![Zlaté halušky Zlaté halušky](https://eu.tastescdn.net/thumbor/_aFEF1JUDEltdUW6qdukUWam-3o=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/_Qsn2dM8gAemGNoToCEi/53e3c292434953c101267a8bb0b9f4.jpeg)
Zlaté halušky
Zlaté halušky je jeden z klasických receptov maďarskej kuchyne. Potešíte ním najmä milovníkov sladkého jedla.
Ingrediencie
Suroviny
- 330 ml mlieko
- 30 g droždie
- 55 g krupicový cukor
- 510 g múka
- 1 ks vanilkový cukor
- štipka soli
- 50 g maslo
- 1 ks žĺtok
- 1 kl škorica
- 200 g mleté orechy
Omáčka
- 200 ml smotana na varenie
- 450 ml mlieko
- 100 g kryštálový cukor
- 3 ks žĺtko
- 100 g múka
- 1 ks vanilkový struk
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si prichystáme kvások. Do mlieka pridáme rozdrvené droždie, ktoré by malo byť o niečo teplejšie ako mlieko. Potom pridáme štipku cukru. Necháme 5 minút odpočívať.
Medzitým si v miske zmiešame múku, soľ, cukor a maslo.
![Zlaté halušky - krok prípravy 1 Zlaté halušky - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/AgKAd6xqYP4FUV5P8S1ottXHdaA=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/_Qsn2dM8gAemGNoToCEi/8875f37348c11761bfc00a0bd580c2.jpeg)
Zdroj: Youtube
Potom prilejeme pripravený kvások a žĺtok. Rukami vymiešame cesto.
![Zlaté halušky - krok prípravy 1 Zlaté halušky - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/YS-vfiH-f2Obc4-jqBtWN6Ap5zI=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/_Qsn2dM8gAemGNoToCEi/dd54fb6fb34200cb3029d6aed51cad.jpeg)
Zdroj: Youtube
V druhej miske si zmiešame mleté orechy s kryštáľovým cukrom a škoricou.
![Zlaté halušky - krok prípravy 1 Zlaté halušky - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/Kinl2YkPfP-ME11ObBhOPlp7flI=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/_Qsn2dM8gAemGNoToCEi/950ccb75dfded10ddfae6f2d81ba24.jpeg)
Zdroj: Youtube
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 1 cm a štamperlíkom vykrajujeme kolieska.
![Zlaté halušky - krok prípravy 1 Zlaté halušky - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/VUZgraFPwAFgq4wDFJYCC3jqsSk=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/_Qsn2dM8gAemGNoToCEi/1f2b5ed78e65062a01e85b29a42f55.jpeg)
Zdroj: Youtube
Po vykrojení ich začneme ukladať na maslom vymastenú misku. Najprv každé koliesko - halušku namáčam v roztopenom masle a potom ho obalím orechmi.
![Zlaté halušky - krok prípravy 1 Zlaté halušky - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/5hsjYKz6U9q0aiQ3g09ZK3cvnxU=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/_Qsn2dM8gAemGNoToCEi/3335b2243aebee15a6ada04600d5d5.jpeg)
Zdroj: Youtube
Halušky pečieme v rúre na 180°C zhruba 15 minút. Potom znížime teplotu na 160°C a pečieme ešte 20 minút.
Medzitým ako sa halušky pečú si pripravíme puding. V miske vymiešame žĺtky s múkou a cukrom. Potom pridáme smotanu na varenie.
![Zlaté halušky - krok prípravy 1 Zlaté halušky - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/085miMPnwGAOnwDOyKeDy72_v7E=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/_Qsn2dM8gAemGNoToCEi/03d29422456226e1f2c40c48b5a4b8.jpeg)
Zdroj: Youtube
Do hrnca vložíme vanilkový struk a zalejeme mliekom. Keď mlieko začne vrieť prilejeme za stáleho miešania vaječnú zmes. Necháme opäť zovrieť a vypneme sporák. Pred podávaním vyberieme z hrnca vanilkový struk.