Pečené donuty
Donuty ako obláčik a bez smaženia? Tak to skús tieto, sú fantastické 😍.
Ingrediencie
Kvások
- 300 ml teplého mlieka
 - 2 pl kryštálový cukor
 - 1 kocka droždia
 
Cesto
- 500 g polohrubá múka
 - 50 g cukor
 - 70 g roztopeného masla
 - 4 žĺtky
 - 1⁄2 čajová lyžička soľ
 - 1 čl vanilkovej pasty
 
Obalenie
- 50 g roztopené maslo
 - škorica
 - vanilkový cukor
 
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
1.Do 300ml teplého mlieka dáme čerstvé droždie s cukrom a premiešame .Prikryjeme a nechám postáť cca 10 min. kým vzíde kvások.
V mise si zmiešame všetky suroviny na cesto a pridám vzídený kvások. Cesto je na začiatku riedke, ale po vypracovaní je vláčne a odliepa sa od stien misy. (Ak sa vám bude zdať cesto lepivé nebojte sa,pri vaľkaní budete potrebovať múku a s cestom sa bude krásne pracovať.) Cesto necháme kysnúť pokiaľ nezdvojnásobí objem
Nakysnuté cesto rozvaľkám na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku cca 1 cm. Z cesta vykrajujeme donutky a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Necháme ich ešte 15 min.podkysnúť a pečieme na 180°C/12 minút.
Po dopečení ich ihneď potrieme roztopeným maslom a obalíme vo vanilkovom cukre so škoricou.