dní
hod.
min.
Karamelová omáčka

FOTORECEPT Karamelová omáčka

REKLAMA

Jednoduchý recept na domácu karamelovú omáčku, ktorou dochutíte obľúbené sladké jedlá. Skvelá na teplé lievance, zmrzlinové poháre alebo len tak na lyžičku rovno z pohára :)

  • 20Minút
  • 8Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
8
  • 200 kryštálového cukru
  • 80 ml vody
  • 170 ml šľahačkovej smotany
  • 20 masla
  • štipka salt v1
REKLAMA

Postup

1. Krok

Do hrnca s hrubším dnom vsypeme cukor, zatrasieme, aby sa cukor rovnomerne rozprestrel po dne. Zalejeme vodou tak, aby bol všetok cukor rovnomerne namočený.

Karamelová omáčka - krok prípravy 1
2. Krok

Na miernom ohreve necháme variť, kým sa cukor úplne nerozpustí a nevznikne číry sirup.

Karamelová omáčka - krok prípravy 2
3. Krok

Následne zvýšime ohrev a necháme karamel prebublávať až kým nezačne tmavnúť.

Karamelová omáčka - krok prípravy 3
4. Krok

POZOR: počas varenia karamel vôbec nemiešame a nespúšťame ho z dohľadu. Veľmi rýchlo sa dokáže spáliť.

Karamelová omáčka - krok prípravy 4
5. Krok

Keď karamel dosiahne farbu ako med, hrniec dáme bokom a vlejeme doň smotanu, pridáme maslo a soľ. Postupujeme opatrne, karamel môže prskať.

Karamelová omáčka - krok prípravy 5
6. Krok

Následne vrátime hrniec na slabý ohrev a miešame metličkou, kým sa všetko nespojí a nevznikne hladká redšia omáčka.

Karamelová omáčka - krok prípravy 6
7. Krok

Omáčku môžeme hneď preliať do vhodnej nádoby. Po vychladnutí mierne zhustne. V chladničke vydrží do mesiaca.

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (1)

4.0
2 months ago

ďakujem, rozmýšlala som, čo zajtra spravím, už viem :-D

Top kategórie