Ako pripraviť oškvarky? Tajomstvo zlatistej domácej dobroty je odhalené

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Oškvarky si už tradične spájame s poslednými mesiacmi roka, kedy sa na slovenskom vidieku konali zabíjačky. Domáce oškvarky a domáca bravčová masť sa však dajú pripraviť kedykoľvek počas roka. Stačí mať kvalitné sadlo z mäsiarstva a poznať postupy skúsenejších. Ako na to?

REKLAMA

Krátky prehľad:

👩‍🍳Z čoho vznikajú oškvarky?

Na oškvarky budeme potrebovať bravčové sadlo alebo prerastený slaninový výrez, na ktorom je aj tenká vrstva mäsa. Túto časť bravčoviny je bežne dostať v kvalitných mäsiarstvach, kde sa predáva na kilogramy (cena za 1 kg cca 3 - 4 €). Najčastejšie má podobu prerastených svetlobielych pásov s jemným mramorovaním. Pochádza z rôznych častí svine. 

⚖️Aké množstvo oškvarkov a domácej masti sa dá získať?

Jedna vec je pripraviť si bravčové oškvarky ako chuťovku a v menšom množstve na panvici, iné je vytopiť bravčovú masť zo sadla v kotlíku, kde sú vedľajším výrobkom aj obľúbené oškvarky. Ako odhadnúť správne množstvo? Z 5 kilogramov sadla budeš mať približne 3 litre masti a necelých 1,3 kg domácich oškvarkov.

Vytápaním a následným škvarením sa dá získať husacia masť a husacie oškvarky a tiež kačacia masť a kačacie oškvarky.

🍴Tajomstvo delikátnych oškvarkov? Rovnomernosť

Skôr, ako sa pustíme do samotného spúšťania masti a škvarenia, musíme si sadlo dôkladne pripraviť. Ak chceme mať pekne zhnednuté oškvarky a pripravené naraz v rovnakom čase, je dôležité ich nakrájať na rovnomerne veľké kúsky. Ak by sme zmiešali dohromady malé a veľké kusy, malé by sa spálili a veľké by zostali nevyškvarené a gumené.

👉Kde škvarky škvariť?

Výber ideálneho miesta na škvarenie sadla záleží od množstva sadla. Menšie množstvo kúskov sadla bez problémov pripravíme aj na panvici alebo v hrnci v kuchyni. S väčšou dávkou je lepšie presunúť sa do letnej kuchyne alebo do kotlíka na záhrade. Mastné výpary tak zostanú vonku a ušetríme si pracné čistenie kuchynskej linky a digestora.

REKLAMA

💡Ako oškvarky pripraviť?

  • Rovnomerné kúsky sadla vložíme do panvice, hrnca alebo kotlíka.
  • Začneme s pozvoľným ohrievaním. Kúsky bravčového sadla pravidelne miešame. 
  • Zo sadla sa pôsobením tepla začne uvoľňovať priehľadná masť. Samotné sadlo sa stáva tiež priehľadným, na dotyk gumovým a zmenšuje svoj objem.
  • Postupne bude v hrnci pribúdať rozpustená masť. Hotové škvarky chytia zlatisto-hnedú farbu, na povrchu majú jemnú kôrku a pri kontakte s vareškou šuštia.
  • Hotové oškvarky vyberieme dierovanou naberačkou, dôkladne necháme odkvapkať a presunieme do pripravenej misy, kde ich osolíme.
  • Masť zlejeme do vhodnej nádoby a necháme stuhnúť.

Náš tip – Ak sa kúsky sadla pred škvarením pokvapkajú mliekom, je masť belšia a oškvarky ešte lahodnejšie.

📌Kde oškvarky uskladniť?

„Vylovené“ a vychladnuté oškvarky môžeme zjesť ako pochúťku s čerstvým chlebom, použiť ich do slaných pagáčov, nátierok alebo uskladniť do chladničky, kde vydržia približne týždeň.

Okrem toho sa dajú oškvarky uskladniť aj naspäť v masti. Ak je samotná masť na chladnom suchom mieste v nádobe bez prístupu vzduchu, vydržia niekoľko týždňov až mesiacov.

📝Najlepšie recepty z oškvarkov

A keďže sa nám už pustili slinky, nezostaneme nič dlžní ani priaznivcom dobrých a chutných receptov. V každom z nich hrajú dôležitú úlohu práve oškvarky. Nenechaj si ujsť recepty na fantastické oškvarkové pagáče, oškvarkový kváskový chlebík, oškvarkovú pomazánku či tradičný podplamenník.

Najlepšie škvarkové pagáče

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 512 receptov
90 min.
25
90 min.
25
Domáce škvarkové pagáče ako od babičky.
Domáce škvarkové pagáče ako od babičky.

Zdroj: Facebook

Tradičné oškvarkové pagáče

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
35 min.
1
35 min.
1
Vyskúšajte tieto pagáčiky, či už v oškvarkovej alebo bryndzovej podobe.
Vyskúšajte tieto pagáčiky, či už v oškvarkovej alebo bryndzovej podobe.

Jednoduché a chrumkavé oškvarkové pagáče

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
40 min.
114
40 min.
114
Receptov na zdravé a chrumkavé oškvarkové pagáče je mnoho. Vyskúšajte tento a neoľutujete :)
Receptov na zdravé a chrumkavé oškvarkové pagáče je mnoho. Vyskúšajte tento a neoľutujete :)

Oškvarková pomazánka

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
10 min.
1
10 min.
1
Pomazánky, pomazánky, kto by ich nepoznal? Spomienky na detstvo sa mi vynárajú, pri každom jednom zahryznutí.
Pomazánky, pomazánky, kto by ich nepoznal? Spomienky na detstvo sa mi vynárajú, pri každom jednom zahryznutí.
REKLAMA

Jednoduchá domáca škvarková pomazánka

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
15 min.
2
15 min.
2
Najlepšia škvarková pomazánka je z domácich škvarkov, avšak dnes už vieme kúpiť aj kvalitné v obchode. Tak šup vyskúšať túto rýchlu, chutnú nátierku.
Najlepšia škvarková pomazánka je z domácich škvarkov, avšak dnes už vieme kúpiť aj kvalitné v obchode. Tak šup vyskúšať túto rýchlu, chutnú nátierku.

Oškvarkový kváskový chlieb

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
600 min.
1
600 min.
1
Obľubujete oškvarky? V tom prípade musíte tento chutný chlebík určite vyskúšať.
Obľubujete oškvarky? V tom prípade musíte tento chutný chlebík určite vyskúšať.

Podplamenník

Profilová fotka používateľa
Iwa 156 receptov
110 min.
5
110 min.
5
Podplamenník alebo podpecník je druh chlebového posúcha, ktorý sa pripravuje z klasického kysnutého cesta, ktoré je ochutené bryndzou, cesnakom, cibuľou, slaninou, klobásou, oškvarkami, rascou, alebo bylinkami.
Podplamenník alebo podpecník je druh chlebového posúcha, ktorý sa pripravuje z klasického kysnutého cesta, ktoré je ochutené bryndzou, cesnakom, cibuľou, slaninou, klobásou, oškvarkami, rascou, alebo bylinkami.

Zdroj: Facebook - Varenie je radosť.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA