:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/2bXy-jdajWL_56PZNyZR/9c66395693ee395ea4652bab088ed1.jpeg)
Jednoduchá a chutná cícerová polievka s mrkvou
Ingrediencie
- 1 šálka suchého cíceru alebo konzerva cíceru 400g
- 2 stredné mrkvy nakrájané na kolieska
- 1 cibuľa nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stonka zeleru voliteľné
- 2 Lyžice olivového oleja
- 1 Čaj lyžička mletej rasce
- 1⁄2 čajovej lyžičky údenej papriky voliteľné
- 1⁄2 čajovej lyžičky kurkumy voliteľné
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 11⁄2 l zeleninového vývaru alebo vody
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Najnovšie letáky
Postup
Ak používate suchý cícer, namočte ho cez noc vo vode. Na druhý deň vodu zlejte a cícer varte 45–60 minút, kým nebude mäkký. Ak používate konzervovaný cícer, stačí ho opláchnuť.
V hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu, cesnak a stonku zeleru. Opekajte 5 minút, kým cibuľa nezmäkne.
Pridajte rascu, údenú papriku a kurkumu. Chvíľu opražte, aby sa koreniny rozvoniavali. Pridajte nakrájanú mrkvu a dobre premiešajte.
Zalejte vývarom alebo vodou a priveďte k varu. Pridajte predvarené alebo konzervované cícer. Polievku varte cca 15–20 minút, kým mrkva nezmäkne.
Polievku osolíme a okoreníme podľa chuti. Môžete ju časť rozmixovať tyčovým mixérom pre krémovejšiu konzistenciu, alebo nechať celú s kúskami. Podávame posypané čerstvou petržlenovou vňaťou a so svetom chleba.