Bryndzové kysnuté bochníky

REKLAMA

Recept na naozaj skvelé kysnuté cesto. Plnka bochníka je prakticky na vás, my sme spravili kombináciu bryndze, slaniny a pažitky.

  • 40Minút
  • 16Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
16
  • 4 veľké zemiaky Pridané do
  • 1 bryndzu Pridané do
  • 50 g slaniny Pridané do
  • kúsok pažítky (nemusí byť) Pridané do
  • 150 ml vlažného mlieka na kvások ďalší hnček do cesta Pridané do
  • 1 čerstvé droždie Pridané do
  • 1 čl kryštálového cukru Pridané do
  • 500 g polohrubej múky Pridané do
  • 1 čl soli Pridané do
  • 50 ml slnečnicového oleja Pridané do
  • na potretie extra slnečnicový olej plechu Pridané do
  • pohára a bochníkov Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Slaninku nakrájame na kocky a popražíme ju

2. Krok

Keď sú zemiaky uvarené, zlejeme ich a do hrnca pridáme bryndzu - spolu všetko popučíme na kašu. Na záver primiešame opraženú slaninku a na drobno nakrájanú pažítku

3. Krok

Ďalej si zarobíme kvások - do 150 ml vlažného mlieka rozdrobíme 1 čerstvé droždie a pridáme 1 lyžičku kryštálového cukru. Takto to necháme 10-15 minút (podľa toho, akú teplotu máte v miestnosti - každopádne je to hotové, keď sa na povrchu začnú robiť bublinky)

4. Krok

Keď máme kvások, môžeme sa pustiť do cesta. Do veľkej misy (ja používam naozaj veľkú sklenenú misu) si dáme pol kila múky, 1 lyžičku soli - to spolu premiešame. Pridáme kvások, hrnček vlažného mlieka a 50 ml slnečnicového oleja

5. Krok

Všetko spolu vypracujeme na vláčne cesto, ktoré sa už nelepí na ruky - nesmie byť tuhé - skôr ho spravte také riedšie (takže keď sa vám vidí tuhé, kľudne tam dajte ešte trochu mlieka)

6. Krok

Takto vypracované cesto necháme vykysnúť - opäť čas je individuálny - ale ja nechávam len okolo 30-40 minút v lete (v zime bude treba počkať trochu dlhšie). Bochníky nám budú aj tak ešte ďalej kysnúť počas spracovania

7. Krok

Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na približne takú hrúbku, ako keď robíte buchty na pare (cca 1 cm hrubé). Cesto rozdelíme na 16 rovnakých štvorcov (4x4) a na každý štvorec dáme veľkú lyžicu plnky. Dáme tiež predhriať rúru na 200 stupňov

8. Krok

Každý štvorec zabalíme do bochníka. Na plech dáme papier na pečenie a ten ešte dobre potrieme slnečnicovým olejom. Na to ukladáme buchty s veľkým odstupom, lebo oni ešte dosť narastú. Ja dávam na veľký plech 6 bochníkov

9. Krok

Keď máme bochníky poukladané, vezmeme klasický dvoj-trojdecový pohár a natrieme ho zo spodu olejom. Spodkom pohára zatlačíme na každý bochník, aby sa z neho spravila taká hrubšia placka. Každú takúto placku poriadne potrieme olejom a dáme piecť do rúry na cca 15-20 minút, až kým nebudú mať takú zlatistú farbu ako na obrázku

10. Krok

Keď ich vyberieme z rúry, treba ich preložiť na tanier a prikryť dvoma vrstvami čistých látkových kuchynských utierok, aby zmäkli. Takto ich tam držíme minimálne 15 minút, kým nie sú tak polovychladnuté

11. Krok

Po tých 15 minútach môžeme podávať. Neviem vám však povedať, koľko vydržia čerstvé, lebo u nás sa zjedia hneď :)

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Podobné recepty

Bryndzový podpecník
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Bryndzový podpecník

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
Zemiaky plnené hubami, camembertom, cibuľkou a šunkou
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Zemiaky plnené hubami, camembertom, cibuľkou a šunkou

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Chrumkavá zemiaková baba

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.7
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 3

Kuracie prsia v slaninovom obale

4.7
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 3
Kuracie krídelká v rúre so zemiakmi
Fotorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Kuracie krídelká v rúre so zemiakmi

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 3

Karfiolové fašírky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 3
Rezne naopak
Recept od prémiového používateľa
4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 20

Rezne naopak

4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 20
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Plnená bravčová rolka

