Zdroj: Freepik
Zdravý klasický superpotravinový kelový šalát
Tento šalát, ktorý dodá skutočnú dávku energie, nie je len prílohou, ale môže byť samostatným plnohodnotným jedlom. Čerstvé a zdravé ingrediencie vytvárajú úžasnú zmes chutí a textúr a jeho príprava bola vždy radosťou.
Ingrediencie
Zloženie:
- 2 poháre Umyté a nasekané listy kapusty
- 1 pohár Quinoa, uvarená
- 1⁄2 pohár čučoriedok, čerstvých alebo mrazených
- 1⁄2 pohár Semienok granátového jablka
- 1 Malé avokádo, nakrájané na plátky
- 1⁄2 pohár Vareného edamame
- 1⁄2 pohár nasekaných mandlí
- 1⁄2 pohár Syra feta (v prípade vegánskej voľby vynechajte)
- 1⁄4 pohár Semienok chia
Na dresing:
- 1⁄4 pohár Extra panenského olivového oleja
- 2 pl jablčného octu
- 1 polievková lyžica Medu alebo javorového sirupu (pre vegánov)
- soľ a korenie podľa chuti
Najnovšie letáky
Postup
Začnite prípravou listov kapusty. Zistila som, že niekoľkominútové masírovanie kapusty s trochou olivového oleja listy zmäkčí a zvýrazní ich chuť.
Vo veľkej mise zmiešajte pripravenú kapustu, uvarenú quinou, čučoriedky, semienka granátového jablka, plátky avokáda, edamame a nasekané mandle.
Na prípravu dresingu zmiešajte olivový olej, jablčný ocot, med alebo javorový sirup, soľ a korenie v malej nádobe s viečkom. Pretrepte, kým sa dobre nespojí. Pred pridaním dresing vždy najprv ochutnám, aby som sa uistila, že je chuť vyvážená.
Šalát postupne zalejte dresingom a jemne premiešajte. Dávajte pozor, aby ste šalát nepreliali. Zálivka musí byť dostatočne aromatická, ale nie natoľko, aby prekrývala ostatné prísady.
Šalát posypte syrom feta a semienkami chia. Ak ho podávate vegánom, nezabudnite vynechať syr!
Podávajte ihneď. Ak pripravujete tento pokrm vopred, dresing si nechajte oddelený a pridajte ho až tesne pred podávaním, aby ste zachovali čerstvosť a chrumkavosť.