Ako sa varí jahodový lekvár? Recept na sladkú pochúťku ako od babičky
3. 6. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
To, ako sa varí jahodový lekvár a fantastický jahodový džem, vedeli najlepšie už naše babičky. Poďme si pripraviť taký, ktorý je plný zrelých a sladkých jahôd, bez umelých prísad a už samotný chlieb s maslom sa vďaka nemu stane neodolateľnou sladkou dobrotou.
Krátky prehľad:
Zrelé jahody s červenými líčkami patria medzi najobľúbenejšie plody dozrievajúce v našich záhradách. Ak sa dozreté jahody nechajú v záhrade dlhšie ako treba, skôr či neskôr si ich všimne hmyz alebo vtáctvo – a to by bola veľká škoda! Ak sa však jahody oberú, do dvoch dní by sa mali zjesť alebo inak spracovať. Jahodové koláče, jahodové zákusky a jahodové bublaniny sú v letnom období jednou z najvychytenejších pochúťok, no niekedy je úroda jahôd taká bohatá, že priam láka na výrobu domáceho džemu.
Domáci jahodový džem alebo chuťovo intenzívnejší jahodový lekvár sú neporovnateľne lepšie a kvalitnejšie ako kupované. Pri príprave máme dokonalý prehľad o kvalite použitých surovín a vieme, že za jahodovou chuťou sú skutočné jahody a nie umelé arómy. To, ako sa pripravuje poctivý džem plný jahôd sa dozvieš z nasledujúceho postupu.
💡Výber jahôd do jahodového džemu
Na prípravu jahodového džemu sú najlepšie rovnomerne zrelé jahody nenapadnuté škodcami. Každá jahoda by mala byť červená na celom povrchu. Iba čiastočne dozreté plody ešte ponecháme v záhrade. Naopak príliš mäkké jahody s náznakom hniloby do džemu nepatria. Mohli by pokaziť celú dávku.
🍓Príprava pred varením džemu
Jahody pred varením dôkladne umyjeme a očistíme od zelených stopiek. Miesto, do ktorého zahryzol hmyz, starostlivo vyrežeme.
Pripravíme si hrniec, väčšiu panvicu, varechu na miešanie, naberačku na džem a čo je dôležité – aj čisté, vysterilizované zaváracie poháre s viečkami. Je dobré mať všetko nachystané vopred, aby nič nezdržovalo samotné varenie jahodového džemu.
Prečítaj si tiež
Najlepšie ovocné koláče – Je náročné vybrať iba jeden, takúto rozmanitosť milujeme!
Ovocný koláč je bohatý na šťavnatosť a vždy aspoň o kúsok ľahší ako tradičné maslové zákusky. Krásne sa v ňom vyníma farba obľúbeného ovocia. Populárne sú ovocné koláče s malinami, jahodami, marhuľami, jablkami, banánmi aj čerešňami. Niektoré majú slávnostnejší punc, iné sú tak nenáročné, že sa do nich prípravy pustíme kedykoľvek.
⚖️Jahody a cukor – správny pomer do džemu
Ak bude niekto tvrdiť, že uvariť domáci jahodový džem, je úloha, ktorú zvládne iba skúsená gazdinka, nemusíš s ním súhlasiť. Na domáci jahodový džem totiž treba iba dve ingrediencie – jahody a cukor. Na podporu želírovacieho procesu a zvýraznenie ovocnej chuti sa zvykne pridávať aj menšie množstvo kyseliny citrónovej alebo citrónovej šťavy. S akými pomermi počítať?
Najčastejšie sa na 1 kilogram očistených jahôd odporúča pridať 0,5 kg cukru. Nájdeš tiež recepty, kde sa pridáva iba 0,4 kg cukru alebo až 0,6 kg. Množstvo cukru závisí od toho, ako sladké sú samotné jahody. Menej cukru znamená trošku kyslejší džem, viac cukru zase môže spôsobiť, že jahody prebije sladká chuť. Najlepšie skúsenosti máme so základným pomerom – na 1 kg jahôd pridať 0,5 kg cukru.
Ak chceš do jahodového džemu pridať kyselinu citrónovú, potom platí pomer – 1 kávová lyžička kyseliny citrónovej na 1 kilogram jahôd.
Zdroj: pixabay.com
❤️Ako pripraviť najlepší jahodový džem?
Umyté a očistené jahody rozložíme na kuchynské utierky, aby do nich nasiakla prebytočná voda. Polovicu jahôd nasypeme do hrnca a zasypeme polovicou cukru. Pokračujeme druhou polovicou jahôd a zvyškom cukru. Jahody zasypané cukrom necháme v chlade odstáť aspoň 12 hodín, ideálne až 24 hodín.
Presladené jahody zmenšia svoj objem, pustia šťavu a cukor sa rozpustí. Ešte pred samotným varením ich môžeme popučiť alebo pomixovať.