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Podobné recepty

Bryndzový podpecník
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2

Bryndzový podpecník

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
Zemiaky plnené hubami, camembertom, cibuľkou a šunkou
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Zemiaky plnené hubami, camembertom, cibuľkou a šunkou

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Chrumkavá zemiaková baba

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.7
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 3

Kuracie prsia v slaninovom obale

4.7
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 3
Kuracie krídelká v rúre so zemiakmi
Fotorecept
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1

Kuracie krídelká v rúre so zemiakmi

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 3

Karfiolové fašírky

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 3
Rezne naopak
Recept od prémiového používateľa
4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 20

Rezne naopak

4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 20
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Plnená bravčová rolka

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Top kategórie

Obed

789 receptov

Dezert

670 receptov

Raňajky

328 receptov

Mäsité jedlá

324 receptov

Večera

676 receptov

Kuracie mäso

147 receptov

Lacné jedlá

480 receptov
Recipe author image David719

Bryndzové kysnuté bochníky

Recept na naozaj skvelé kysnuté cesto. Plnka bochníka je prakticky na vás, my sme spravili kombináciu bryndze, slaniny a pažitky.

40
Minút
16
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Slaninku nakrájame na kocky a popražíme ju

2. Krok

Keď sú zemiaky uvarené, zlejeme ich a do hrnca pridáme bryndzu - spolu všetko popučíme na kašu. Na záver primiešame opraženú slaninku a na drobno nakrájanú pažítku

3. Krok

Ďalej si zarobíme kvások - do 150 ml vlažného mlieka rozdrobíme 1 čerstvé droždie a pridáme 1 lyžičku kryštálového cukru. Takto to necháme 10-15 minút (podľa toho, akú teplotu máte v miestnosti - každopádne je to hotové, keď sa na povrchu začnú robiť bublinky)

4. Krok

Keď máme kvások, môžeme sa pustiť do cesta. Do veľkej misy (ja používam naozaj veľkú sklenenú misu) si dáme pol kila múky, 1 lyžičku soli - to spolu premiešame. Pridáme kvások, hrnček vlažného mlieka a 50 ml slnečnicového oleja

5. Krok

Všetko spolu vypracujeme na vláčne cesto, ktoré sa už nelepí na ruky - nesmie byť tuhé - skôr ho spravte také riedšie (takže keď sa vám vidí tuhé, kľudne tam dajte ešte trochu mlieka)

6. Krok

Takto vypracované cesto necháme vykysnúť - opäť čas je individuálny - ale ja nechávam len okolo 30-40 minút v lete (v zime bude treba počkať trochu dlhšie). Bochníky nám budú aj tak ešte ďalej kysnúť počas spracovania

7. Krok

Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na približne takú hrúbku, ako keď robíte buchty na pare (cca 1 cm hrubé). Cesto rozdelíme na 16 rovnakých štvorcov (4x4) a na každý štvorec dáme veľkú lyžicu plnky. Dáme tiež predhriať rúru na 200 stupňov

8. Krok

Každý štvorec zabalíme do bochníka. Na plech dáme papier na pečenie a ten ešte dobre potrieme slnečnicovým olejom. Na to ukladáme buchty s veľkým odstupom, lebo oni ešte dosť narastú. Ja dávam na veľký plech 6 bochníkov

9. Krok

Keď máme bochníky poukladané, vezmeme klasický dvoj-trojdecový pohár a natrieme ho zo spodu olejom. Spodkom pohára zatlačíme na každý bochník, aby sa z neho spravila taká hrubšia placka. Každú takúto placku poriadne potrieme olejom a dáme piecť do rúry na cca 15-20 minút, až kým nebudú mať takú zlatistú farbu ako na obrázku

10. Krok

Keď ich vyberieme z rúry, treba ich preložiť na tanier a prikryť dvoma vrstvami čistých látkových kuchynských utierok, aby zmäkli. Takto ich tam držíme minimálne 15 minút, kým nie sú tak polovychladnuté

11. Krok

Po tých 15 minútach môžeme podávať. Neviem vám však povedať, koľko vydržia čerstvé, lebo u nás sa zjedia hneď :)

Ingrediencie
4
veľké zemiaky
1
bryndzu
50 g
slaniny
kúsok
pažítky (nemusí byť)
150 ml
vlažného mlieka na kvások ďalší hnček do cesta
1
čerstvé droždie
1 čl
kryštálového cukru
500 g
polohrubej múky
1 čl
soli
50 ml
slnečnicového oleja
na potretie
extra slnečnicový olej plechu
pohára
a bochníkov