Pravý segedínsky guláš

70 min
2
REKLAMA

Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, alebo s chlebíkom

70 min
2
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4

Suroviny

  • 600 g bravčového pliecka Pridané do
  • 4 lyžica bravčovej masti, lyžice oleja Pridané do
  • 1 ks veľká cibuľa Pridané do
  • 3 veľké hrste kyslej kvasenej kapusty Pridané do
  • 250 ml šľahačková smotana Pridané do
  • 3 strúčiky cesnaku Pridané do

Na dochutenie

  • gulášové korenie Pridané do
  • mletá červená paprika Pridané do
  • kurkuma Pridané do
  • mleté čierne korenie Pridané do
  • rasca Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • vegeta Pridané do
  • soľ Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Bravčové pliecko umyjeme, zbavíme mastných častí a nakrájame na kocky. Okoreníme ho gulášovým korením (3 polievkové lyžice) a necháme chvíľu postáť. Môžeme ho nechať odležať cez noc v chladničke, mäsko bude ešte chutnejšie.

2. Krok

Cibuľu si nakrájame na kocky, nemusí byť úplne nadrobno, pretože sa rozdusí a zahustí nám aj samotný guláš.

3. Krok

Do väčšieho hrnca pridáme bravčovú masť alebo olej. K rozohriatému tuku pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita. Odstavíme. Stiahneme zo sporáka a pridáme 3 polievkové lyžice mletej červenej papriky. Premiešame. Pridáme nakrájané bravčové kocky, trošku kurkumy (výborná na kĺby), mletého čierneho korenia, vegetu (nemusíme), polievkovú lyžicu celej rasce (môže byť aj drvená), bobkový list. Solíme až na koniec, záleží to od kapusty. Premiešame. Vrátime na sporák a necháme bravčové kocky zatiahnuť (mäso je také do biela). Prikryjeme a necháme pustiť vlastnú šťavu cca 10 minút. Podlejeme hrnčekom horúcej vody a dusíme cca 20 minút. Ak je potrebné, môžeme ešte podliať, mäso má byť zakryté vodou.

4. Krok

Pripravíme si kapustu. Ak je veľmi kyslá, prepláchneme ju. Môžeme ju aj trochu nakrájať, keď sú veľmi dlhé rezance.

5. Krok

K podusenému bravčovému pliecku pridáme kyslú kapustu, môžeme pridať aj šťavu s kyslej kapusty. Záleží to od kyslosti kapusty. Ak je potrebné, podlejeme vodou. Mäso s kapustou by malo byť ponorené v šťave. Dusíme podľa potreby, približne 20 minút. Pridáme roztlačený alebo nadrobno nakrájaný cesnak. Dusíme ďalších cca 10 minút, podľa potreby, aby bolo mäso mäkké, nie rozvarené.

6. Krok

Pridáme šľahačkovú smotanu, premiešame a prevaríme. Ja segedínsky guláš nezahusťujem, obľubujeme taký redší, je to zároveň aj bezlepková verzia. Keď chceme, aby bol hustejší, do smotany pridáme lyžicu hladkej múky, vymiešame, aby sa nevytvorili hrudky a zahustíme. Môžeme doliať podľa potreby vodu, prevariť a dochutiť soľou.

7. Krok

Tento jednoduchý a veľmi chutný segedínsky guláš podávame s parenou knedľou, najlepšie domácou, alebo aj s čerstvým chlebom. Najlepší je však na druhý deň, keď prejdú všetky chute.

Komentáre (1)

Blazena 21. 1. 2022

som rada, že si ma inšpirovala čo dnes pripraviť :-)

Podobné recepty

Pravá zabíjačková kapustnica
Recept od prémiového používateľa
Pravý maďarský bravčový perkelt
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Najlepšie bravčové pliecko na šťave
Recept od prémiového používateľa
Dusená kyslá kapusta
Recept od prémiového používateľa
Krkovička na šampiňónoch
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Plnená kapusta - Holubky
Recept od prémiového používateľa
Jelení guláš s knedľou
Recept od prémiového používateľa
Pečené bravčové pliecko s kyslou kapustou
Recept od prémiového používateľa

Podobné recepty

Pravá zabíjačková kapustnica
Recept od prémiového používateľa
Pravý maďarský bravčový perkelt
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Najlepšie bravčové pliecko na šťave
Recept od prémiového používateľa
Dusená kyslá kapusta
Recept od prémiového používateľa
Krkovička na šampiňónoch
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Plnená kapusta - Holubky
Recept od prémiového používateľa
Jelení guláš s knedľou
Recept od prémiového používateľa
Pečené bravčové pliecko s kyslou kapustou
Recept od prémiového používateľa

Top kategórie

Pečivo

218 receptov

Obed

1673 receptov

Lacné jedlá

856 receptov

Dezert

1178 receptov

Mäsité jedlá

743 receptov

Kuracie mäso

282 receptov

Šaláty

133 receptov

Pečenie

1421 receptov