Ako pripraviť bôčik na údenie? 10 krokov k dokonale chutnej domácej slanine

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Slanina – to je pochúťka, z ktorej sa púšťajú slinky! Poctivá domáca slanina je najlepšia, preto sa zíde poznať postup, ako pripraviť bôčik na údenie. Pohodlne, v domácom prostredí a s kvalitnými surovinami – tento postup približuje tie najdôležitejšie kroky.

REKLAMA

Krátky prehľad:

🥓Z čoho sa robí domáca slanina?

Príprava domácej slaniny sa najviac osvedčila z bravčového bôčika bez kosti. Striedajú sa v ňom vrstvy tukového tkaniva s pruhmi svaloviny. Už na prvý pohľad je vidieť prerastenie tukom, čo má vplyv aj na samotnú slaninu. Najlepší bravčový bok pochádza z oblasti okolo predných nôh. Hodí sa na pečenie, grilovanie, údenie aj prípravu ďalších mäsových výrobkov (napríklad klobás).

Kupovať bôčik v supermarkete? Zvyčajne ide o cenovo atraktívnu ponuku, no treba zvážiť prípadné nedostatky v kvalite mäsa. Uisti sa, že mäso neobsahuje žiadne antibiotiká, rastové hormóny ani umelo nastrekovanú vodu. Najlepšiu domácu slaninu pripravíš z bravčového mäsa od chovateľov alebo z fariem, kde vedia garantovať kvalitu a pôvod mäsa. Dobrý lokálny mäsiar ochotne pomôže s výberom vhodného bôčika na údenie.

✔️Postup, ako pripraviť bôčik na údenie

Budeme potrebovať:

  • bravčový bôčik
  • kuchynskú soľ
  • ostrý nôž
  • papierové vreckovky
  • vakuovačku na potraviny a vákuovacie vrecká

Ako pripraviť mäso na údenie?

  1. Bravčový bôčik, z ktorého má vzniknúť lahodná slanina, by mal mať šírku cca 10 – 12 cm. Ak je kus prerasteného bôčika širší ako 20 cm, rozdelíme ho na 2 približne rovnaké časti. Bôčik odvážime, aby sme vedeli pomerne pripraviť aj adekvátne množstvo soli.
  2. Bravčový bôčik určený na údenie umyjeme pod studenou tečúcou vodou zo všetkých strán.
  3. Umytý bôčik osušíme papierovými utierkami. Na povrchu by mal zostať suchý a bez zvyškov papiera.
  4. Z bravčového bôčika odrežeme odstávajúce šľachy, aby vznikol kompaktný tvar. Ponechať bravčový bok s kožou alebo bez kože? Známe sú postupy, kedy sa koža z bôčika precízne zreže ostrým nožom (rez musí byť hladký), chybou však určite nebude ani ponechanie kože na bôčiku.
  5. Bravčový bôčik je pripravený na solenie. Na 1 kilogram bravčového bôčika použijeme 20 – 25 g kuchynskej soli. 
  6. Zo všetkých strán nasolený bôčik vložíme do vákuovacieho vrecka vhodnej veľkosti. Pri vkladaní dávame pozor na to, aby okraje vrecka zostali čisté (napríklad tak, že okraje ohrnieme smerom von). Nečistoty na okrajoch by mohli poškodiť vzduchotesnosť. Vákuovačkou odsajeme z vrecka vzduch. 
  7. Bôčik by mal pobudnúť v chladničke 2 – 3 týždne pri teplote 4°C. Každý druhý deň vákuové vrecko s bôčikom otočíme na druhú stranu. Dávame pozor, aby zvar na vrecku nepovolil. 
  8. Po týždňoch v chladničke presolený bravčový bôčik vyberieme z vrecka, umyjeme pod vlažnou vodou, osušíme utierkami a približne 5 cm od okraja napichneme na údiaci háčik.
  9. Takto pripravený bôčik vložíme do vyhriatej udiarne. Po pár minútach skontrolujeme, či je bôčik na povrchu suchý.
  10. Údiť sa bude približne 6 hodín pri teplote okolo 50 °C (čas závisí od veľkosti mäsa, schopností udiarničky, ...). Po vyúdení necháme domácu slaninu vychladnúť.
REKLAMA

💡Údenie slaniny – ďalšie tipy a postupy

Na údenie bravčového bôčika existuje veľa domácich receptov a postupov a vždy s mierne odlišným výsledkom. Úlohou soli je mäso presoliť a konzervovať, avšak na zvýraznenie chuti slaniny sa používajú aj ďalšie koreniny – najmä čierne korenie, bobkový list, čierne korenie, červená paprika, … 

Veľké rozdiely sú taktiež v samotnom postupe presoľovania, použití soľného nálevu či v čase strávenom v chladničke. Pozri si ďalšie postupy, ako slaninu pripraviť a údiť.

⭐Domáca slanina v obľúbených receptoch

K dobrej domácej slanine netreba veľa. Stačí drevený lopárik, ostrý nožík, krajec čerstvého chleba, horčica alebo cibuľka a chuť dosýta sa najesť. Okrem toho slanina našla svoje miesto v mnohých výborných receptoch, v ktorých sa postará o jedinečné zvýraznenie chuti.

  • Recept na bryndzový koláč so slaninou

Bryndzový koláč so slaninou

Iwa

Recept na najlepší bryndzový koláč so slaninou bez kysnutia.

Zobraziť recept

  • Recept na halušky so syrom a slaninou

Halušky so syrom a slaninou

Iwa

Recept na tradičné halušky so syrom a slaninou.

Zobraziť recept

  • Recept na bryndzové pirohy s cibuľkou a slaninou

Bryndzové pirohy s cibuľkou a slaninou

Iwa

Recept na bryndzové pirohy s cibuľkou a slaninou ako od babičky. Je to tradičné slovenské jedlo.

Zobraziť recept

  • Recept na kuracie závitky so slaninou

Kuracie závitky so slaninou

Iwa

Kuracie závitky so slaninou a syrom sú chrumkavé, bohato chutné a jednoduché na prípravu. Toto jedlo je perfektné pre všetky príležitosti, či už pre rodinné obedy alebo pre slávnostné večere.

Zobraziť recept
REKLAMA

  • Recept na sedliacke zemiaky

Sedliacke zemiaky

Iwa

Perfektné sedliacke zemiaky so slaninou sú veľmi populárnym slovenským jedlom. Môžu sa podávať samostatne alebo ako príloha.

Zobraziť recept

  • Recept na bravčové karé na slaninke

Bravčové karé na slaninke

Iwa

Recept na pečené bravčové karé v rolke, ktorá je obalená plátkom slaniny.

Zobraziť recept

  • Recept na klasický cesnakový posúch so slaninou

  • Recept na plnené raňajkový košíčky

Raňajkové košíčky

friendly_cooking

Nápadité košíčky, ktorými spestríš sebe a svojej rodine každodenné raňajky 🥓🥚🥓

Zobraziť recept
REKLAMA

  • Recept na avokádové topinky so slaninou

Avokádové topinky

friendly_cooking

Výborné a hlavne jednoduché avokádové topinky, ktorými si rozhodne spestríte raňajky.

Zobraziť recept

  • Recept na sviečkovú na smotane

  • Recept na cuketové placky so slaninou

Cuketové placky so slaninou

Iwa

Recept na cuketové placky so slaninou, ktorý zvládne pripraviť aj začiatočník.

Zobraziť recept

  • Recept na kuracie prsia v slaninovom obale

Kuracie prsia v slaninovom obale

Ondro

Šťavnaté kuracie prsia s dokonalou chuťou slaniny

Zobraziť recept
REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA