Sušenie sliviek – Veľký návod, ako si podomácky pripraviť zdravú pochúťku

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Je pravdou, že sušenie sliviek nepatrí práve k najľahším prácam. Výsledok však stojí za to! Polovicou úspechu je výber zrelých a zdravých sliviek, druhou polovicou trpezlivosť pri postupnom dosušovaní. Máme návod, s pomocou ktorého sa dá dopracovať k tomu najlepšiemu výsledku.

REKLAMA

Prečo jesť sušené slivky?

Sušené slivky majú nielen delikátnu chuť, zároveň sú prospešné pre zdravie. Obsahujú vlákninu, vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, z minerálov horčík, zinok, meď, draslík, vápnik či železo. Ich krásna fialovo-modrá až tmavofialová farba predznamenáva vysoký obsah cenných antioxidantov. Šetrným sušením slivky neprichádzajú o tieto živiny a aj z tohto dôvodu po nich ľudia zvyknú siahnuť pri mnohých zdravotných ťažkostiach. 

Živiny a látky obsiahnuté v slivkách:

  • podporujú detoxikáciu;
  • používajú sa pri tráviacich problémoch, najmä pri zápche;
  • posilňujú imunitu;
  • pomáhajú udržať zdravšie srdce a znížiť hladinu zlého cholesterolu;
  • slúžia ako prevencia pred osteoporózou (obnova kostnej hustoty);
  • prispievajú k lepšej pohybovej vitalite;
  • udržiavajú zdravšiu a mladistvejšiu pokožku;
  • priaznivo pôsobia na nervový systém a mozgové funkcie.

Ako sušiť slivky? Príprava a výber plodov

Na sušenie sú najlepšie úplne zrelé plody so žlto-hnedou dužinou cukrovej chuti. Môžu byť už mierne mazľavé. Sú mäkké v každej časti a dužina je od kôstky úplne odpojená. 

Každá slivka z debničky musí prejsť vizuálnou kontrolou. Po umytí sa slivky narežú nožom a vyberajú sa z nich kôstky. Sušiť sa môžu slivky v celosti (bez kôstky) alebo prerezané na polovicu (ak ide o väčšie plody).

Na sušenie sa vyberajú plody rovnakej zrelosti aj veľkosti, ideálne aj jednej odrody. Priebeh sušenia bude potom rovnomerný a vyhneme sa opakovanému dosušovaniu. Ako to už pri sušení ovocia býva zvykom, všetky plody by mali byť zdravé, bez prítomnosti škodcov alebo veľkého poškodenia.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Sušenie sliviek v teplovzdušnej rúre

Vyčistené zrelé slivky zbavené kôstkok sa najčastejšia sušia v elektrickej rúre, ktorá je prítomná azda v každej domácnosti. Ako na to?

REKLAMA

Plech vystelieme papierom na pečenie a rovnomerne naň poukladáme pripravené slivky. Jednotlivé kusy by sa medzi sebou nemali dotýkať, preto ich ukladáme s medzerou aspoň 3 cm.

Rúru nastavíme na teplotu 50 °C. Je lepšie sušiť slivky spočiatku na nižších teplotách. Nechceme ich totiž variť ani piecť. Snažíme sa ich šetrným spôsobom zbaviť čo najvyššieho množstva vody, vďaka čomu si v sebe uchovajú cenné živiny.

Celý proces sušenia bude trvať dlhé hodiny (v závislosti od veľkosti plodov 6 – 15 hodín). Za ten čas budú slivky pod seba púšťať šťavu, ktorá sa bude odparovať. Vo vnútri rúri preto bude stúpať vlhkosť, čo výrazne spomalí proces sušenia. Dvierka na rúre by preto mali byť pootvorené. Ak je šťavy na plechu veľa, slivky opatrne preložíme na ďalší plech s novým papierom na pečenie.

Po prvých 6 hodinách teplotu sušenia zvýšime na 60 °C.

Správne usušené slivky stmavnú, zmrštia sa a zmenšia svoju veľkosť až na švrtinu pôvodnej. Stratiť by mali až 80 % vody. Sú pružné, medzi prstami ohybné, no už z nich nevyteká šťava.

Náš tip – Na urýchlenie sušenia sa odporúča slivky pred uložením na plech na 2 - 3 minúty ponoriť (obariť) do horúcej vody, kde ich tenká šupka popraská. Pri sušení sa tak rýchlejšie zbavia vody cez trhliny na šupe.

Sušenie sliviek v sušičke

Sušička ovocia a zeleniny sa stala praktickou výbavou kuchyne, ktorá umožňuje pripraviť si domáce sušené dobroty vo vysokej kvalite. Výhodou sušičky je prenosnosť – môže byť umiestnená nielen v kuchyni, ale aj v komore, dielni či na terase. Teplota a vlhkosť sušenia sa tak nemusia hromadiť v kuchyni. Súčasťou je chodu je automatické odvetrávanie vlhkosti, čo znamená, že odpadá starosť s kontrolou hromadiacej sa šťavy okolo plodov. Naviac – sušené plody sa ukladajú na dierované pláta alebo siete, okolo ktorých teplý vzduch prúdi rovnomerne.

REKLAMA

Sušenie sliviek v sušičke je podobné ako sušenie iných druhov ovocia. Vyberáme zdravé a zrelé plody podobnej veľkosti. Do sušičky slivky ukladáme po umytí a odkôstkovaní. Nastavíme teplotu sušenia na 60 - 70 °C, zvolíme čas 6 hodín a po uplynutí času skontrolujeme, ako na tom slivky sú. S veľkou pravdepodobnosťou sa proces sušenia ešte bude predlžovať o ďalších 6 hodín. 

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Sušenie sliviek na slnku

Väčšina odrôd sliviek dozrieva v priebehu augusta a septembra. Najmä v septembri už nemusí byť vonkajšia teplota stabilná. A práve stabilne teplé dni sú nevyhnutne potrebné. Prirodzené sušenie sliviek na slnku (rozprestreté na priestrannom site) preto treba mať pod pravidelnom kontrolou, aby nedošlo k znehodnoteniu celej várky dažďom alebo hmyzom.

Sušenie sliviek na slnku pritom trvá 7 - 10 dní. Zo skúseností odporúčame kombinovaný postup – 5 dní na slnku a následné nárazové osušenie v rúre pri teplote 60 - 70 °C.

Ako využiť sušené slivky?

Máme sušené slivky, čo ďalej s nimi? Okrem toho, že sú už samotné veľmi chutnou a zdravou pochúťkou či snackom, aj pri varení obeda nájdu svoje uplatnenie. Výborná je bravčová panenka so smotanovo-slivkovou omáčkou, kapustnica so sušenými slivkami, bravčové karé plnené sušenými slivkami, kuracie závitky so sušenými slivkami či čaj zo sušených sliviek.

Bravčová panenka so smotanovo-slivkovou omáčkou

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 71 receptov
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Bravčová panenka opečená do ružova so smotanovo-slivkovou omáčkou
Bravčová panenka opečená do ružova so smotanovo-slivkovou omáčkou

Omáčka k bravčovej panenke

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
35 min.
35 min.
Slivková omáčka na bravčovú panenku
Slivková omáčka na bravčovú panenku

Zdroj: Canva

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA