:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/ceBNdl_zw_uExHS68EsV/a31fa75849bdd79b6b849cb19e4352.jpeg)
Šišky
Ingrediencie
- 1⁄2 kocka droždie čerstvé
- 100 ml vlažné mlieko
- 500 g polohrubá múka
- 2 žĺtky
- 1⁄2 čl soľ
- 1 pl kryštálový cukor
- 250 ml mlieko
- 100 ml smotana na šľahanie
- 1 pl rum
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
1) Ako prvé si pripravíme kvások. V 100ml vlažného mlieka rozdrvíme polovicu kocky droždia, pridáme lyžičku kryštálového cukru a na teplom mieste necháme pracovať kvások.
2) Do misy pridáme múku, žĺtky, kryštálový cukor, soľ, kvások a rum. Vďaka nemu šišky nebudú vôbec mastné, preto ho určite nevynechajte.
3) Rukou alebo varechou vypracujeme cesto, do ktorého postupne prilievame smotanu na šľahanie a nakoniec zvyšné vlažné mlieko. Prilievame postupne a za stáleho miesenia. Vďaka smotane zostane cesto pekne vláčne a šišky tak budú mäkké aj na druhý deň. Toto je prísada, ktorú odteraz pridávajte do šišiek. Sú naozaj výnimočné!
4) Vymiesené cesto poprášime múkou, zakryjeme suchou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť minimálne 1 hodinu.
5) Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku približne 0,5 cm.
6) Pomocou pohára vykrajujeme kolieska, ktoré necháme podkysnúť ešte 5-10 minút.
7) V hlbokej panvici rozpálime olej.
8) Šišky postupne vysmážame z každej strany do zlatista.