REKLAMA

Zdroj: Canva

Kohút na víne

Tradičný francúzsky recept Coq Au Vin - Kohút na víne

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4

Suroviny

  • 4 Úplný kohútie stehná Pridané do
  • kohútie prsia Pridané do
  • 15 ml oleja Pridané do
  • 15 g maslo Pridané do
  • 4 šalotky Pridané do
  • 4 jarná cibuľa Pridané do
  • 2 mrkiev Pridané do
  • 250 g šampiňónov Pridané do
  • 100 g údená slanina Pridané do
  • 15 g paradajkového pretlaku Pridané do
  • 30 ml brandy Pridané do
  • víno z marinády Pridané do
  • 2 l kohútieho vývaru Pridané do
  • 1 dl červeného vína burgundské Pridané do
  • polovica restované stehná a zeleniny z marinády Pridané do
  • hladká múka Pridané do
  • tymián Pridané do
  • rozmarín Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • petržlen Pridané do
  • badián Pridané do

Na marinádu

  • 2 mrkiev Pridané do
  • 12 póru Pridané do
  • 1 Cibuľa Pridané do
  • 1 cesnak Pridané do
  • 1 stonka stopkového zeleru Pridané do
  • 0.7 l červeného vína burgundské Pridané do
  • tymián Pridané do
  • rozmarín Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • petržlen Pridané do
  • badián Pridané do
  • soľ Pridané do
  • korenie Pridané do

Na vývar

  • kohútí skelet krídla a orez Pridané do
  • 1 mrkva Pridané do
  • 1 petržlen Pridané do
  • 1 zeler Pridané do
  • soľ Pridané do
  • korenie Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • pimiento Pridané do
  • badián Pridané do

Múčne maslo na zahustenie

  • 50 g maslo Pridané do
  • 50 g hladká múka Pridané do
REKLAMA

Postup

180 min.
1. Krok

Z kohútieho skeletu, krídiel a orezu, zeleniny a korenia uvarte vývar.

2. Krok

Pripravíme si marinádu. Očistený pór nakrájajte na menšie kúsky, mrkvu a zeler nakrájajte na väčšie, cibuľu na štvrtiny, cesnak na polovice. Do hrnca nalejte víno, priveďte k varu a vložte doňho zeleninu, korenie a bylinky. Hotovú marinádu nechajte vychladnúť.

3. Krok

Oddeľte vrchné stehná od spodných, tzv. paličiek, vložte do nádoby, osoľte, okoreňte a prelejte vychladnutou marinádou aj so zeleninou. Nechajte v chladničke marinovať do druhého dňa.

4. Krok

Mäso vyberte z marinády, osušte, zeleninu sceďte, scedené víno dajte stranou. Mäso obaľte v múke a opečte na oleji z obidvoch strán. V rovnakej nádobe opečte polovicu šampiňónov, 2 šalotky a mrkvu nakrájanú na väčšie kúsky. Pridajte korenie, paradajkový pretlak a restujte asi 2 minúty. Opečené mäso pridajte ku zelenine, prilejte brandy, víno, ktoré máte odložené zo scedenej marinády a horúci vývar. Priklopte pokrievku a duste pri 130 °C asi 2,5 hodiny. Potom nechajte pokrm 30 minút odpočívať.

5. Krok

Mäso vyberte z hrnca a dajte bokom. Šťavu zahustite múčnym maslom, ktoré pripravíte zmiešaním mäkkého masla a múky. Nechajte povariť15 minút. Na masle s olejom opečte na menšie kúsky nakrájanú druhú polovicu šampiňónov, zvyšné šalotky a mrkvu. Podlejte 1 dl vína a duste pod pokrievkou asi 10 minút, po zmäknutí pridajte k mäsu v šťave.

6. Krok

Na koniec posypte nakrájanou jarnou cibuľkou. Podávajte so zemiakovým pyré, dusenou zeleninou alebo čerstvou bagetkou. Dobrú chuť !

Komentáre (1)

Slavomira 1. 11. 2022

vyskúšali sme tvoj recept a bolo to suprové :)

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4462 receptov

Mäsité jedlá

2122 receptov

Pre diabetikov

632 receptov

Čokoláda

919 receptov

Mascarpone

327 receptov

Patizón

11 receptov