Zdroj: FB: Varenie je radosť
Koložvárska kapusta so zemiakmi
Koložvárska kapusta so zemiakmi je tradičné slovenské jedlo, kde hlavnými ingredienciami sú kyslá kapusta, ryža, mleté mäso a klobása.
Ingrediencie
- 11⁄2 kg kyslá kapusta
- 1 hrnček ryža
- 600 g mleté bravčové mäso
- 1 kus klobása
- 2 kus Cibuľa
- 4 strúčiky cesnak
- 250 ml kyslá smotana
- 250 ml smotana na šľahanie
- olej
- čierne mleté korenie
- červená mletá paprika
- soľ
Najnovšie letáky
Postup
Kapustu prepláchneme a trochu udusíme.
V inom hrnci udusíme na oleji a cibuľke ryžu, ktorú podlejeme 1,5 hrnčeka vody.
Na panvicu nalejeme olej, druhú pokrájanú cibuľu a orestujeme ju.
Pridáme k nej mleté mäso a orestujeme ho.
Ochutíme soľou, korením, paprikou, cesnakom a mäso dusíme.
V miske zmiešame smotany.
Nachystáme si zapekaciu misu, ktorú vymastíme olejom. Na spodok dáme zhruba tretinu udusenej kyslej kapusty bez šťavy, na ňu polovicu orestovaného mäsa, ďalej polovicu pokrájanej klobásy, polovicu smotanovej zmesi, ryžu, 2. tretinu kapusty, druhú polovicu mäsa, klobásy.
Navrch položíme kapustu, ktorá nám ostala.
Do zvyšnej smotany zamiešame čajovú lyžičku mletej papriky a vylejeme na kapustu.
Koložvársku kapustu pečieme 40 minút na 200°C.