REKLAMA

Zdroj: Pixabay

Ako uvariť dokonalé teľacie kotlety

Šťavnaté mäso, korunované aromatickými bylinkami a zaliate silnou melódiou cesnaku a bieleho vína, je naozaj veľkolepé. Ešte lepšie je doplniť ho trochou smotany a vytvoriť tak bohatú omáčku, ktorá roztancuje vaše chuťové poháriky.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4
  • 4 Teľacie kotlety (hrubé asi jeden palec) Pridané do
  • soľ a korenie podľa chuti Pridané do
  • 3 pl olivový olej Pridané do
  • 8 strúčiky cesnak pretlačený Pridané do
  • 1 pohár bieleho suchého vína Pridané do
  • 1 čajová lyžička Nasekaný čerstvý rozmarín Pridané do
  • 1 čajová lyžička nasekaný čerstvý tymián Pridané do
  • 1 pohár Tučná smotana Pridané do
  • Nasekaná čerstvá petržlenová vňať na ozdobu Pridané do
REKLAMA

Postup

60 min.
1. Krok

Teľacie kotlety najprv osušte kuchynskými utierkami a každú stranu výdatne osoľte a okoreňte čiernym korením. Nebojte sa prílišného ochutenia; dostatočné množstvo soli zvýrazní prirodzené chute mäsa a pomôže vytvoriť krásnu kôrku.

2. Krok

Potom na stredne vysokej teplote rozohrejte olej vo veľkej panvici, kým sa nezačne lesknúť. Vložte kotlety a opekajte ich z každej strany asi 4 minúty alebo dozlatista. Tento krok je veľmi dôležitý na zachytenie šťavy a zabezpečenie chutnej kôrky.

3. Krok

Po opečení kotlety vyberte a odložte bokom. Aromatické kúsky, ktoré zostanú na panvici, nevyhadzujte - tie sa hodia do omáčky.

4. Krok

Na tej istej panvici pridajte rozdrvený cesnak a nechajte ho syčať, kým nezíska zlatistú farbu a arómu. Ak ste už niekedy spálili cesnak, viete, že je horký a nepríjemný. Preto ho pozorne sledujte a v prípade potreby znížte teplotu.

5. Krok

Prilejte víno a začnite panvicu odmasťovať tak, že drevenou lyžicou zoškrabete zhnednuté kúsky. To, priatelia, dodá omáčke koncentrovanú mäsitú chuť.

6. Krok

Vmiešajte rozmarín a tymián a nechajte omáčku zredukovať na polovicu. Bylinky nielenže dodajú omáčke zložitosť, ale zároveň naplnia kuchyňu omamnou vôňou.

7. Krok

Znížte teplotu a vmiešajte smotanu a miešajte ju, kým sa omáčka nezjemní. Omáčku nechajte chvíľu variť na miernom ohni a potom do nej vložte kotlety.

8. Krok

Teľacie kotlety varte v omáčke ďalších 5-10 minút alebo kým mäso nie je hotové podľa vašich predstáv. Ak máte teplomer na mäso, snažte sa dosiahnuť vnútornú teplotu približne 145 °F.

9. Krok

Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte. Svetlá zelená petržlenová vňať príjemne kontrastuje s bohatosťou tohto pokrmu.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov