Broskyňové recepty, z ktorých sa zbiehajú slinky – Takéto využitie sa oplatí poznať!

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Dočkali sme sa – konečne dozrievajú broskyne. Recepty z nich mávajú prekvapivo rozmanitú podobu. Raz je to svieži koláč s broskyňami, inokedy kuracie prsia na broskyniach a samozrejme nesmú chýbať ani stálice slovenských komôr – broskyňový kompót a broskyňový džem.

REKLAMA

Recept na broskyňový kompót a broskyňový džem

S broskyňami je to tak trochu na hojdačke. Mnohé odrody broskýň sú náchylné na mrazy, a tak sa sľubná úroda ukvitnutého broskyňového sadu vytratí behom jednej májovej chladnej noci do neznáma. O to viac sa však tešíme, keď sa broskyňová úroda vydarí alebo ak sa k nám dostane debnička s utešenými, zamatovo hebkými plodmi. Broskyne majú lahodnú chuť a pevnú konzistenciu, čo ich predurčuje na zaváranie. Overený recept na domáci broskyňový kompót preto nesmie chýbať ani v našej výberovke.

Domáci broskyňový kompót

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 405 receptov
140 min.
140 min.
Postup
Broskyne postupne poumývame. Nožíkom broskyne rozšvrtíme a vyberieme kôstku. Ak nechceme aby sčernali vkladáme ich do vody s citrónovou šťavou. Štvrtky broskýň úhľadne ukladáme do umytých pohárov. Zalejeme nálevom, ktorý pripravíme rozpustením a krátkym povarením asi 500-700 g kryštálového cukru v 1 litri vody. Podľa toho aké su broskyne sladké. Sterilizujem v sterilizačnom hrnci 20 minút pri 80 °C. Necháme vychladnúť do druhého dňa.
Broskyne postupne poumývame. Nožíkom broskyne rozšvrtíme a vyberieme kôstku. Ak nechceme aby sčernali vkladáme ich do vody s citrónovou šťavou. Štvrtky broskýň úhľadne ukladáme do umytých pohárov. Zalejeme nálevom, ktorý pripravíme rozpustením a krátkym povarením asi 500-700 g kryštálového cukru v 1 litri vody. Podľa toho aké su broskyne sladké. Sterilizujem v sterilizačnom hrnci 20 minút pri 80 °C. Necháme vychladnúť do druhého dňa.

Zdroj: FB - Domáce- Fajnové jedlá

Ďalším obľúbeným spôsobom, ako uskladniť sezónne ovocie a dopriať si dávku vitamínov aj cez zimu, je jeho premena na sladučký džem. Inak to nie je ani v prípade broskýň. Domáci broskyňový džem má bohatú intenzívnu chuť a jemnú štruktúru.

Domáci broskyňový džem

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 405 receptov
120 min.
120 min.
Chutný džem z broskýň.
Chutný džem z broskýň.

Zdroj: Youtube

Recepty na broskyňové koláče, rezy a iné dobroty

Začnime tak, ako sa patrí – slávnostne. Recept na nebeské rezy s broskyňami sa už ukrýva v mnohých rodinných kuchárskych knihách. Výsledok je fantastický!

Nebeské rezy

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Tieto fantastické nebeské rezy so šľahačkou a ovocím musíte vyskúšať !
Tieto fantastické nebeské rezy so šľahačkou a ovocím musíte vyskúšať !

Zdroj: Canva

Jemné a lahodné broskyňové rezy tiež potešia každého milovníka sladkého.

Broskyňové rezy

Profilová fotka používateľa
foodbytinka 17 receptov
100 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
100 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Milujem experimenty, ktoré sa dokonalo podaria. Dôkazom sú aj tieto perfektné broskyňové rezy s tvarohovým krémom, lahodné a skvelé ihneď po dopečení, no ešte lepšie sú vychladené a stuhnuté na druhý deň.
Milujem experimenty, ktoré sa dokonalo podaria. Dôkazom sú aj tieto perfektné broskyňové rezy s tvarohovým krémom, lahodné a skvelé ihneď po dopečení, no ešte lepšie sú vychladené a stuhnuté na druhý deň.
REKLAMA

Broskyňový koláč s pudingom

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Najrýchlejší koláč s broskyňami a pudingom
Najrýchlejší koláč s broskyňami a pudingom

Zdroj: Canva

Tento jednoduchý a rýchly broskyňový koláč sme si obľúbili od prvého zahryznutia. S čerstvou šľahačkou je neodolateľný.

Rýchly broskyňový koláč s posýpkou

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
70 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
70 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Jednoduchý broskyňový koláč ako od babičky
Jednoduchý broskyňový koláč ako od babičky

Broskyňový koláč s tvarohom

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
70 min.
70 min.
Broskyňový cheesecake s tvarohom
Broskyňový cheesecake s tvarohom

Zdroj: Canva

Jednoduchá tvarohová tortička s broskyňami spestrí nedeľné posedenie pri káve.

Tvarohová tortička

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
60 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Z tortového korpusu mi ostal jeden plát, moja voľba padla na tvarohový krém 🙂. Kraje korpusu som odkrojila, priemer korpusu som mala takto cca 20cm.
Z tortového korpusu mi ostal jeden plát, moja voľba padla na tvarohový krém 🙂. Kraje korpusu som odkrojila, priemer korpusu som mala takto cca 20cm.
REKLAMA

Fantastická hrnčeková broskyňová bublanina, ktorá zaručene poteší všetky chuťové poháriky. 

Hrnčeková broskyňová bublanina

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 405 receptov
60 min.
60 min.
Veľmi rýchla broskyňová bublanina.
Veľmi rýchla broskyňová bublanina.

Zdroj: Youtube

Odporúčame aj veľmi skvelú domácu broskyňovú presnidávku, ktorú môžete pripraviť nielen vám, ale aj vašim detičkám.

Domáca broskyňová presnidávka

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
15 min.
15 min.
Rýchla domáca broskyňová presnídavka
Rýchla domáca broskyňová presnídavka

Zdroj: Youtube

Návšteva za rohom a na pohostenie málo času? Tento hrnčekový koláč kombinuje mak a broskyne. Je expresne rýchlo hotový a prekvapivo šťavnatý.

Makový koláč s broskyňami

Profilová fotka používateľa
30 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 19
4.6
30 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 19
4.6
Milovníci maku si prídu určite na svoje. Tento koláč je šťavnantý a rychlo hotový. Na vytvorenie tohto koláča vám postačí jedna misa, hrnček a plech na pečenie.
Milovníci maku si prídu určite na svoje. Tento koláč je šťavnantý a rychlo hotový. Na vytvorenie tohto koláča vám postačí jedna misa, hrnček a plech na pečenie.

Čo sa stane, keď sa spojí tiramisu, brownies a broskyňový džem? Trúfame si povedať, že vznikne lahodný, sladký a zároveň osviežujúci zákusok, ktorý bude miznúť z podnosa neuveriteľne rýchlo.

Tiramisu brownies

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Ak máte radi tiramisu aj brownies, kombinácia oboch do jedného zákusku je fantastická 😋.
Ak máte radi tiramisu aj brownies, kombinácia oboch do jedného zákusku je fantastická 😋.
REKLAMA

V rozkošných nepečených žerbo srdiečkach sa ukrýva náplň v podaní broskyňového džemu.

Žerbo srdiečka

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Rýchla nepečená sladkosť z pár ingrediencií. Sladidlo som nepoužila vôbec, ale ak by vám bolo málo sladké, uberte z džemu a pridajte troška kvalitného medu.
Rýchla nepečená sladkosť z pár ingrediencií. Sladidlo som nepoužila vôbec, ale ak by vám bolo málo sladké, uberte z džemu a pridajte troška kvalitného medu.

Tak tieto raňajky nezostanú bez povšimnutia! Škoricová kaša s broskyňami a ovsenými vločkami dodá energiu na celé doobedie.

Škoricová kaša s broskyňami

Profilová fotka používateľa
Michliko 41 receptov
10 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
10 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Vločky povaríme do mäkka, pridáme soľ, škoricu, med a už len dozdobíme, ja som pridala broskyne, banán, medovo škoricové semienka a kakaový krém :).
Vločky povaríme do mäkka, pridáme soľ, škoricu, med a už len dozdobíme, ja som pridala broskyne, banán, medovo škoricové semienka a kakaový krém :).
 

Kto nevyskúšal, nemôže protestovať! Ak môže ísť ananás na pizzu, potom treba vyskúšať aj kuracie prsia s broskyňami. Svojím spôsobom ide o tradičné jedlo z éry minulej, ktoré však pre šťavnatosť a zaujímavé spojenie chutí neprišlo o svojich priaznivcov.

Kuracie prsia s broskyňou

Profilová fotka používateľa
TASTElist 139 receptov
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Dobrý tip na chutnú večeru alebo obed z kuracieho mäsa
Dobrý tip na chutnú večeru alebo obed z kuracieho mäsa

Zemiaky, červenú kapustu, kačacie prsia a broskyne by na jednom tanieri čakal len málokto. V tomto recepte sa zaujímavo snúbia netradičné ingrediencie a výsledok je už na prvý pohľad lákadlom.

Kačacie prsia na broskyniach

Profilová fotka používateľa
Lovemykitchen 2 recepty
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Ako prvé si dajte variť zemiaky v šupke do hlbokého hrnca. Medzitým si v druhom hrnci pripravte červenú kapustu. Nadrobno nakrájanú červenú cibuľu opražte na troche oleja s polievkovou lyžicou hnedého cukru. Keď je cibuľa karamelizovaná, pridajte polovicu nastrúhanej hlávky červenej kapusty a dôkladne premiešajte. Osoľte, okoreňte a nechajte pod pokrievkou dusiť do zmäknutia. Priebežne kapustu sledujte a podľa chuti pridávajte trošku octu, cukru alebo soli. Kačacie prsia umyte a osušte papierovou utierkou. Narežte párkrát jemne povrch kože a potrite medom. Poriadne osoľte a okoreňte. Na horúcom oleji s trochou masla postupne opražte prsia z oboch strán - najskôr kožou dolu. Následne podlievajte trochou bieleho vína a duste, kým nebude mäso mäkké. Zhruba v tri štvrtine varu pridajte k mäsu broskyne a krátko povarte. Kačacie prsia servírujte s kapustou, broskyňami a varenými zemiakmi bez šupky s troškou masla. Dobrú chuť!.
Ako prvé si dajte variť zemiaky v šupke do hlbokého hrnca. Medzitým si v druhom hrnci pripravte červenú kapustu. Nadrobno nakrájanú červenú cibuľu opražte na troche oleja s polievkovou lyžicou hnedého cukru. Keď je cibuľa karamelizovaná, pridajte polovicu nastrúhanej hlávky červenej kapusty a dôkladne premiešajte. Osoľte, okoreňte a nechajte pod pokrievkou dusiť do zmäknutia. Priebežne kapustu sledujte a podľa chuti pridávajte trošku octu, cukru alebo soli. Kačacie prsia umyte a osušte papierovou utierkou. Narežte párkrát jemne povrch kože a potrite medom. Poriadne osoľte a okoreňte. Na horúcom oleji s trochou masla postupne opražte prsia z oboch strán - najskôr kožou dolu. Následne podlievajte trochou bieleho vína a duste, kým nebude mäso mäkké. Zhruba v tri štvrtine varu pridajte k mäsu broskyne a krátko povarte. Kačacie prsia servírujte s kapustou, broskyňami a varenými zemiakmi bez šupky s troškou masla. Dobrú chuť!.
REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA