Ako na zaváranie broskýň? Detailný postup, rady a tipy, ako to zvládnuť na 1*

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Zavárané broskyne patria k najobľúbenejším sladkým kompótom. Samotné zaváranie broskýň je pritom jedno z najľahších a s veľkým úspechom si naň môžu trúfnuť aj začiatočníci. Pripravili sme praktický návod „Ako zavariť broskyne“ – doplnený o rady a tipy, ktoré pre ten najlepší výsledok.

REKLAMA

Zavárané broskyne sú mimoriadne chutnou spomienkou na leto. Už tradične sa podávajú k nedeľnému obedu s kuraťom a ryžou. Výborné sú tiež v broskyňových zákuskoch a broskyňových koláčoch s posýpkou. Ako chutné ovocné spestrenie sa hodia do pudingových pohárov, nepečených dezertov, do žemľovky aj ryžového nákypu. Nezaškodí si preto na zimu pripraviť už teraz niekoľko pohárov do zásob.

Aké broskyne sú vhodné na zaváranie?

Na zaváranie vyberáme broskyne s optimálnou zrelosťou. Také, ktoré už nie sú zelené ani tvrdé, ale zatiaľ je ich dužina dostatočne pevná, aby sa sterilizáciou (tepelnou úpravou) nerozvarila. Správnu zrelosť spoznáme podľa toho, že plody idú jednoducho odtrhnúť zo stromu, po ľahkom stlačení sa na šupke neobjavia preliačiny ani fľaky, a predovšetkým - kôstka sa po prerezaní dá jednoducho vybrať.

Na zaváranie vyberáme iba plody zdravé, bez známok prezretia a poškodení. Ak sa v debničke aj objavia mäkké kusy, dajú sa spracovať do broskyňového džemu alebo do rýchleho koláča, ktorý určite urobí veľkú radosť.

Domáci broskyňový džem

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 405 receptov
120 min.
120 min.
Chutný džem z broskýň.
Chutný džem z broskýň.

Zdroj: Youtube

Rýchly broskyňový koláč s posýpkou

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
70 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
70 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Jednoduchý broskyňový koláč ako od babičky
Jednoduchý broskyňový koláč ako od babičky

Dôkladná príprava je polovicou úspechu

Na zaváranie broskýň budeme potrebovať:

  • čisté, nepoškodené, vysterilizované zaváracie pohára rovnakého objemu (obľúbené sú tradičné 7 dcl pohára)
  • vysterilizované, nepoškodené viečka
  • sladký cukrový nálev
  • očistené broskyne zbavené kôstok

Zlaté pravidlo zavárania hovorí, že ak chceme mať chutné zaváraniny, mali by sme do pohárov po sladkých kompótoch zavariť opäť sladký kompót a do pohárov, v ktorom bolo minulú sezónu lečo, čalamáda či pretlak, zase zaváraniny zo zeleniny. Nestane sa potom, že sa prenesú pachy, ktoré neraz pokazia celú várku. To isté platí aj pre viečka, ktoré sú viac náchylné udržiavať v sebe rôzne arómy.

REKLAMA
  • Broskyne umyjeme zľahka novou hubkou, aby sme ich zbavili jemných chĺpkov a nečistôt.
  • Prepolíme ich ostrým nožom po stredovej línii, uchopíme broskyne oboma rukami a zľahko pootočíme polovicami proti sebe.
  • Jedna časť sa uvoľní, z druhej špičkou noža vylúpneme kôstku.
  • Po prepolení ich opatrne ukladáme do misy so studenou vodou, v ktorej je trochu kyseliny citrónovej. Zabránime tak hnednutiu a rýchlej oxidácii na reze.

Tastelist

Zdroj: tastelist.sk

Nálev na zavárané broskyne

Na základný cukrový nálev budeme potrebovať:

  • 350 - 400 g kryštálového cukru na 1 liter vody

Cukor nasypeme do hrnca s vodou a začneme s ohrievaním, kým sa cukor neropustí. Následne necháme vychladnúť.