Pristúpime k zohrievaniu a vareniu. Varí sa buď celá dávka naraz, čo je pracnejší postup, alebo sa môže odoberať po niekoľkých naberačkách do panvice a džem postupne odvárať. Ako na to? Z cukrovo-jahodovej zmesi odoberieme 3 – 4 naberačky do väčšej panvice. Na miernom ohni začneme variť za stáleho miešania, aby sa odparovala šťava a jahodový džem sa postupne a rovnomerne zahusťoval.
Po približne 10 – 12 minútach varenia na panvici sa už odparí dosť šťavy. Ako zistiť, že má jahodový džem správnu hustotu? Lyžičku džemu nalejeme na vychladený tanier. Ak nie je vodnatý, po tanieri nesteká a po chvíli je hustý, bude mať dobrú konzistenciu aj po naplnení do pohárikov. V prípade, že zostane tekutý, treba s varením ešte chvíľu pokračovať.
Hotovú dávku džemu preložíme do čistého hrnca a týmto spôsobom uvaríme postupne zvyšok džemu. Vždy teda na panvicu naberieme rovnaké množstvo a zmes varíme rovnako dlhý čas, aby sme získali rovnaký výsledok. Je to celkom jednoduché!
V hrnci sa nazbiera hustý jahodový džem, ktorý ešte nakoniec jedenkrát spoločne zohrejeme na 75 °C a okamžite ním začneme plniť zaváracie poháriky.
Poháriky pevne uzatvoríme viečkami, uložíme ich viečkami nadol a zabalíme do deky.
Prečítaj si tiež
Ako na zaváranie broskýň? Detailný postup, rady a tipy, ako to zvládnuť na 1*
Zavárané broskyne patria k najobľúbenejším sladkým kompótom. Samotné zaváranie broskýň je pritom jedno z najľahších a s veľkým úspechom si naň môžu trúfnuť aj začiatočníci. Pripravili sme praktický návod „Ako zavariť broskyne“ – doplnený o rady a tipy, ktoré pre ten najlepší výsledok.
⌛️Jahodový džem a sterilizácia
Hoci sterilizovanie džemu nie je potrebné, v niektorých domácnostiach je zvykom sterilizovať džemy aj lekváre. Uzatvorené poháre postačí sterilizovať 10 minút pri teplote 90 °C.
Fantastický domáci jahodový džem
📌Ako skladovať jahodový džem?
Vychladnuté poháre s jahodovým džemom vizuálne skontrolujeme, či džem nevyteká cez niektorý zo závitov. Ak je kontrola úspešná, odložíme poháre do tmavej komory.
🔎Jahodový džem alebo jahodový lekvár – aký je rozdiel?
Jahodový džem je svetlejší a môžu v ňom byť väčšie kúsky jahôd. Má rôsolovitú štruktúru. Varí sa kratší čas ako jahodový lekvár.
Jahodový lekvár je intenzívne jahodový. Na jeho prípravu postačí polovičné množstvo cukru v porovnaní s džemom. Dokonca sa cukor môže nahradiť medom alebo ešte lepšie - úplne vynechať. Dlhšie varenie znamená aj viac odparenej šťavy. Výsledkom je tak hustá, no hladká konzistencia, ktorá nie je rôsolovitá.
👌Kde využiť jahodový džem?
Ten najlepší jahodový džem si zaslúži parádne využitie. Vôňou leta spestrí každé sladké raňajky – a to aj v chladné zimné ráno. Výborný je k chrumkavému a nadýchanému pečivu. Je skvelou náplňou do palaciniek, waflí či ako sladká bodka k raňajkovej kaši. A čo tak si pripraviť šišky alebo buchty s jahodovým džemom?
Palacinky s jahodovým džemom
Palacinky s jahodovým džemom
Jednoduchý recept na rýchle jahodové palacinky, keď príde chuť na sladké
Kysnuté buchty s jahodovým džemom
"Extra" jahodové kysnuté buchty s jahodovým džemom
Jemné kysnuté cesto jahodovej chuti s bohatou plnkou jahodového džemu. Tieto úžasné buchty sú jednoducho fantastické a miznú ešte teplé rovno z plechu😉
Toast s hermelínom a jahodovým džemom
Prečítaj si tiež
Ako na zaváranie marhúľ? S týmto postupom sa vydaria na prvýkrát aj bez skúseností
Zaváranie marhúľ je v našich končinách pomerne rozšírené. Nečudo, v ovocných sadoch sa marhuliam dlhé desaťročia darilo a ak kvitnúce stromy nepostihli jarné mrazy, košaté stromy doslova praskali pod stovkami kíl úrody. Bola by škoda nechať marhule na strome. Ako zavariť marhule a čomu venovať najväčšiu pozornosť?
Prečítaj si tiež
Sušenie sliviek – Veľký návod, ako si podomácky pripraviť zdravú pochúťku
Je pravdou, že sušenie sliviek nepatrí práve k najľahším prácam. Výsledok však stojí za to! Polovicou úspechu je výber zrelých a zdravých sliviek, druhou polovicou trpezlivosť pri postupnom dosušovaní. Máme návod, s pomocou ktorého sa dá dopracovať k tomu najlepšiemu výsledku.