Zdroj: Facebook - Slovenské jedlá a iné... dobroty ,,starých materí,,
Pravá česká sviečková na smotane
Česká sviečková na smotane patrí medzi tradičné české jedlá a nemôže chývať v žiadnom receptári.
Ingrediencie
- 1 kg hovädzia sviečková
 - 100 ml olej
 - 50 g slanina
 - 1 pl horčica
 - 1 ks Cibuľa
 - 1 ks zeler
 - 1 ks mrkva
 - 2 ks bobkový list
 - 30 g cukor
 - 3 ks korenie čierne celé
 - 3 ks pimiento
 - 1 kl sušený tymián
 - 1 l Vriaca voda
 - petržlen
 - brusnicový džem
 - šľahačka
 - citrón
 - soľ
 - ocot
 
Najnovšie letáky
Postup
Hovädziu sviečkovicu umyjeme a ostrým nožom nakrájame malé zárezy, do ktorých vložíme kúsky slaniny. Mäso osolíme, okoreníme.
V pekáči rozpálime olej, na ktorom orestujeme najprv mäso. To po chvíli vyberieme z pekáča a vložíme naň na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Pridáme aj slaninku s cibuľkou a restujeme. Zeleninu dochutíme cukrom, horčičou a kvapkou octu. Po chvíli stiahneme z plameňa.
Zeleninu zalejeme vriacou vodou a pridáme koreniny - čierne korenie, nové korenie, tymián, soľ a bobkový list.
V tejto chvíli mäso vrátime do pekáča a vložíme do vyhriatej rúry piecť na 2 hodiny. Trúba je vyhriata na 160°C.
Po upečení vyberieme mäso z pekáča a necháme ho chvíľu odpočívať na drevenej doske. Medzitým vytiahneme z omáčky koreniny a zeleninu zmixujeme.
Omáčku zjemníme smotanou. Na záver ešte môžeme omáčku dochutiť cukrom, soľou, citrónovou šťavou alebo korením.
Servírujeme s knedľou a podľa chuti brusnicovým džemom.