![Domáci pečený veľkonočný syrek Domáci pečený veľkonočný syrek](https://eu.tastescdn.net/thumbor/-jUC75aByXMOXkmgtQPJcTEsrrM=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/bMe7KFDQzb3jASbTKT3R/7b7c7ba6f96963efd3672ab400bca4.jpeg)
Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Domáci pečený veľkonočný syrek
K veľkej noci neodmysliteľne patrí aj veľkonočný syrek. Je to tradičné veľkonočné jedlo na severovýchode Slovenska.
Ingrediencie
- 500 g mleté hovädzie mäso
- 400 g údené mäso
- 14 ks vajce
- 4 ks strúčiky cesnaku
- soľ a korenie
- vegeta
- mletá kurkuma
- drvená rasca
- mletá paprika - sladká
- jarná cibuľa
- petržlen
- bravčová masť
- strúhanka
- rožok
Odporúčané produkty
![Podravka ochucovadlo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/kHb8eB-3ziQR5rVHpKW407TATP0=/195x195/sk/partner/b86036ce591b09dcc1170592642392.png)
Podravka ochucovadlo
![Podravka NATUR](https://eu.tastescdn.net/thumbor/y5hMnEDxJkStgYY2Mt1d5cT4d8g=/195x195/sk/partner/d219cdcf415bdb1264d4dae333edaa.png)
Podravka NATUR
![Podravka kečup jemný](https://eu.tastescdn.net/thumbor/aAijdR9OXB5QjVJhU5cHsF4Vi5A=/195x195/sk/partner/ff825da250c6ca2b2f0e15750bca9f.png)
Podravka kečup jemný
![Podravka dijónska horčica](https://eu.tastescdn.net/thumbor/rbb0MOUfF8-OAOB8kDxLKEDX7_0=/195x195/sk/partner/1f6eacbf7bbe3fb91358ebe327a45b.png)
Podravka dijónska horčica
Postup
Údené mäso (bravčové koleno) nakrájame na kocky, prípadne ho pomelieme.
Rožky nakrájame na kocky a zalejeme vodou, aby zmäkli.
Hovädzie mäso pomelieme. Okrem hovädzieho mäsa môžeme použiť zmes bravčového a hovädzieho alebo kuracie mäso.
Do misky vložíme pomleté mäso, údené mäso, žĺtka a nakrájanú jarnú cibuľku s petržlenovou vňaťou.
Všetko spolu premiešame a dochutíme koreninami a soľou. Solíme opatrne, kedže údené mäso je slané.
Potom pridáme namočené rožky a vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
Plech na pečenie vymastíme bravčovou masťou a posypeme strúhankou.
Tradičný veľkonočný syrek pečieme na 200°C prvých 15 minút a potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ešte 30 minút, do zlatista.
V receptúre-suroviny chýbajú rožky, V popise práce sa už spomínajú.