:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/npL8Bk4iwxfXzK5n1xO6/5fb0fabeaebe6a83181d9f51e12a47.jpeg)
Zdroj: FB - Slovenské jedlá a iné dobroty
Pravá domáca orechovica
Recept na svetojánsku orechovicu.
Ingrediencie
- 24 vlašských orechov trhaných v júny (aby sa dali ľahko nakrájať)
- 1 l vodky alebo iného destilátu
- 4 klinčeky
- kúsok škorice
- 500 g krupicového cukru

Postup
Orechy dobre umyjeme a pokrájame na kolieska. Pri krájaní a prácou so zelenými orechmi, odporúčam používať rukavice, inak budete mať ruky hnedé a je ich problém umyť.
Na nakladanie je vhodný veľký 4L zavárací pohár, kde orechy postupne navrstvíme. Pridáme klinčeky, škoricu a nakoniec zalejeme alkoholom.
Zakryjeme a necháme 6 týždňov lúhovať, najlepšie na slnečnom mieste. Občas je dobré fľašu s obsahom premiešať.
Po 6 týždňoch lúhovania, orechovicu preceďte cez jemné plátno. Orechovicu nalejte do čistého skleneného pohára, pridajte med alebo cukor, rozpustený v čo najmenšom množstve vody a dobre premiešajte. Pohár s orechovicou opäť položte na slnečné miesto na ďalšie cca dva až štyri týždne. Med alebo cukor sa bude postupne rozpúšťať. Občasným premiešaním dosiahneme lepšie rozpúšťanie.