Pravý segedínsky guláš

REKLAMA

Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, alebo s chlebíkom

  • 70Minút
  • 4Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4

Suroviny

  • 600 g bravčového pliecka Pridané do
  • 4 lyžica bravčovej masti, lyžice oleja Pridané do
  • 1 ks veľká cibuľa Pridané do
  • 3 veľké hrste kyslej kvasenej kapusty Pridané do
  • 250 ml šľahačková smotana Pridané do
  • 3 strúčiky cesnaku Pridané do

Na dochutenie

  • gulášové korenie Pridané do
  • mletá červená paprika Pridané do
  • kurkuma Pridané do
  • mleté čierne korenie Pridané do
  • rasca Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • vegeta Pridané do
  • soľ Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Bravčové pliecko umyjeme, zbavíme mastných častí a nakrájame na kocky. Okoreníme ho gulášovým korením (3 polievkové lyžice) a necháme chvíľu postáť. Môžeme ho nechať odležať cez noc v chladničke, mäsko bude ešte chutnejšie.

2. Krok

Cibuľu si nakrájame na kocky, nemusí byť úplne nadrobno, pretože sa rozdusí a zahustí nám aj samotný guláš.

3. Krok

Do väčšieho hrnca pridáme bravčovú masť alebo olej. K rozohriatému tuku pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Odstavíme. Stiahneme zo sporáka a pridáme 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky. Premiešame. Pridáme nakrájané bravčové kocky, trošku kurkumy (výborná na kĺby), mletého čierneho korenia, vegetu (nemusíme), polievkovú lyžicu celej rasce (môže byť aj drvená), bobkový list. Solíme až na koniec, záleží to od kapusty. Premiešame. Vrátime na sporák a necháme bravčové kocky zatiahnuť (mäso je také do biela). Prikryjeme a necháme pustiť vlastnú šťavu cca 10 minút. Podlejeme hrnčekom horúcej vody a dusíme cca 20 minút. Ak je potrebné, môžeme ešte podliať, mäso má byť zakryté vodou.

4. Krok

Pripravíme si kapustu. Ak je veľmi kyslá, prepláchneme ju. Môžeme ju aj trochu nakrájať, keď sú veľmi dlhé rezance.

5. Krok

K podusenému bravčovému pliecku pridáme kyslú kapustu, môžeme pridať aj šťavu s kyslej kapusty. Záleží to od kyslosti kapusty. Ak je potrebné, podlejeme vodou. Mäso s kapustou by malo byť ponorené v šťave. Dusíme podľa potreby, približne 20 minút. Pridáme roztlačený alebo nadrobno nakrájaný cesnak. Dusíme ďalších cca 10 minút, podľa potreby, aby bolo mäso mäkké, nie rozvarené.

6. Krok

Pridáme šľahačkovú smotanu, premiešame a prevaríme. Ja segedínsky guláš nezahusťujem, obľubujeme taký redší, je to zároveň aj bezlepková verzia. Keď chceme, aby bol hustejší, do smotany pridáme lyžicu hladkej múky, vymiešame, aby sa nevytvorili hrudky a zahustíme. Môžeme doliať podľa potreby vodu, prevariť a dochutiť soľou.

7. Krok

Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, najlepšie domácou, alebo aj s čerstvým chlebom. Najlepší je však na druhý deň, keď prejdú všetky chute.

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (1)

5.0

som rada, že si ma inšpirovala čo dnes pripraviť :-)

Podobné recepty

Dusená kyslá kapusta
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Najlepšia silvestrovská kapustnica

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Tradičná koložvárska kapusta

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Najlepšie bravčové pliecko na šťave

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Najlepší bravčový kotlíkový guláš

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 12

Kurací perkelt

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 12
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Chrumkavá zemiaková baba

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Kurací perkelt s haluškami
Recept od prémiového používateľa

Podobné recepty

Dusená kyslá kapusta
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Najlepšia silvestrovská kapustnica

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Tradičná koložvárska kapusta

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Najlepšie bravčové pliecko na šťave

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Najlepší bravčový kotlíkový guláš

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 12

Kurací perkelt

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 12
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Chrumkavá zemiaková baba

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Kurací perkelt s haluškami
Recept od prémiového používateľa

Top kategórie

Obed

790 receptov

Dezert

670 receptov

Raňajky

328 receptov

Večera

676 receptov

Mäsité jedlá

324 receptov

Kuracie mäso

147 receptov

Lacné jedlá

480 receptov
Recipe author image Peter_Machaj

Pravý segedínsky guláš

Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, alebo s chlebíkom

70
Minút
4
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Bravčové pliecko umyjeme, zbavíme mastných častí a nakrájame na kocky. Okoreníme ho gulášovým korením (3 polievkové lyžice) a necháme chvíľu postáť. Môžeme ho nechať odležať cez noc v chladničke, mäsko bude ešte chutnejšie.

2. Krok

Cibuľu si nakrájame na kocky, nemusí byť úplne nadrobno, pretože sa rozdusí a zahustí nám aj samotný guláš.

3. Krok

Do väčšieho hrnca pridáme bravčovú masť alebo olej. K rozohriatému tuku pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Odstavíme. Stiahneme zo sporáka a pridáme 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky. Premiešame. Pridáme nakrájané bravčové kocky, trošku kurkumy (výborná na kĺby), mletého čierneho korenia, vegetu (nemusíme), polievkovú lyžicu celej rasce (môže byť aj drvená), bobkový list. Solíme až na koniec, záleží to od kapusty. Premiešame. Vrátime na sporák a necháme bravčové kocky zatiahnuť (mäso je také do biela). Prikryjeme a necháme pustiť vlastnú šťavu cca 10 minút. Podlejeme hrnčekom horúcej vody a dusíme cca 20 minút. Ak je potrebné, môžeme ešte podliať, mäso má byť zakryté vodou.

4. Krok

Pripravíme si kapustu. Ak je veľmi kyslá, prepláchneme ju. Môžeme ju aj trochu nakrájať, keď sú veľmi dlhé rezance.

5. Krok

K podusenému bravčovému pliecku pridáme kyslú kapustu, môžeme pridať aj šťavu s kyslej kapusty. Záleží to od kyslosti kapusty. Ak je potrebné, podlejeme vodou. Mäso s kapustou by malo byť ponorené v šťave. Dusíme podľa potreby, približne 20 minút. Pridáme roztlačený alebo nadrobno nakrájaný cesnak. Dusíme ďalších cca 10 minút, podľa potreby, aby bolo mäso mäkké, nie rozvarené.

6. Krok

Pridáme šľahačkovú smotanu, premiešame a prevaríme. Ja segedínsky guláš nezahusťujem, obľubujeme taký redší, je to zároveň aj bezlepková verzia. Keď chceme, aby bol hustejší, do smotany pridáme lyžicu hladkej múky, vymiešame, aby sa nevytvorili hrudky a zahustíme. Môžeme doliať podľa potreby vodu, prevariť a dochutiť soľou.

7. Krok

Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, najlepšie domácou, alebo aj s čerstvým chlebom. Najlepší je však na druhý deň, keď prejdú všetky chute.

Ingrediencie
Suroviny
600 g
bravčového pliecka
4 lyžica
bravčovej masti, lyžice oleja
1 ks
veľká cibuľa
3 veľké hrste
kyslej kvasenej kapusty
250 ml
šľahačková smotana
3 strúčiky
cesnaku
Na dochutenie
gulášové korenie
mletá červená paprika
kurkuma
mleté čierne korenie
rasca
bobkový list
vegeta
soľ