Koľko nálevu pripraviť? Hoci nemáme úplne presnú odpoveď (spotreba nálevu záleží od toho, ako sa poháre podarí naplniť broskyňami), po rokoch skúseností so závaraním už orientačný odhad máme. Takže…

  • Nálev z 1 litra vody a 350 g cukru postačí na 2 kg broskýň.

Na 10-kilovú debničku broskýň si teda úmerne pripravíme 5-násobne viac nálevu – z 5 litrov vody a 1750 g cukru.

Ako ukladať broskyne do pohárov?

Broskyne ukladáme do pohárov reznou (rovnou) časťou nadol a zaoblenou nadol. Do jedného 7dcl pohára sa zmestí približne 450 - 500 gramov broskýň. Broskyne príliš neutláčame, iba pohármi zľahka potrasieme, aby sa usadili na miestach.

Koľko pohárov sa dá zavariť z 10 kg broskýň? Ak sú broskyne zdravé a bokom sa odloží iba zopár prezretých alebo otlačených kusov, môže vyjsť až 18 broskyňových „sedemdecákov“.

REKLAMA

Tastelist

Zdroj: tastelist.sk

Zaváranie broskýň – dôležité teploty a časy

Poháre naložené broskyňami zalejeme nálevom, pevne ich uzatvoríme viečkami a pred nami je kľúčová fáza sterilizácie.

Zaváranie broskýň v hrnci

Poháre s broskyňami naukladáme do hrnca tak, aby sa stenami nedotýkali. Vodu do hrnca dolejeme cca do ¾ výšky pohárov.

Začneme so zahrievaním. Akonáhle začne voda šumieť, teplota dosiahla 80 °C. Pre lepšiu presnosť odporúčame sledovať teplotu zaváracím teplomerom. Ideálnou teplotou na zaváranie broskýň je totiž 90 °C. Po dosiahnutí tejto teploty, broskyňové kompóty sterilizujeme po dobu 15 až 20 minút. Ak sa namiesto 7dcl pohárov použijú poháre s objemom 1 liter, čas sterilizácie bude dlhší, a to 30 až 35 minút.

Po uplynutí času poháre opatrne vyberieme z hrnca, otočíme hore dnom a vekom ich položíme na rozložené utierky, kde ich necháme vychladnúť. V zle tesniacich pohároch sa objavia retiazky (bublinky vzduchu) a na utierke zase lepkavý sladký nálev.

Zaváranie broskýň v rúre

Pre zaváranie v rúre je typických niekoľko špecifických krokov. V základe je to však tak trochu o experimentovaní, pretože nie nadarmo sa zvykne hovoriť, že „každá rúra inak pečie“. Tomuto spôsobu sterilizácie sme sa venovali už aj v téme „Ako na zaváranie marhúľ?“, kde sú všetky dôležité kroky postupu.

Ako spracovať broskyne? Tieto recepty stoja za vyskúšanie

Bohatá úroda broskýň je súca na spracovanie do zásob. Broskyňový kompót a džem patria medzi stálice, no je fajn pochutnať si na nich aj v hlavnej sezóne. Inšpiráciou môžu byť tieto chutné recepty…

Nebeské rezy

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Tieto fantastické nebeské rezy so šľahačkou a ovocím musíte vyskúšať !
Tieto fantastické nebeské rezy so šľahačkou a ovocím musíte vyskúšať !

Zdroj: Canva

REKLAMA

Škoricová kaša s broskyňami

Profilová fotka používateľa
Michliko 41 receptov
10 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
10 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Vločky povaríme do mäkka, pridáme soľ, škoricu, med a už len dozdobíme, ja som pridala broskyne, banán, medovo škoricové semienka a kakaový krém :).
Vločky povaríme do mäkka, pridáme soľ, škoricu, med a už len dozdobíme, ja som pridala broskyne, banán, medovo škoricové semienka a kakaový krém :).

