Ako pripraviť batáty | Tastelist.sk

6 min. čítania

Batáty, známe aj ako sladké zemiaky, sa za posledné roky zaradili medzi obľúbené potraviny. V kuchyni sa s nimi dá experimentovať nasladko aj naslano. Ich výrazná farba a nezameniteľná chuť potom vyniknú v množstve rôznych receptov. Máme pre vás niekoľko tipov, ako pripraviť batáty! Výborné sú ako príloha, pochúťka k večeri, ale aj ako hlavné jedlo

REKLAMA

Prečo jesť batáty?

Pre batáty, ako odrodu zemiakov, je charakteristickým znakom výrazná oranžová dužina. Za jej sfarbením je vyšší obsah zdraviu prospešných karotenoidov. Už jeden 100-gramový batát pokryje dennú dávku vitamínu A, ktorý je jedným z najvýznamnejších antioxidantov. Okrem toho sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré zlepšujú fungovanie nervovej sústavy aj činnosť metabolizmu. V batátoch je tiež draslík, ktorý normalizuje tlak, pektín a rastlinné steroly zase pomáhajú znižovať cholesterol v krvi. 

Batáty, hoci sú chuťovo sladké, nepatria ku kalorickým bombám (približne 80 kcal/100 g) Svoje miesto majú v jedálničku zdravo sa stravujúcich ľudí, malých detí, a dokonca aj diabetikov. Nehovoriac o tom, že v správnych kombináciách si vás získajú po jednom súste.

Ako uvariť batáty

Sladké zemiaky môžeme pripraviť varením, pečením, ale aj grilovaním. Začnime teda tým najjednoduchším spôsobom, ktorý sa v ničom neodlišuje od varenia klasických zemiakov. Batáty očistíme od šupky, nakrájame na rovnomerne veľké kúsky a varíme v osolenej vode do zmäknutia. 

Batáty sa tiež dajú uvariť aj v celosti, so šupkou. Tú pred varením na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou. Uvarené batáty môžeme použiť do šalátov (výborné sú so syrmi balkánskeho typu, rukolou, špenátom, …) alebo na pyré.

Tastelist

Pyré z batátov

Ak máte chuť na zmenu, vymeňte klasickú zemiakovú kašu za batátové pyré. Uvarené batáty potlačíme pučidlom, pridáme plátok masla, menšie množstvo mlieka, smotany na varenie a soľ. Všetko spolu vymiešame do jemnej konzistencie, na pomoc si môžeme zobrať aj ponorný mixér, ktorý pyré krásne zjednotí.



Naše rýchle tipy:

  • Pre pridanie nového rozmeru chuti skúste do pyré z batátov pridať aj chilli alebo kajenské korenie.
  • Je pre vás chuť batátov intenzívna? Nabudúce si pripravte pyré, kde použitie batáty a klasické zemiaky v pomere 1:1.
REKLAMA

Pečené batáty

Poďme sa pozrieť na batáty pečené v rúre. Piecť sa môžu v celosti spolu so šupkou, ktorú na vrchnej strane popicháme vidličkou alebo nakrájané na pármilimetrové kolieska, mesiačiky, či ako batátové hranolky. Pečú sa v rúre pri teplote 180 °C. Spolu s koreninami, aromatickými bylinkami, cesnakom a kyslou smotanou im to dokonale ladí. 

Ako uvariť batáty pre deti?

Táto otázka zaujíma najmä mamičky malých detí, dojčiat. Batáty sa totiž hodia medzi prvé príkrmy. Ich výsadou je prirodzene sladká chuť, znášanlivosť a dobrá kombinovateľnosť s ostatnými druhmi zeleniny, ako napríklad klasické zemiaky, mrkva, cuketa, petržlen, špenát či tekvica. 

Najjednoduchšou možnosťou prípravy je jemné pyré z uvarených kúskov. Pripravte ho bez hrudiek a bez použitia soli. Uvidíte, že nebudete stíhať naberať lyžičky. 

Pozrite recept na cuketovo-batátové pyré s morčacím mäsom pre bábätká.

Tastelist

Zaujímavosti na záver

Viete o tom, že batáty boli na európskom kontinente skôr, ako klasické zemiaky? Dokonca sa v odborných kruhoch považujú za jednu z najstarších pestovaných plodín, ktorá dáva ľuďom obživu už 10 000 rokov. Existuje viac ako 400 rôznych druhov, ktoré v tropických oblastiach spoľahlivo nahradia zemiaky. Dokonca sú batáty hlavným zdrojom potravy obyvateľov Okinawy – regiónu, ktorý je presláveného dlhovekosťou. Je ten správny čas vyskúšať niektorý z receptov, kde hrajú batáty hlavnú úlohu!

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA