REKLAMA
Karamelová omáčka

Karamelová omáčka

Jednoduchý recept na domácu karamelovú omáčku, ktorou dochutíte obľúbené sladké jedlá. Skvelá na teplé lievance, zmrzlinové poháre alebo len tak na lyžičku rovno z pohára :)

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
8
  • 200 g kryštálový cukor Pridané do
  • 80 ml voda Pridané do
  • 170 ml šľahačkovej smotany Pridané do
  • 20 g butter v7 Pridané do
  • štipka štipka soli Pridané do
REKLAMA

Postup

20 min.
1. Krok

Do hrnca s hrubším dnom vsypeme cukor, zatrasieme, aby sa cukor rovnomerne rozprestrel po dne. Zalejeme vodou tak, aby bol všetok cukor rovnomerne namočený.

Karamelová omáčka - krok prípravy 1
2. Krok

Na miernom ohreve necháme variť, kým sa cukor úplne nerozpustí a nevznikne číry sirup.

Karamelová omáčka - krok prípravy 1
3. Krok

Následne zvýšime ohrev a necháme karamel prebublávať až kým nezačne tmavnúť.

Karamelová omáčka - krok prípravy 1
4. Krok

POZOR: počas varenia karamel vôbec nemiešame a nespúšťame ho z dohľadu. Veľmi rýchlo sa dokáže spáliť.

Karamelová omáčka - krok prípravy 1
5. Krok

Keď karamel dosiahne farbu ako med, hrniec dáme bokom a vlejeme doň smotanu, pridáme maslo a soľ. Postupujeme opatrne, karamel môže prskať.

Karamelová omáčka - krok prípravy 1
6. Krok

Následne vrátime hrniec na slabý ohrev a miešame metličkou, kým sa všetko nespojí a nevznikne hladká redšia omáčka.

Karamelová omáčka - krok prípravy 1
7. Krok

Omáčku môžeme hneď preliať do vhodnej nádoby. Po vychladnutí mierne zhustne. V chladničke vydrží do mesiaca.

Komentáre (1)

Lucia 30. 7. 2021

ďakujem, rozmýšlala som, čo zajtra spravím, už viem :-D

Podobné recepty

Čoko duo s mangovým pyré

Výborná chuťovka čoko duo s mangovým pyré, ktoré sme prvýkrát ochutnali v japonskej reštike, ale recept sme si vymysleli podľa seba. Odporúčame, je to rýchle, originálne a hlavne veľmi jednoduché.

Ricottový krém

Ak máte chuť na niečo sladké, ale nemáte čas vypekať. Namiesto ricotty môžete použiť aj mascarpone. Oslaďte podľa chuti, ja som nesladila 🙂.

Vynikajúci mascarpone krém

Tento pevný krém z mascarpone využijete do rôznych druhov koláčov a dezertov. A chutí výborne !

Jahodovo - ricottové poháre

Jahodovo - ricottové poháre parádne osviežia v tomto horúcom počasí. Namiesto ricotty môžete kľudne použiť mascarpone alebo trebárs aj hrudkovitý tvaroh, čo máte práve doma. Hotové za cca 10 minút, ak nemáte nápad na poobedný dezert vyskúšajte 😃. ➡️ Po

Rýchly ovocný šalát

Výborná letná svačinka.

Mrazená malinová miska

Mrazený malinový krém na ktorý treba iba 4 jednoduché ingrediencie a hodí sa skvelo ako osviežujúca maškrta počas letných dní.

Podobné recepty

Čoko duo s mangovým pyré

Výborná chuťovka čoko duo s mangovým pyré, ktoré sme prvýkrát ochutnali v japonskej reštike, ale recept sme si vymysleli podľa seba. Odporúčame, je to rýchle, originálne a hlavne veľmi jednoduché.

Ricottový krém

Ak máte chuť na niečo sladké, ale nemáte čas vypekať. Namiesto ricotty môžete použiť aj mascarpone. Oslaďte podľa chuti, ja som nesladila 🙂.

Vynikajúci mascarpone krém

Tento pevný krém z mascarpone využijete do rôznych druhov koláčov a dezertov. A chutí výborne !

Jahodovo - ricottové poháre

Jahodovo - ricottové poháre parádne osviežia v tomto horúcom počasí. Namiesto ricotty môžete kľudne použiť mascarpone alebo trebárs aj hrudkovitý tvaroh, čo máte práve doma. Hotové za cca 10 minút, ak nemáte nápad na poobedný dezert vyskúšajte 😃. ➡️ Po

Rýchly ovocný šalát

Výborná letná svačinka.

Mrazená malinová miska

Mrazený malinový krém na ktorý treba iba 4 jednoduché ingrediencie a hodí sa skvelo ako osviežujúca maškrta počas letných dní.

Reels

Nové

Top kategórie

Mäsité jedlá

1572 receptov

Obed

3232 receptov

Mascarpone

217 receptov

Lacné jedlá

1136 receptov

Cícer

38 receptov

Torty

221 receptov

Kuracie mäso

554 receptov

Pre diabetikov

628 receptov