Žihľavový prívarok

VIDEORECEPT Žihľavový prívarok

REKLAMA

Veľmi zdravá rastlinka, ktorá sa výborne hodí nielen na čaj, ale aj ako skvelé, veľmi chutné a rýchle jedlo. 👍 Ja ju pripravujem v podobe prívarku, niečo na spôsob špenátu. U nás doma je žihľava každoročne na stole a máme ju veľmi radi.

  • 30Minút
  • 5Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
5
  • 3 hrste žihľava (čerstvá mladá) Pridané do
  • 800 ml cca voda Pridané do
  • 1 ks cibuľa Pridané do
  • 2 strúčiky cesnak Pridané do
  • 1 pl múka kukuričná Pridané do
  • podľa potreby olej Pridané do
  • podľa chuti soľ Pridané do
  • podľa chuti korenie čierne mleté Pridané do
REKLAMA

Postup

00:00 / 00:00
1. Krok

Žihľavu si v prvom rade nazbierame, najlepšie v prírode, rastie najmä pri potokoch. Zbiera sa mladá, najlepšie len vrchná polovica rastliny. Treba dávať pozor, lebo pichá, radšej si dajte rukavice. Ja osobne zbieram bez rukavíc a aj ju krájam ako vidno aj vo videu len holými rukami😅 Mňa skoro vôbec nepichá👍👍 Nakoniec nazbieranú žihľavu opláchneme.

Žihľavový prívarok - krok prípravy 1
2. Krok

Žihľavu pokrájame, cibuľu nakrájame na kocky, cesnak očistíme. Čo sa týka podliatia, ja robievam väčšinou tento prívarok čisto s vodou, ale keď niekto chce, tak môže časť vody nahradiť mliekom, alebo zjemniť prívarok ku koncu smotanou na varenie🙂 Je to celkom na vás.

3. Krok

V hrnci na oleji zosklovatíme cibuľu, dáme na to žihľavu, trocha ju osolíme a necháme dusiť za občasného miešania, aby zmenšila trocha svoj objem. Následne ju podlejeme vodou, tej môžete dať aj od oka. Dáme soľ, mleté korenie a nastrúhame cesnak. Zakryjeme a necháme variť do mäkka, to je asi zo 15 minút👍

4. Krok

Uvarenú žihľavu rozmixujeme, poprášime 1 PL kukuričnej múky, ktorá sa pridáva na zahustenie, kvôli konzistencii nech prívarok nie je taký vodový 🙂 Dobre rozmiešame a necháme variť 10 minút. Treba zakryť pokrievkou, lebo to fŕka😅

5. Krok

Hotový prívarok podávame napríklad s volským okom, pečeným párkom, fašírkou, so zemiakmi, s chlebom atď...🙂 My sme mali volské oko. Prajem dobrú chuť!

Žihľavový prívarok - krok prípravy 5
6. Krok

Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Ohodnoť recept

0 / 255
Upload
Pridať fotografiu

Hodnotenia (1)

5.0

Užasný recept. Práve som ho spravila a moja rodina je nadmieru spokojná. :-)

Podobné recepty

Dusený špenát
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Dusený špenát

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Šampiňónové rizoto
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Šampiňónové rizoto

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
3.0
Hodnotenie: 3.0/5
Počet hodnotení: 2

Chrumkavá zemiaková baba

3.0
Hodnotenie: 3.0/5
Počet hodnotení: 2
Najlepšie chrumkavé cuketové placky
Recept od prémiového používateľa

Podobné recepty

Dusený špenát
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Dusený špenát

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Šampiňónové rizoto
Recept od prémiového používateľa
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Šampiňónové rizoto

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
3.0
Hodnotenie: 3.0/5
Počet hodnotení: 2

Chrumkavá zemiaková baba

3.0
Hodnotenie: 3.0/5
Počet hodnotení: 2
Najlepšie chrumkavé cuketové placky
Recept od prémiového používateľa

Top kategórie

Mäsité jedlá

359 receptov

Obed

881 receptov

Lacné jedlá

529 receptov

Raňajky

359 receptov

Dezert

735 receptov

Večera

759 receptov

Nápoj

40 receptov
Recipe author image Cesminaz

Žihľavový prívarok

Veľmi zdravá rastlinka, ktorá sa výborne hodí nielen na čaj, ale aj ako skvelé, veľmi chutné a rýchle jedlo. 👍 Ja ju pripravujem v podobe prívarku, niečo na spôsob špenátu. U nás doma je žihľava každoročne na stole a máme ju veľmi radi.

30
Minút
5
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Žihľavu si v prvom rade nazbierame, najlepšie v prírode, rastie najmä pri potokoch. Zbiera sa mladá, najlepšie len vrchná polovica rastliny. Treba dávať pozor, lebo pichá, radšej si dajte rukavice. Ja osobne zbieram bez rukavíc a aj ju krájam ako vidno aj vo videu len holými rukami😅 Mňa skoro vôbec nepichá👍👍 Nakoniec nazbieranú žihľavu opláchneme.

2. Krok

Žihľavu pokrájame, cibuľu nakrájame na kocky, cesnak očistíme. Čo sa týka podliatia, ja robievam väčšinou tento prívarok čisto s vodou, ale keď niekto chce, tak môže časť vody nahradiť mliekom, alebo zjemniť prívarok ku koncu smotanou na varenie🙂 Je to celkom na vás.

3. Krok

V hrnci na oleji zosklovatíme cibuľu, dáme na to žihľavu, trocha ju osolíme a necháme dusiť za občasného miešania, aby zmenšila trocha svoj objem. Následne ju podlejeme vodou, tej môžete dať aj od oka. Dáme soľ, mleté korenie a nastrúhame cesnak. Zakryjeme a necháme variť do mäkka, to je asi zo 15 minút👍

4. Krok

Uvarenú žihľavu rozmixujeme, poprášime 1 PL kukuričnej múky, ktorá sa pridáva na zahustenie, kvôli konzistencii nech prívarok nie je taký vodový 🙂 Dobre rozmiešame a necháme variť 10 minút. Treba zakryť pokrievkou, lebo to fŕka😅

5. Krok

Hotový prívarok podávame napríklad s volským okom, pečeným párkom, fašírkou, so zemiakmi, s chlebom atď...🙂 My sme mali volské oko. Prajem dobrú chuť!

6. Krok

Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com

Ingrediencie
3 hrste
žihľava (čerstvá mladá)
800 ml
cca voda
1 ks
cibuľa
2 strúčiky
cesnak
1 pl
múka kukuričná
podľa potreby
olej
podľa chuti
soľ
podľa chuti
korenie čierne mleté