Úžasné domáce rožky Salzstangerl

Úžasné domáce rožky Salzstangerl

60 min
REKLAMA

Kto by nemal rád čerstvé rožky na raňajky? S chrumkavou kôrkou a jemnou striedkou? Ponúkam vám veľmi jednoduchý receptík na skvelé rožky, ktoré sa hodia nielen na raňajky, ale aj k dobrému gulášu alebo polievke👍

60 min
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
5

Cesto

  • 1 kg múka hladká Pridané do
  • 612 dl voda Pridané do
  • 50 g maslo Pridané do
  • 1 pl soľ Pridané do
  • 1 pl cukor kryštálový Pridané do
  • 21 g čerstvé droždie Pridané do

Na potretie

  • voda Pridané do

Na posypanie

  • soľ hrubozrnná Pridané do
  • celá rasca Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

V miske si najprv lyžicou premiešame múku so soľou. Pridáme tekuté maslo a v 4 dl vody rozmiešané droždie s 1 KL cukru. Tých zvyšných cca 2,5-3 dl vody pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Vypracujeme si polotuhé cesto, ktoré ešte s trochou múky vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.

2. Krok

Zatiaľ si pripravíme hrubozrnnú soľ a celú rascu na posypanie. Ďalej trochu vody na potretie rožkov pred pečením a aj mištičku vody, ktorú dáme na spodok rúry počas pečenia. Z mištičky sa počas pečenia voda vyparuje a od toho budú naše rožky príjemne chrumkavé ;-)

3. Krok

Nakysnuté cesto rozdelíme na 17 rovnakých častí a každý kúsok ešte raz krátko vymiesime do bochníčka.

4. Krok

S bochníčkami ihneď pracujeme ďalej. Bochníček vyvaľkáme na tenko, najprv len do tvaru veľkého vajca a následne do tvaru trojuholníka. A napokon cesto zrolujeme od širšej smerom k užšej strane do tvaru tenkého rožka so špicatými koncami :-)

5. Krok

Rožky pokladieme na suchý plech, potrieme poriadne vodou a posypeme soľou a rascou. Takto necháme rožky 10 minút postáť. Za tento čas si rozohrejeme rúru na 210 °C a dáme do nej aj mištičku s vodou, najlepšie už s horúcou, aby začala vrieť, kým sa rúra rozohreje na 210 °C.

6. Krok

Napokon rožky dáme do rúry a pečieme cca 20 minút do zlatista :-) Treba si to radšej kontrolovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

Úžasné domáce rožky Salzstangerl - krok prípravy 6
7. Krok

Rožky sú výborné, zvonka chrumkavé vo vnútri s jemnou striedkou ;-) Verím, že po skúške si ich zamilujete! Prajem dobrú chuť !

Úžasné domáce rožky Salzstangerl - krok prípravy 7
8. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Komentáre (1)

Mia 19. 11. 2022

vynikajúce v nedelu som ich urobila vsetko sa zjedlo

Podobné recepty

Podobné recepty

Top kategórie

Mäsité jedlá

574 receptov

Obed

1331 receptov

Lacné jedlá

706 receptov

Kuracie mäso

225 receptov

Raňajky

486 receptov

Pre diabetikov

602 receptov

Dezert

979 receptov

Šaláty

101 receptov