REKLAMA
Najlepší šípkový lekvár

Najlepší šípkový lekvár

Fantasticky chutný lekvár, s ktorým je síce trochu viac práce, ale výsledok jednoznačne stojí zato 🙂 Lekvár je krásnej kašovitej konzistencie a hebkej chuti.

REKLAMA
Ako sušiť šípky? Poznáme niekoľko spôsobov, ako zužitkovať oranžové poklady jesene

Recept nájdeš v tomto článku

Ako sušiť šípky? Poznáme niekoľko spôsobov, ako zužitkovať oranžové poklady jesene

Ingrediencie

porcií
10
  • 4 kg šípky Pridané do
  • 1.2 kg kryštálový cukor Pridané do
  • voda Pridané do
REKLAMA

Postup

60 min.
1. Krok

Najprv si nazbierame šípky. Ja som mala pomoc, boli sme zbierať so synom takže to išlo rýchlejšie🙂 Potrebujeme 4kg šípok, kludne aj 4,1kg keďže pri čistení pár gramov vyhodíme.

Najlepší šípkový lekvár - krok prípravy 1
2. Krok

Šípkam nožíkom odkrájame špice a aj stopky ak ste snimi zbierali🙂 Šípky umyjeme, dáme do velkého hrnca a zalejeme vodou. Vodu treba dať asi 3 prsty nad šípkami. Napokon šípky uvaríme celkom do mäkka. Ja som ich varila pomaly asi 2 hodiny🙂 Uvarené šípky necháme trocha vychladnúť.

3. Krok

Keď nám šípky na 50% ochladli, tyčovým mixérom ich rozmixujeme na masu. Masu pretláčame cez velké sitko-pasírujeme. Sitko má mať malé dierky, aby sa ani šupky a ani kôcky neprešmykli🙂 Pri pasírovaní môžme použiť rukavice, keďže tú šípkovú masu musíme pretláčať rukami. Pri pasírovaní občas nalejeme do sitka k mase studenú vodu, aby sme pasírovanie ulahčili. Celé množstvo masy pasírujeme 2x, čiže najprv 1x a potom celé už prepasírované množstvo ešte raz. Občas si treba napomáhať vodou.

4. Krok

Keď sme už prepasírovali celé šípky, si ešteraz naposledy prepasírujeme aj " lekvár". To preto, aby sa zachytili aj tie posledné, náhodou prešmyknuté chĺpky🙂 To ide rýchlo, pomáhame si tentoraz len lyžicou. Zakaždým jedným pasírovaním treba sitko opláchnuť vodou, aby sme odstránili zachytené chĺpky a pasírovať zasa v čistom. Pre celý a aj presnejší postup, odporúčam si pozrieť radšej moje video.

5. Krok

Lekvár privedieme za občasného miešania do varu. Keď nám už začal celý vrieť, tak ho za častého miešania varíme 30 minút. Potom pridáme cukor a spolu povaríme ešte 30 minút. Počas varenia treba často miešať, lebo hustota tohto lekváru rýchlo sadá na spodok a môže sa prilepiť a potom pripiecť😅 Po udanom čase môžte vybrať na tanierik 1Pl lekváru, nechať ho vychladnúť a tým vlastne skontrolujete hustotu lekváru.

6. Krok

Ešte horúci lekvár naplníme do fliaš a flaše otočíme hore dnom. Lekvár necháme takto celkom vychladnúť, alebo ho ešte mierne teplý otočíte späť. Z tejto dávky mi vyšlo 10 flašiek, velkosti 3 a 4dl, a ešte 1 tanierik na ochutnanie🙂 Hustota je úplne dostatočná, tento lekvár sa nerobí hustejší/ tvrdší.

Najlepší šípkový lekvár - krok prípravy 1
7. Krok

Šípkový lekvár je úžasná vec. Jeho chuť je jedinečná a jeho konzistencia je sama o sebe kašovitá a velmi hebká❤ Lekvár v žiadnom prípade nieje presladení, uchová si 100% svoju vlastnú výbornú chuť. Pre nás je to jeden z najlepších lekvárov, ktorý zbožňujeme! Určite odporúčam každému kto má možnosť, pripraviť si tento úžasný lekvár. Prajem dobrú chuť!

8. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1404 receptov

Obed

4470 receptov

Mäsité jedlá

2125 receptov

Patizón

11 receptov

Pre diabetikov

632 receptov

Mascarpone

327 receptov