Hovädzí Bourguignon

REKLAMA

Boeuf Bourguignon je francúzska tradičná špecialita pomaly pečeného hovädzieho, vyskúšajte.

  • 180Minút
  • 8Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
8
  • 1.5 kg hovädzie mäso
  • 500 slanina
  • strúčiky cesnaku
  • 350 šalotky
  • 500 šampiňóny
  • 500 mrkva
  • bravčová masť
  • rozmarín
  • oregano
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • tbl hladká múka
  • 25 ml koňak
  • 750 ml červené víno
REKLAMA

Postup

1. Krok

Začnite tým, že si nakrájate mäso na väčšie kocky. Očistite si cesnak aj šalotky a tak isto, ako mäso, nakrájajte ich na väčšie kusy. Slaninu naopak nakrájajte na menšie kocky, ktoré rovno osmažíte v hrnci. Keď máte slaninu osmaženú pekne do chrumkava, vyberte ju z hrnca a na jej výpeku opekajte hovädzinu asi s lyžicou masti. (Množstvo masti pridávame podľa toho, koľko tuku nám pustí slanina.)

2. Krok

Mäso sprudka opečte, aby sa zatiahlo. Poriadne okoreňte a osoľte a pridajte k nemu naspäť opečenú slaninku, šalotku a cesnak. Keď je cibuľa mäkká, posypte celú zmes dvoma lyžicami hladkej múky, zamiešajte a ďalej opekajte do hneda. Pridajte čerstvé byliny: nadrobno nasekané oregano, 4 vetvičky rozmarínu a bobkové listy. Celú zmes zalejete ešte koňakom a červeným vínom a pod pokrievkou necháte variť aspoň 2 hodiny.

3. Krok

Mäso priebežne počas varenia sledujete a po hodinke dolejete asi 700ml horúcej vody. Polhodinu pred koncom varenia k mäsu pridajte očistené a nahrubo nakrájané šampiňóny a mrkvu. Bourguignon môžete prípadne ešte na záver dochutiť soľou a korením.

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (2)

4.5
4 months ago

haha, aká náhoda, zajtra ju to isté varím aj ja.-))) ale toto vyzerá skvele :)

5 months ago

Mňam mňam mňam. Robila som to dnes a výborné.