Ako obmedziť plytvanie potravinami? Rady a tipy, ako šikovne šetriť pri varení

5 min. čítania

Plytvanie potravinami predstavuje globálny problém obrovských rozmerov. Za rok sa celosvetovo vyprodukuje viac ako 1,3 miliardy ton potravinového odpadu, ktorý končí na skládkach, v spaľovniach a priamo sa podieľa na zvyšovaní emisií. Len na Slovensku je to podľa OSN až 900 000 ton potravín ročne.

REKLAMA

Priemerný Slovák teda za deň vyprodukuje 0,44 kg potravinového odpadu! Na problém plytvania potravín sa pritom treba pozerať z viacerých aspektov. Je to nielen ekonomická a ekologická záťaž, zároveň nadobúda etický rozmer. Takmer miliarda ľudí na svete trpí hladom, pričom zvyšná časť sveta vyhodí tretinu potravín, s ktorými príde do kontaktu. Plytvanie potravinami prebieha na všetkých úrovniach – od poľnohospodárov a farmárov, cez spracovateľov, výrobcov, dodávateľov, reštauračné zariadenia až po konečných konzumentov. 

Čo sa dá urobiť inak? Začať ešte dnes od seba! Prinášame praktické rady, ako šetriť pri varení a obmedziť plytvanie potravinami vo vašej domácnosti. Vyprodukujete menej odpadu, ročne ušetríte na potravinách stovky až tisíce eur a získate lepší pocit, že konáte uvedomelo.

Plánujte, čo budete variť

Jedným z prvých krokov, ako v kuchyni obmedziť vyhadzovanie potravín, je premyslený jedálniček na niekoľko dní vopred. Najlepšie je zapojiť každého člena rodiny, aby ste mali istotu, že navaríte jedlá, nad ktorými nebude nikto ohŕňať nosom a nechávať poloplný tanier. Najskôr skontrolujte stav zásob, aby ste dokázali využiť potraviny, ktorým sa blíži dátum spotreby alebo už niekoľko dní bez využitia zaberajú miesto v chladničke. Až potom sa pustite do spisovania nákupného zoznamu. 

Tastelist

Majte v potravinách prehľad

Ak chcete ušetriť peniaze a priestor v kuchyni, majte prehľad o zásobách potravín. Nemusíte domov nosiť desiatky kilogramov múky ani veľké balenia mlieka v akcii, ak viete, že ste v obchode aspoň dvakrát do týždňa. Do múky sa totiž môžu dostať škodcovia a vyhodíte celé balenie. Balenia potravín odložené hlboko v kuchynských skrinkách už budú mať dávno po dátume spotreby. Takmer dokonale platí, že čo zíde z očí, to zíde aj z mysle.

REKLAMA

Zapojte tvorivosť a objavte nové kombinácie

Aké potraviny u vás doma najčastejšie vyhadzujete? Je to ryža, knedla, cestoviny, ovocie, zeleniny a staré pečivo? Práve z týchto potravín dokážete v kuchyni pripraviť ďalšie rozmanité, chutné a plnohodnotné jedlá. Tu sú naše tipy:

Tradičná koložvárska kapusta

Profilová fotka používateľa
Daniela_Ivanova 9 receptov
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Najprv si premyjeme ryžu a potom zalejeme vodou. Na 1 diel ryže pridáme približne dva diely vody. Ryžu osolíme a varíme. Obe cibule ošúpeme a nadrobno pokrájame, rovnako slaninu nakrájame na menšie kocky a dáme ju opražiť na panvicu, keď pustí masť, tak pridáme polovicu nakrájanej cibule. Následne ku opraženej slanine s cibuľou pridáme mleté mäso a krátko opečieme (okoreníme a osolíme podľa chuti). Zmes podlejeme vodou a necháme dusiť cca 20-25 minút. Potom pridáme cesnak, premiešame a ešte spoločne necháme dusiť. Zvyšnú slaninu s cibuľou tiež opražíme na panvici a následne pridáme kyslú kapustu (dochutíme a osolíme). Dusíme, kým kapusta nebude mäkka a podľa potreby podlievame vodou. Zatiaľ si pripravíme zapekaciu misu, ktorú vymastíme masťou. Na dno misy dáme približne 1/3 kapusty aj so šťavou. Na kapustu ďalej dáme približne polovicu ryže, polovicu mäsa. Potom opäť 1/3 kapusty, ktorú prelejeme polovicou zmesi kyslej smotany a napokon smotany na šľahanie. Na to dáme poslednú vrstvu v rovnakom poradí a na záver podlejem druhou polovicou zmesi kyslej smotany a smotany na šľahanie. Misu zakryjeme alobalom a zapekáme (približne na 180 stupňoch, 35-40minút). Po vybratí z rúry môžeme hneď podávať.
Najprv si premyjeme ryžu a potom zalejeme vodou. Na 1 diel ryže pridáme približne dva diely vody. Ryžu osolíme a varíme. Obe cibule ošúpeme a nadrobno pokrájame, rovnako slaninu nakrájame na menšie kocky a dáme ju opražiť na panvicu, keď pustí masť, tak pridáme polovicu nakrájanej cibule. Následne ku opraženej slanine s cibuľou pridáme mleté mäso a krátko opečieme (okoreníme a osolíme podľa chuti). Zmes podlejeme vodou a necháme dusiť cca 20-25 minút. Potom pridáme cesnak, premiešame a ešte spoločne necháme dusiť. Zvyšnú slaninu s cibuľou tiež opražíme na panvici a následne pridáme kyslú kapustu (dochutíme a osolíme). Dusíme, kým kapusta nebude mäkka a podľa potreby podlievame vodou. Zatiaľ si pripravíme zapekaciu misu, ktorú vymastíme masťou. Na dno misy dáme približne 1/3 kapusty aj so šťavou. Na kapustu ďalej dáme približne polovicu ryže, polovicu mäsa. Potom opäť 1/3 kapusty, ktorú prelejeme polovicou zmesi kyslej smotany a napokon smotany na šľahanie. Na to dáme poslednú vrstvu v rovnakom poradí a na záver podlejem druhou polovicou zmesi kyslej smotany a smotany na šľahanie. Misu zakryjeme alobalom a zapekáme (približne na 180 stupňoch, 35-40minút). Po vybratí z rúry môžeme hneď podávať.

Holúbky - plnené kapustné listy

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
180 min.
180 min.
Plnená kapusta recept
Plnená kapusta recept

Zdroj: FB-Zdravé veg-pochúťky

Paradajková omáčka s plnenou paprikou

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 405 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 17
4.6
60 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 17
4.6
Výborná omáčka na nedeľný obed
Výborná omáčka na nedeľný obed

  • Ako využiť zvyšnú knedľu? Je ako stvorená na rýchlu teplú večeru. Stačí knedľu obaliť vo vajíčku a vysmažiť. Poprípade dvojicu knediel naplniť syrom a šunkou a obaliť v trojobale. Okrem toho knedľa poslúži aj ako základ pre netradičnú, no za to rovnako chutnú pizzu.
  • Ak ste k mäsu na štave vyvarili viac cestovín ako zjete, nepresúvajte ich do koša. Urobte si zapekané cestoviny do menších misiek, ktoré si so sebou na druhý deň vezmete ako obed do práce.
  • Zo stvrdnutej vianočky, rožkov alebo makoviek pripravíte voňavú žemľovku. Alebo kolieska rožkov potrite olejom, v ktorom rozmiešate koreniny a cesnak. Dajte ich na krátko zapiecť nasucho a máte skvelú slanú pochúťku k filmu. Krajce tvrdého chleba si pýtajú vrstvu syru, kečupu a syru, šup s nimi do rúry a chutná teplá večera je na svete.

Žemľovka

Profilová fotka používateľa
Anina 5 receptov
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
40 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Jeden z top sladkých obedov u nás je práve táto žemľovka s tvarohom a jablkami.
Jeden z top sladkých obedov u nás je práve táto žemľovka s tvarohom a jablkami.
REKLAMA

  • Čo s prezretým ovocím? Bobule, kiwi, banány a hrušky sa výborne hodia do koláčov, ovseno-ovocných kaší, smoothie či na prípravu lievancov. Pre vyššiu cukornatosť dokonca nemusíte používať ani cukor na dosladenie. Predovšetkým z prezretých banánov sa dajú pripraviť mimoriadne chutné muffiny a chlebíky.

Banánový chlebík

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 16
4.5
60 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 16
4.5
Zostali vám doma banány, ktoré už sú prezreté a nemá na ne nikto chuť? Jednoduchý, zdravý a aktuálne veľmi populárny banana bread zvládne doma upiecť úplne každý.
Zostali vám doma banány, ktoré už sú prezreté a nemá na ne nikto chuť? Jednoduchý, zdravý a aktuálne veľmi populárny banana bread zvládne doma upiecť úplne každý.

Uskladňujte potraviny na neskoršie použitie

Ak už viete, že debničku darovaných paradajok nedokážete naraz skonzumovať, spracujte ich do kečupu, pretlaku alebo pripravte sušené paradajky. Väčšina ovocia, zeleniny a húb je v kuchyni až neuveriteľné tvárna. Stovky receptov na zaváraniny od slovenských gazdiniek sú toho dôkazom. Mäso, mäsové výrobky, syry, pečivo a bylinky zase môžete bez straty ich chuti uskladniť do mrazničky.

Minimálna trvanlivosť nie je dátum spotreby

Dátum spotreby hovorí o tom, že danú potravinu by ste mali spotrebovať do tohto dátumu. Dátum spotreby sa týka najmä potravín, ktoré rýchlejšie podliehajú skaze a sú hrozbou najmä z pohľadu na mikrobiologické zloženie (mäso, mliečne výrobky).

Minimálna trvanlivosť nie je natoľko striktná. Týka sa predovšetkým strukovín, múky, ryže, sušienok, mrazenej zeleniny. Pri správnom skladovaní si tieto potraviny uchovávajú svoje vlastnosti bez zmeny. Môžu sa používať aj po dátume minimálnej trvanlivosti a nemusíte ich automaticky vyhadzovať do koša. Sledujte odporúčania na obale a dajte na zdravý úsudok.

Nájdite odvahu na zdieľanie

Mali ste väčšiu oslavu a zostalo vám veľa jedla? Ak stihnete nabaliť hostí “výslužkou”, spoľahlivo sa vyhnete výčitkám svedomia, že musíte vyhodiť veľa jedla. V opačnom prípade vyskúšajte ponúknuť susedov, zobrať viac nabalených porcií do práce alebo zaniesť jedlo do organizácií, ktoré pomáhajú ľuďom v núdzi a bezdomovcom. V prípade, že ide o jedlo, ktoré sa už nedá posunúť ďalej, presuňte rastlinný potravinový odpad do domáceho kompostu.

REKLAMA


Zdroje:

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA