REKLAMA

Hovädzie varené a paradajková omáčka

Aj takáto klasika zo školskej jedálne môže byť veľmi chutná :)

REKLAMA
Ako zahustiť omáčku? Tieto postupy sa postarajú o krásne krémovú konzistenciu

Recept nájdeš v tomto článku

Ako zahustiť omáčku? Tieto postupy sa postarajú o krásne krémovú konzistenciu

Ingrediencie

porcií
5
  • 1 kg falošná hovädzia sviečková Pridané do
  • 150 g Cibuľa Pridané do
  • 100 g mrkva Pridané do
  • 100 g zeler Pridané do
  • 2 ks paradajka Pridané do
  • 200 g paradajkový pretlak Pridané do
  • hnedý cukor Pridané do
  • masť Pridané do
  • bobkový list Pridané do
  • pimiento Pridané do
  • mleté čierne korenie Pridané do
  • soľ Pridané do
REKLAMA

Postup

120 min.
1. Krok

Očistíme si zeleninu a cibuľu. Nakrájame na menšie kocky. Na troche masti alebo oleja urestujeme zeleninu spolu s cibuľou. Najskôr dáme zeleninu, neskôr pridáme cibuľu môžeme opakovane podlievať trochou vody max po pol deci vody.

2. Krok

Keď máme základ zlatohnedej farby, pridáme paradajkový pretlak a chvíľku restujeme. Potom zalejeme vodou, asi litrom vody, pridáme bobkový list, korenie, nové korenie (ideálne si to vložíme do sitka, aby sme to mohli neskôr ľahko odstrániť). Mierne osolíme.

3. Krok

Mäso vcelku opečieme z každej strany do zlata. Hovädzie dusíme pod pokrievkou alebo v tlakovom hrnci domäkka, aby sa nám mierne rozpadalo. Zväčša to trvá dva až tri hodiny a niekedy aj viac ak použijeme tlakový hrniec tak max 30 minút.

4. Krok

Po dovarení necháme základ s mäsom vychladnúť a dáme cez noc odpočinúť do chladničky.

5. Krok

Na druhy deň mäso vyberieme zo základu. Omáčku, respektíve základ, v ktorom sme mäso dusili, prevaríme, rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú omáčku. Omáčku podľa potreby buď nariedime alebo vyvaríme, dochutíme soľou, korením a ak to bude potrebné pridáme čajovú lyžičku trstinového cukru ja ju niekedy dávam a inokedy nie podľa chuti :).

6. Krok

Najvhodnejšia príloha je varený zemiak s maslom alebo parená knedľa. Dobrú chuť.

Komentáre (2)

Romano_Purgat 24. 12. 2022

To vyskúšam, ale nepochopil som, dusiť meso v celku alebo nakrajane

Iveta 26. 6. 2022

ďakujem, odporúčam...výborné :)

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov