Skvelý vegetariánsky boršč
Bezmäsitá verzia a zároveň zdravá a sýta polievka plná vitamínov.
Ingrediencie
- 2 mrkiev
 - 200 g zeleru
 - 200 g zemiakov
 - 400 g cvikle
 - 400 g bielej kapusty
 - 2 paradajka
 - 3 pl olej
 - 2 pl paradajkový pretlak
 - 900 ml zeleninový bujón
 - 1⁄2 čl mletej rasce
 - 1 bobkový list
 - mleté čierne korenie
 - 3 vetvičky kôpru
 - 250 g kyslej smotany
 - 2 pl citrónová šťava
 - 3 kyslé uhorky
 - 50 ml nálevu z kyslých uhoriek
 - kôpor na ozdobu
 
Najnovšie letáky
Postup
Ošúpanú cibuľu nasekáme na drobno. Mrkvu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Zeler a zemiaky očistíme a nakrájame na 1cm veľké kocky. Cviklu ošúpeme a rovnako nakrájame na kocky. Kapustu očistíme, vyrežeme hlúbik a nastrúhame. Paradajky prelejeme horúcou vodou, olúpeme a dužinu nakrájame.
V hrnci rozhorúčime olej a speníme na ňom nasekanú cibuľu. Zamiešame pretlak a chvíľu opražíme. Pridáme zemiaky, zeler, mrkvu, cviklu, kapustu a paradajky a zamiešame. Zalejeme vývarom a dochutíme rascou, bobkovým listom, soľou a korením. Prikryjeme pokrievkou a varíme asi 40 až 45 minút, kým zelenina nezmekne.
Medzitým opláchneme kôpor, osušíme a nasekáme najemno. Smotanu premiešame s citrónovou šťavou a dochutíme kôprom, soľou a korením. Uhorky nakrájame na tenké plátky. Zamiešame spolu s nálevom do polievky a dochutíme. Podávame s kopčekom ochutenej smotany, posypané kôprom.