REKLAMA

Zdroj: Canva

Kohút na víne

Tradičný francúzsky recept Coq Au Vin - Kohút na víne

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4

Suroviny

  • 4 Úplný kohútie stehná Pridané do
  • kohútie prsia Pridané do
  • 15 ml oleja Pridané do
  • 15 g maslo Pridané do
  • 4 šalotky Pridané do
  • 4 jarná cibuľa Pridané do
  • 2 mrkiev Pridané do
  • 250 g šampiňónov Pridané do
  • 100 g údená slanina Pridané do
  • 15 g paradajkového pretlaku Pridané do
  • 30 ml brandy Pridané do
  • víno z marinády Pridané do
  • 2 l kohútieho vývaru Pridané do
  • 1 dl červeného vína burgundské Pridané do
  • polovica restované stehná a zeleniny z marinády Pridané do
  • hladká múka Pridané do
  • tymián Pridané do
  • rozmarín Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • petržlen Pridané do
  • badián Pridané do

Na marinádu

  • 2 mrkiev Pridané do
  • 12 póru Pridané do
  • 1 Cibuľa Pridané do
  • 1 cesnak Pridané do
  • 1 stonka stopkového zeleru Pridané do
  • 0.7 l červeného vína burgundské Pridané do
  • tymián Pridané do
  • rozmarín Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • petržlen Pridané do
  • badián Pridané do
  • soľ Pridané do
  • korenie Pridané do

Na vývar

  • kohútí skelet krídla a orez Pridané do
  • 1 mrkva Pridané do
  • 1 petržlen Pridané do
  • 1 zeler Pridané do
  • soľ Pridané do
  • korenie Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • pimiento Pridané do
  • badián Pridané do

Múčne maslo na zahustenie

  • 50 g maslo Pridané do
  • 50 g hladká múka Pridané do
REKLAMA

Postup

180 min.
1. Krok

Z kohútieho skeletu, krídiel a orezu, zeleniny a korenia uvarte vývar.

2. Krok

Pripravíme si marinádu. Očistený pór nakrájajte na menšie kúsky, mrkvu a zeler nakrájajte na väčšie, cibuľu na štvrtiny, cesnak na polovice. Do hrnca nalejte víno, priveďte k varu a vložte doňho zeleninu, korenie a bylinky. Hotovú marinádu nechajte vychladnúť.

3. Krok

Oddeľte vrchné stehná od spodných, tzv. paličiek, vložte do nádoby, osoľte, okoreňte a prelejte vychladnutou marinádou aj so zeleninou. Nechajte v chladničke marinovať do druhého dňa.

4. Krok

Mäso vyberte z marinády, osušte, zeleninu sceďte, scedené víno dajte stranou. Mäso obaľte v múke a opečte na oleji z obidvoch strán. V rovnakej nádobe opečte polovicu šampiňónov, 2 šalotky a mrkvu nakrájanú na väčšie kúsky. Pridajte korenie, paradajkový pretlak a restujte asi 2 minúty. Opečené mäso pridajte ku zelenine, prilejte brandy, víno, ktoré máte odložené zo scedenej marinády a horúci vývar. Priklopte pokrievku a duste pri 130 °C asi 2,5 hodiny. Potom nechajte pokrm 30 minút odpočívať.

5. Krok

Mäso vyberte z hrnca a dajte bokom. Šťavu zahustite múčnym maslom, ktoré pripravíte zmiešaním mäkkého masla a múky. Nechajte povariť15 minút. Na masle s olejom opečte na menšie kúsky nakrájanú druhú polovicu šampiňónov, zvyšné šalotky a mrkvu. Podlejte 1 dl vína a duste pod pokrievkou asi 10 minút, po zmäknutí pridajte k mäsu v šťave.

6. Krok

Na koniec posypte nakrájanou jarnou cibuľkou. Podávajte so zemiakovým pyré, dusenou zeleninou alebo čerstvou bagetkou. Dobrú chuť !

Komentáre (1)

Slavomira 1. 11. 2022

vyskúšali sme tvoj recept a bolo to suprové :)

Podobné recepty

Rizoto s kuracím mäsom

Jednoduché a rýchle rizoto, čo chladnička dala :)

Najlepšie krémové kuracie rizoto

Tip na rýchlu a chutnú večeru je určite kuracie rizoto v jednom hrnci. Pri tejto večeri sa budete cítiť ako v talianskej reštaurácii.

Domáca fazuľovica v kotlíku

Fazuľovica s údeným mäskom

Zajac na smotane

Toto je najjemnejší a najchutnejší recept na králika je to klasické francúzske jedlo, králik s horčicou alebo u nás známe aj ako králik na smotane.

Jednoduchá sviečková na smotane

Najlepšia sviečková na smotane, kto by ju nemal rád ?

Babgulyás recept

Babgulyás recept fazuľová polievka

Bravčové mäso na šampiňónoch smotane

Bravčové karé na šampiňónoch na smotane. Večera hotová za 20 minút.

Jednoduché kura na smotane

Kura na šampiňónoch a smotane je rýchla večera hotová za 20 minút. Okrem chrumkavého kuraťa na smotane si pripravíte aj jednoduchú smotanovú omáčku, ktorú môžete kombinovať s inými jedlami.

Podobné recepty

Rizoto s kuracím mäsom

Jednoduché a rýchle rizoto, čo chladnička dala :)

Najlepšie krémové kuracie rizoto

Tip na rýchlu a chutnú večeru je určite kuracie rizoto v jednom hrnci. Pri tejto večeri sa budete cítiť ako v talianskej reštaurácii.

Domáca fazuľovica v kotlíku

Fazuľovica s údeným mäskom

Zajac na smotane

Toto je najjemnejší a najchutnejší recept na králika je to klasické francúzske jedlo, králik s horčicou alebo u nás známe aj ako králik na smotane.

Jednoduchá sviečková na smotane

Najlepšia sviečková na smotane, kto by ju nemal rád ?

Babgulyás recept

Babgulyás recept fazuľová polievka

Bravčové mäso na šampiňónoch smotane

Bravčové karé na šampiňónoch na smotane. Večera hotová za 20 minút.

Jednoduché kura na smotane

Kura na šampiňónoch a smotane je rýchla večera hotová za 20 minút. Okrem chrumkavého kuraťa na smotane si pripravíte aj jednoduchú smotanovú omáčku, ktorú môžete kombinovať s inými jedlami.

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

3926 receptov

Mäsité jedlá

1907 receptov

Mascarpone

255 receptov

Dezert

2809 receptov

Cestoviny

442 receptov

Šaláty

322 receptov

Príloha

1091 receptov

Večera

3592 receptov