![Makovo višňová torta bez múky Makovo višňová torta bez múky](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pwBj6bdm__y0yIQ0m5PaRF9fQFs=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/eA9gbfs-m-DjPSruWY9W/3099cb48f3a7096f8d8d053a63a26b.jpeg)
Zdroj: Canva
Makovo višňová torta bez múky
Pre tých, ktorí obľubujú mak je tu makovo-višňová torta bez použitia múky s makovo - krémovou plnkou a poliata želatínou.
Ingrediencie
Cesto
- 300 g čerstvo pomletý mak
- 100 g maslo
- 120 g cukor
- 120 g biely jogurt alebo kyslá smotana
- 1 ks kypriaci prášok
- 4 ks vajcia
Plnka
- 200 g práškový cukor
- 250 g maslo
- 350 ml mlieko
- 300 g pomletý mak
- 2 ks žĺtko
Na poliatie
- želatína
- ovocie
Na potretie korpusu
- višňový džem
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si oddelíme žltka od bielkov. V samostatnej miske vyšlaháme bielky do tuhej peny. V druhej miske vyšľaháme žĺtky spolu s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, biely jogurt alebo smotanu. Poriadne premiešame.
Potom pomaly primiešame do cesta pomletý mak spolu s práškom do pečiva.
Na záver jemne vpracujeme do cesta vyšlahaný sneh z bielkov a cesto vylejeme do tortovej formy. Korpus pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 40 minút. Či je cesto upečené zistíme jednoducho skúškou špáratka. Ak je suché, tak je cesto upečené.
Príprava plnky Mlieko necháme zovrieť a pridáme mak. Uvaríme z neho kašu, ktorú necháme vychladnúť. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom nad parou zhruba 10 minút. Keď žĺtky a uvarený mak vychladnú, spojíme ich a premiešame. Potom pridáme zmäknuté maslo a dobre vymiešame krém.
Po vychladnutí korpusu ho natrieme džemom a plnkou. Nakoniec ho polejeme želatínou a poukládáme ovocie.