REKLAMA

Pravý segedínsky guláš

Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, alebo s chlebíkom

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4

Suroviny

  • 600 g bravčového pliecka Pridané do
  • 4 lyžica bravčovej masti, lyžice oleja Pridané do
  • 1 ks veľká cibuľa Pridané do
  • 3 veľké hrste kyslej kvasenej kapusty Pridané do
  • 250 ml šľahačková smotana Pridané do
  • 3 strúčiky cesnak Pridané do

Na dochutenie

  • gulášové korenie Pridané do
  • mletá červená paprika Pridané do
  • kurkuma Pridané do
  • mleté čierne korenie Pridané do
  • kmín Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • vegeta Pridané do
  • soľ Pridané do
REKLAMA

Postup

70 min
1. Krok

Bravčové pliecko umyjeme, zbavíme mastných častí a nakrájame na kocky. Okoreníme ho gulášovým korením (3 polievkové lyžice) a necháme chvíľu postáť. Môžeme ho nechať odležať cez noc v chladničke, mäsko bude ešte chutnejšie.

2. Krok

Cibuľu si nakrájame na kocky, nemusí byť úplne nadrobno, pretože sa rozdusí a zahustí nám aj samotný guláš.

3. Krok

Do väčšieho hrnca pridáme bravčovú masť alebo olej. K rozohriatému tuku pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Odstavíme. Stiahneme zo sporáka a pridáme 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky. Premiešame. Pridáme nakrájané bravčové kocky, trošku kurkumy (výborná na kĺby), mletého čierneho korenia, vegetu (nemusíme), polievkovú lyžicu celej rasce (môže byť aj drvená), bobkový list. Solíme až na koniec, záleží to od kapusty. Premiešame. Vrátime na sporák a necháme bravčové kocky zatiahnuť (mäso je také do biela). Prikryjeme a necháme pustiť vlastnú šťavu cca 10 minút. Podlejeme hrnčekom horúcej vody a dusíme cca 20 minút. Ak je potrebné, môžeme ešte podliať, mäso má byť zakryté vodou.

4. Krok

Pripravíme si kapustu. Ak je veľmi kyslá, prepláchneme ju. Môžeme ju aj trochu nakrájať, keď sú veľmi dlhé rezance.

5. Krok

K podusenému bravčovému pliecku pridáme kyslú kapustu, môžeme pridať aj šťavu s kyslej kapusty. Záleží to od kyslosti kapusty. Ak je potrebné, podlejeme vodou. Mäso s kapustou by malo byť ponorené v šťave. Dusíme podľa potreby, približne 20 minút. Pridáme roztlačený alebo nadrobno nakrájaný cesnak. Dusíme ďalších cca 10 minút, podľa potreby, aby bolo mäso mäkké, nie rozvarené.

6. Krok

Pridáme šľahačkovú smotanu, premiešame a prevaríme. Ja segedínsky guláš nezahusťujem, obľubujeme taký redší, je to zároveň aj bezlepková verzia. Keď chceme, aby bol hustejší, do smotany pridáme lyžicu hladkej múky, vymiešame, aby sa nevytvorili hrudky a zahustíme. Môžeme doliať podľa potreby vodu, prevariť a dochutiť soľou.

7. Krok

Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, najlepšie domácou, alebo aj s čerstvým chlebom. Najlepší je však na druhý deň, keď prejdú všetky chute.

Komentáre (1)

Blazena 21. 1. 2022

som rada, že si ma inšpirovala čo dnes pripraviť :-)

Podobné recepty

Najlepší bravčový kotlíkový guláš

Recept na sedliacky bravčový guláš s lečom.

Segedínsky guláš

Za mňa jednoznačne ten najlepší recept na segedínsky guláš, s ktorým sa so mnou podelila moja babička.

Segedínsky guláš podľa Patrika

Nesmrteľný klasický recept ale s mojôm malou úpravou.

Pravý maďarský bravčový perkelt

Jednoduchý recept na pravý maďarský perkelt.

Najlepší hovädzí guláš

Hovädzí guláš je tradičné jedlo, ktoré sa teší obľube v mnohých kuchyniach. Táto lahodná a sýta pochúťka je plná bohatých chutí a vône, a je ideálna pre rodinné stretnutia alebo spoločné večere s priateľmi.

Bravčová krkovička s kapustou a knedľou

Tradičný slovenský recept na pečenú bravčovú krkovičku s kyslou kapustou a knedľou, ktorý bude chutiť každému milovníkovi mäsa.

Tradičný segedínsky guláš

Jedlá s kyslou kapustou sú veľmi obľúbené, preto treba vyskúšať pripraviť aj pravý segedínsky guláš.

Podobné recepty

Najlepší bravčový kotlíkový guláš

Recept na sedliacky bravčový guláš s lečom.

Segedínsky guláš

Za mňa jednoznačne ten najlepší recept na segedínsky guláš, s ktorým sa so mnou podelila moja babička.

Segedínsky guláš podľa Patrika

Nesmrteľný klasický recept ale s mojôm malou úpravou.

Pravý maďarský bravčový perkelt

Jednoduchý recept na pravý maďarský perkelt.

Najlepší hovädzí guláš

Hovädzí guláš je tradičné jedlo, ktoré sa teší obľube v mnohých kuchyniach. Táto lahodná a sýta pochúťka je plná bohatých chutí a vône, a je ideálna pre rodinné stretnutia alebo spoločné večere s priateľmi.

Bravčová krkovička s kapustou a knedľou

Tradičný slovenský recept na pečenú bravčovú krkovičku s kyslou kapustou a knedľou, ktorý bude chutiť každému milovníkovi mäsa.

Tradičný segedínsky guláš

Jedlá s kyslou kapustou sú veľmi obľúbené, preto treba vyskúšať pripraviť aj pravý segedínsky guláš.

Top kategórie

Obed

2533 receptov

Mäsité jedlá

1187 receptov

Cestoviny

264 receptov

Lacné jedlá

974 receptov

Patizón

10 receptov

Torty

155 receptov

Pre diabetikov

626 receptov

Dezert

1793 receptov