Ako sa robia palacinky? S týmto postupom budú krásne jemné a nadýchané

6 min. čítania

Palacinky sú na prvý pohľad krásne jednoduché, a predsa sa z času na čas nemusia podariť. Raz sú palacinky mastné, inokedy sa trhajú. Je za tým pomer prísad v recepte alebo nevhodná panvica? Ak chcete mať nabudúce istotu, že sa nič nepokazí, pozrite si naše tipy, ako sa robia palacinky. Vďaka nim môžu byť vaše palacinky krásne nadýchané a vláčne.

REKLAMA

Na prípravu palaciniek nemusíte byť kulinárskym majstrom. Samotné ingrediencie, z ktorých sa palacinky pripravujú, sú totiž v každej kuchyni samozrejmosťou. Múka, mlieko, vajíčka, cukor, olej, štipka soli. Ak budete mať chuť na sladké, stačí tieto prísady krátko vymiešať do tekutého cesta a o pár minút už prvé palacinky vyskakujú z panvice. 

Správne a kvalitné suroviny

Na prípravu palaciniek si pripravte hladkú múku, vajcia (najlepšie domáce), olej (chuťovo neutrálny – napríklad slnečnicový alebo repkový), vanilkový cukor, trvanlivé mlieko a štipku soli, ktorá vytiahne a podčiarkne chuť palaciniek. 

Prítomnosť akéhokoľvek cukru v palacinkách vyvoláva veľké debaty. Niekto má rád palacinky neutrálne, pretože si ich môže pred zjedením naplniť nielen nasladko, ale aj naslano. Presne tak, ako má práve chuť. Bežne sa však do sladkých palaciniek pridáva minimálne 1 balíček vanilkového cukru alebo 2 polievkové lyžice cukru. Cukru sa však dáva za vinu časté pripaľovanie palacinkového cesta o panvicu. Ak teda chcete mať sladké palacinky bez trhancov, majte po ruke kvalitnú nepriľnavú panvicu.

Aká je najlepšia panvica na palacinky?

Palacinky sú tak populárnym jedlom u detí aj dospelých, že si vyslúžili svoju vlastnú panvicu a najnovšie dokonca aj elektrický palacinkovač. Panvicu na palacinky spoznáte podľa dokonale rovného dna s priemerom 24 – 28 cm a nízkym okrajom, cez ktorý hotové palacinky poľahky presuniete na tanier. 

Pri panviciach tohto typu sa kladie dôraz na vysokú antiadhéznosť, teda nepriľnavosť povrchu. Nájdete panvice s teflónovým, keramickým, titánovým aj mramorovým povrchom. Ich výsadou by mala byť vyššia odolnosť voči poškriabaniu a schopnosť rovnomerne rozvádzať teplo. Ak nechcete, aby sa palacinky trhali alebo pripaľovali, potrebujete spoľahlivú panvicu, bez škrabancov na povrchu. Pamätajte – polovica úspechu je v dobrej panvici!

REKLAMA

Návod, ako sa robia palacinky

Koľko receptov na palacinky ste už vyskúšali? Verte nám, niekde tam medzi desiatkami rôznych palacinkových receptov, kde sa to hemží vychytávkami a zaručenými pomermi, existuje recept, ktorý si zamilujete. Jeden taký určite nájdete aj medzi našimi receptami na palacinky.

Tastelist


Vybrali ste si niektorý recept na palacinky? Potom vyskúšajte nasledujúci postup prípravy:

1.  Všetky ingrediencie z receptu spolu vymiešame, najlepšie mixérom. Malé hrudky v ceste neprekážajú, nesmieme však mixovať príliš dlho. Palacinky sú potom tuhšie. Akonáhle sa na povrchu objavia prvé bublinky, prestávame s mixovaním. Pripravené cesto necháme postáť 15 – 20 minút, palacinky sa nebudú trhať.

2. Rozohriatu panvicu potrieme olejom. Olej netreba pridávať pred každou palacinkou, stačí po každej druhej alebo až tretej palacinke.

3. Prvá palacinka je zväčša pokusná. Musíme zistiť, aké množstvo cesta naberačkou odobrať, aj akým spôsobom cesto po panvici rozliať (otáčaním panvice do strán alebo špeciálnym roztieračom na palacinky).

4. Dávame pozor na to, aby sme sa palacinku neobrátili príliš skoro. Až keď sa na povrchu začínajú tvoriť bublinky (a tieto bublinky po chvíľke aj prasknú), je čas palacinku otočiť na druhú stranu.

Čím naplniť palacinky?

Keď sú palacinky hotové, naplňte ich niečím chutným. Výbornou voľbou sú ovocné džemy a marmelády, javorový sirup, med, hrozienka, banán, tvarohové a smotanové plnky. Netreba zabudnúť ani na zbožňovanú kombináciu – šľahačka + kakao. Ak máte chuť na zmenu, vyskúšajte aj náš tip na domácu nutellu. Pre každého, kto sa už sladkých palaciniek prejedol, máme recept na palacinky na slano. Predstavivosť a chutiam sa medze nekladú, preto ich môžete naplniť syrom, šunkou, orestovanou pečienkou, či fazuľkami na mexický spôsob. 

REKLAMA

Domáca nutella

Profilová fotka používateľa
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Skvelá chuť lieskových orieškov
Skvelá chuť lieskových orieškov

Slané palacinky plnené kôprovo pečeňovou plnkou

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 71 receptov
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Výrazná chuť po použitých ingredienciách, pečeni a kôpre.
Výrazná chuť po použitých ingredienciách, pečeni a kôpre.

Klasické nadýchané palacinky

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 54 receptov
30 min.
30 min.
Palacinky sú klasika nášho detstva. Sú obľúbené u detí aj u dospelých. My ich máme najradšej stočené, s kakaom, škoricou, alebo lekvárom🙂
Palacinky sú klasika nášho detstva. Sú obľúbené u detí aj u dospelých. My ich máme najradšej stočené, s kakaom, škoricou, alebo lekvárom🙂

Domáca slivkovo jablková nutella

Profilová fotka používateľa
michalindaaa 44 receptov
40 min.
40 min.
Postup
Slivky bez kôstky, dáme do hrnca spolu s očistenými jablkami nakrájanými na menšie kúsky, pridáme sladidlo, vanilkový cukor a necháme na miernom ohni úplne rozvariť, aby sa vyparila prebytočná tekutina a ostala hustá zmes, Ponorným mixérom rozmixujeme do hladka a nakoniec pridáme kakao, med a horkú čokoládu. Krátko prevaríme, dáme do pripravených pohárov, dobre zavrieme a dáme na 10 minút spariť.
Slivky bez kôstky, dáme do hrnca spolu s očistenými jablkami nakrájanými na menšie kúsky, pridáme sladidlo, vanilkový cukor a necháme na miernom ohni úplne rozvariť, aby sa vyparila prebytočná tekutina a ostala hustá zmes, Ponorným mixérom rozmixujeme do hladka a nakoniec pridáme kakao, med a horkú čokoládu. Krátko prevaríme, dáme do pripravených pohárov, dobre zavrieme a dáme na 10 minút spariť.
REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA