Zdroj: Canva

Kohút na víne

REKLAMA

Tradičný francúzsky recept Coq Au Vin - Kohút na víne

  • 180Minút
  • 4Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4

Suroviny

  • 4 celé kohútie stehná Pridané do
  • kohútie prsia Pridané do
  • 15 ml oleja Pridané do
  • 15 g masla Pridané do
  • 4 šalotky Pridané do
  • 4 jarné cibuľky Pridané do
  • 2 mrkvy Pridané do
  • 250 g šampiňónov Pridané do
  • 100 g slaniny Pridané do
  • 15 g paradajkového pretlaku Pridané do
  • 30 ml brandy Pridané do
  • víno z marinády Pridané do
  • 2 l kohútieho vývaru Pridané do
  • 1 dl červeného vína burgundské Pridané do
  • polovica restované stehná a zeleniny z marinády Pridané do
  • hladká múka na obalenie Pridané do
  • tymián Pridané do
  • rozmarín Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • petržlen Pridané do
  • badián Pridané do

Na marinádu

  • 2 mrkvy Pridané do
  • 12 póru Pridané do
  • 1 cibuľa Pridané do
  • 1 cesnak Pridané do
  • 1 stonka stopkového zeleru Pridané do
  • 0.7 l červeného vína burgundské Pridané do
  • tymián Pridané do
  • rozmarín Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • petržlen Pridané do
  • badián Pridané do
  • soľ Pridané do
  • korenie Pridané do

Na vývar

  • kohútí skelet krídla a orez Pridané do
  • 1 mrkva Pridané do
  • 1 petržlen Pridané do
  • 1 zeler Pridané do
  • soľ Pridané do
  • korenie Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • nové korenie Pridané do
  • badián Pridané do

Múčne maslo na zahustenie

  • 50 g masla Pridané do
  • 50 g hladkej múky Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Z kohútieho skeletu, krídiel a orezu, zeleniny a korenia uvarte vývar.

2. Krok

Pripravíme si marinádu. Očistený pór nakrájajte na menšie kúsky, mrkvu a zeler nakrájajte na väčšie, cibuľu na štvrtiny, cesnak na polovice. Do hrnca nalejte víno, priveďte k varu a vložte doňho zeleninu, korenie a bylinky. Hotovú marinádu nechajte vychladnúť.

3. Krok

Oddeľte vrchné stehná od spodných, tzv. paličiek, vložte do nádoby, osoľte, okoreňte a prelejte vychladnutou marinádou aj so zeleninou. Nechajte v chladničke marinovať do druhého dňa.

4. Krok

Mäso vyberte z marinády, osušte, zeleninu sceďte, scedené víno dajte stranou. Mäso obaľte v múke a opečte na oleji z obidvoch strán. V rovnakej nádobe opečte polovicu šampiňónov, 2 šalotky a mrkvu nakrájanú na väčšie kúsky. Pridajte korenie, paradajkový pretlak a restujte asi 2 minúty. Opečené mäso pridajte ku zelenine, prilejte brandy, víno, ktoré máte odložené zo scedenej marinády a horúci vývar. Priklopte pokrievku a duste pri 130 °C asi 2,5 hodiny. Potom nechajte pokrm 30 minút odpočívať.

5. Krok

Mäso vyberte z hrnca a dajte bokom. Šťavu zahustite múčnym maslom, ktoré pripravíte zmiešaním mäkkého masla a múky. Nechajte povariť15 minút. Na masle s olejom opečte na menšie kúsky nakrájanú druhú polovicu šampiňónov, zvyšné šalotky a mrkvu. Podlejte 1 dl vína a duste pod pokrievkou asi 10 minút, po zmäknutí pridajte k mäsu v šťave.

6. Krok

Na koniec posypte nakrájanou jarnou cibuľkou. Podávajte so zemiakovým pyré, dusenou zeleninou alebo čerstvou bagetkou. Dobrú chuť !

Podobné recepty

Bravčové mäso na šampiňónoch smotane
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Minestrone s parmezánovými lupienkami
Recept od prémiového používateľa
4.7
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 10

Minestrone s parmezánovými lupienkami

4.7
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 10
Pravá talianska boloňská omáčka
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Pravá talianska boloňská omáčka

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Poctivý kačací vývar
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Poctivý kačací vývar

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Zajac na smotane
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Zajac na smotane

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Krkovička na šampiňónoch
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Krkovička na šampiňónoch

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Rýchla omáčka z mletého mäsa na špagety
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Rýchla omáčka z mletého mäsa na špagety

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Passata - domáce prepasírované rajčiny
Recept od prémiového používateľa

Podobné recepty

Bravčové mäso na šampiňónoch smotane
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Minestrone s parmezánovými lupienkami
Recept od prémiového používateľa
4.7
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 10

Minestrone s parmezánovými lupienkami

4.7
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 10
Pravá talianska boloňská omáčka
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Pravá talianska boloňská omáčka

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Poctivý kačací vývar
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Poctivý kačací vývar

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Zajac na smotane
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Zajac na smotane

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Krkovička na šampiňónoch
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Krkovička na šampiňónoch

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Rýchla omáčka z mletého mäsa na špagety
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Rýchla omáčka z mletého mäsa na špagety

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
Passata - domáce prepasírované rajčiny
Recept od prémiového používateľa

Top kategórie

Obed

1102 receptov

Mäsité jedlá

457 receptov

Lacné jedlá

626 receptov

Kuracie mäso

185 receptov

Dezert

845 receptov

Večera

951 receptov

Raňajky

422 receptov

Pečivo

130 receptov
Recipe author image Adri1017

Kohút na víne

Tradičný francúzsky recept Coq Au Vin - Kohút na víne

180
Minút
4
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Z kohútieho skeletu, krídiel a orezu, zeleniny a korenia uvarte vývar.

2. Krok

Pripravíme si marinádu. Očistený pór nakrájajte na menšie kúsky, mrkvu a zeler nakrájajte na väčšie, cibuľu na štvrtiny, cesnak na polovice. Do hrnca nalejte víno, priveďte k varu a vložte doňho zeleninu, korenie a bylinky. Hotovú marinádu nechajte vychladnúť.

3. Krok

Oddeľte vrchné stehná od spodných, tzv. paličiek, vložte do nádoby, osoľte, okoreňte a prelejte vychladnutou marinádou aj so zeleninou. Nechajte v chladničke marinovať do druhého dňa.

4. Krok

Mäso vyberte z marinády, osušte, zeleninu sceďte, scedené víno dajte stranou. Mäso obaľte v múke a opečte na oleji z obidvoch strán. V rovnakej nádobe opečte polovicu šampiňónov, 2 šalotky a mrkvu nakrájanú na väčšie kúsky. Pridajte korenie, paradajkový pretlak a restujte asi 2 minúty. Opečené mäso pridajte ku zelenine, prilejte brandy, víno, ktoré máte odložené zo scedenej marinády a horúci vývar. Priklopte pokrievku a duste pri 130 °C asi 2,5 hodiny. Potom nechajte pokrm 30 minút odpočívať.

5. Krok

Mäso vyberte z hrnca a dajte bokom. Šťavu zahustite múčnym maslom, ktoré pripravíte zmiešaním mäkkého masla a múky. Nechajte povariť15 minút. Na masle s olejom opečte na menšie kúsky nakrájanú druhú polovicu šampiňónov, zvyšné šalotky a mrkvu. Podlejte 1 dl vína a duste pod pokrievkou asi 10 minút, po zmäknutí pridajte k mäsu v šťave.

6. Krok

Na koniec posypte nakrájanou jarnou cibuľkou. Podávajte so zemiakovým pyré, dusenou zeleninou alebo čerstvou bagetkou. Dobrú chuť !

Ingrediencie
Suroviny
4 celé
kohútie stehná
kohútie prsia
15 ml
oleja
15 g
masla
4
šalotky
4
jarné cibuľky
2
mrkvy
250 g
šampiňónov
100 g
slaniny
15 g
paradajkového pretlaku
30 ml
brandy
víno z marinády
2 l
kohútieho vývaru
1 dl
červeného vína burgundské
polovica
restované stehná a zeleniny z marinády
hladká múka na obalenie
tymián
rozmarín
bobkový list
petržlen
badián
Na marinádu
2
mrkvy
12
póru
1
cibuľa
1
cesnak
1
stonka stopkového zeleru
0.7 l
červeného vína burgundské
tymián
rozmarín
bobkový list
petržlen
badián
soľ
korenie
Na vývar
kohútí skelet krídla a orez
1
mrkva
1
petržlen
1
zeler
soľ
korenie
bobkový list
nové korenie
badián
Múčne maslo na zahustenie
50 g
masla
50 g
hladkej múky