Broskyňový koláč s tvarohom

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
70 min.
70 min.
Broskyňový cheesecake s tvarohom
Broskyňový cheesecake s tvarohom

Zdroj: Canva

Broskyňový koláč s pudingom

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Najrýchlejší koláč s broskyňami a pudingom
Najrýchlejší koláč s broskyňami a pudingom

Zdroj: Canva

Domáca broskyňová presnidávka

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
15 min.
15 min.
Rýchla domáca broskyňová presnídavka
Rýchla domáca broskyňová presnídavka

Zdroj: Youtube

REKLAMA

Hrnčeková broskyňová bublanina

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 405 receptov
60 min.
60 min.
Veľmi rýchla broskyňová bublanina.
Veľmi rýchla broskyňová bublanina.

Zdroj: Youtube

Broskyňové rezy

Profilová fotka používateľa
foodbytinka 17 receptov
100 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
100 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Milujem experimenty, ktoré sa dokonalo podaria. Dôkazom sú aj tieto perfektné broskyňové rezy s tvarohovým krémom, lahodné a skvelé ihneď po dopečení, no ešte lepšie sú vychladené a stuhnuté na druhý deň.
Milujem experimenty, ktoré sa dokonalo podaria. Dôkazom sú aj tieto perfektné broskyňové rezy s tvarohovým krémom, lahodné a skvelé ihneď po dopečení, no ešte lepšie sú vychladené a stuhnuté na druhý deň.

Kačacie prsia na broskyniach

Profilová fotka používateľa
Lovemykitchen 2 recepty
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Ako prvé si dajte variť zemiaky v šupke do hlbokého hrnca. Medzitým si v druhom hrnci pripravte červenú kapustu. Nadrobno nakrájanú červenú cibuľu opražte na troche oleja s polievkovou lyžicou hnedého cukru. Keď je cibuľa karamelizovaná, pridajte polovicu nastrúhanej hlávky červenej kapusty a dôkladne premiešajte. Osoľte, okoreňte a nechajte pod pokrievkou dusiť do zmäknutia. Priebežne kapustu sledujte a podľa chuti pridávajte trošku octu, cukru alebo soli. Kačacie prsia umyte a osušte papierovou utierkou. Narežte párkrát jemne povrch kože a potrite medom. Poriadne osoľte a okoreňte. Na horúcom oleji s trochou masla postupne opražte prsia z oboch strán - najskôr kožou dolu. Následne podlievajte trochou bieleho vína a duste, kým nebude mäso mäkké. Zhruba v tri štvrtine varu pridajte k mäsu broskyne a krátko povarte. Kačacie prsia servírujte s kapustou, broskyňami a varenými zemiakmi bez šupky s troškou masla. Dobrú chuť!.
Ako prvé si dajte variť zemiaky v šupke do hlbokého hrnca. Medzitým si v druhom hrnci pripravte červenú kapustu. Nadrobno nakrájanú červenú cibuľu opražte na troche oleja s polievkovou lyžicou hnedého cukru. Keď je cibuľa karamelizovaná, pridajte polovicu nastrúhanej hlávky červenej kapusty a dôkladne premiešajte. Osoľte, okoreňte a nechajte pod pokrievkou dusiť do zmäknutia. Priebežne kapustu sledujte a podľa chuti pridávajte trošku octu, cukru alebo soli. Kačacie prsia umyte a osušte papierovou utierkou. Narežte párkrát jemne povrch kože a potrite medom. Poriadne osoľte a okoreňte. Na horúcom oleji s trochou masla postupne opražte prsia z oboch strán - najskôr kožou dolu. Následne podlievajte trochou bieleho vína a duste, kým nebude mäso mäkké. Zhruba v tri štvrtine varu pridajte k mäsu broskyne a krátko povarte. Kačacie prsia servírujte s kapustou, broskyňami a varenými zemiakmi bez šupky s troškou masla. Dobrú chuť!.

Makový koláč s broskyňami

Profilová fotka používateľa
30 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 19
4.6
30 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 19
4.6
Milovníci maku si prídu určite na svoje. Tento koláč je šťavnantý a rychlo hotový. Na vytvorenie tohto koláča vám postačí jedna misa, hrnček a plech na pečenie.
Milovníci maku si prídu určite na svoje. Tento koláč je šťavnantý a rychlo hotový. Na vytvorenie tohto koláča vám postačí jedna misa, hrnček a plech na pečenie.
REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA