Kysnutý medovo - orechový veniec

Kysnutý medovo - orechový veniec

30 min
3
REKLAMA

Výborný koláč s jemným cestom a vláčnou medovou plnkou. Je veľmi jednoduchý a pritom efektný svojím výzorom :-) Na obmenu ho môžete upiecť aj s makovou plnkou

30 min
3
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
5

Cesto

  • 600 g múka hladká Pridané do
  • 100 g cukor kryštálový Pridané do
  • 314 dl mlieko Pridané do
  • 4 pl olej Pridané do
  • 2 pl jogurt Pridané do
  • 21 g čerstvé droždie Pridané do
  • 1 kl soľ Pridané do

Plnka

  • 200 g mleté orechy Pridané do
  • 250 g med Pridané do
  • 112 dl olej Pridané do

Na potretie

  • 1 ks vajce Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Cesto: V miske si najprv lyžicou premiešame múku, soľ a cukor. Následne pridáme olej, jogurt a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1,25 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Máme dostať polomäkké cesto, ktoré sa už začína oddeľovať od misky. Cesto trošku poprášime múkou a krátko ho vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme cca 40 minút kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

2. Krok

Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Mleté orechy, med a olej v mixéri vymixujeme do hladka. Aby sa vám ľahšie mixovalo, môžete med aj trošku ohriať, aby nebol taký stuhnutý :-) Ja som dala agátový med, ale dajte kľudne podľa chuti. Čo sa týka oleja, ten je v plnke veľmi dôležitý a preto, ak chcete mať rovnaký výsledok, tak ho nenahrádzajte maslom. Maslo je niečo iné a olej je niečo iné :-) S maslom to bude už inak chutiť a maslo sa vám z tej plnky aj veľmi vpije do cesta :-) Naozaj sa netreba toho oleja báť.

3. Krok

Keď nám cesto nakyslo, vyvaľkáme ho celkom na tenko na cca 5 mm, do tvaru veľkého kruhu. Natrieme celé cesto plnkou, ktorú si môžete predtým troška ohriať, aby sa lepšie rozotierala.

4. Krok

Kruh pokrájame na 5 hrubších pásov, ktoré poukladáme na seba.Ten posledný dáme opačne. Následne rukami pláty rozťapkáme a znova pozdĺž prekrojíme a položíme na seba. (Pre lepšiu predstavu pozri video)

5. Krok

Cesto stočíme ako vrtuľu a preložíme na olejom vytretý a múkou posypaný plech. Môžete aj na papier. Napravíme ho do tvaru venca a necháme 30 minút podkysnúť.

6. Krok

Podkysnutý veniec natrieme vajcom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C na cca 35 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

Kysnutý medovo - orechový veniec - krok prípravy 6
7. Krok

Koláč je naozaj výborný, srdečne odporúčam vyskúšať, určite nebudete sklamaní ;-P Prajem dobrú chuť!

Kysnutý medovo - orechový veniec - krok prípravy 7
8. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YouTube

Kysnutý medovo - orechový veniec - krok prípravy 8

Podobné recepty

Jednoduchý plochý chlebík
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Cesnakové trojuholníky
Recept od prémiového používateľa
Jednoduché a chrumkavé oškvarkové pagáče
Recept od prémiového používateľa
Najlepšie pľundrové koláče z cesta z chladničky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Najlepšia turecká pizza - Pide
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Hamburgerové žemle
Recept od prémiového používateľa
Rýchly posúch bez kysnutia
Recept od prémiového používateľa
Videorecept

Podobné recepty

Jednoduchý plochý chlebík
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Cesnakové trojuholníky
Recept od prémiového používateľa
Jednoduché a chrumkavé oškvarkové pagáče
Recept od prémiového používateľa
Najlepšie pľundrové koláče z cesta z chladničky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Najlepšia turecká pizza - Pide
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
Hamburgerové žemle
Recept od prémiového používateľa
Rýchly posúch bez kysnutia
Recept od prémiového používateľa
Videorecept

Top kategórie

Pečivo

219 receptov

Obed

1690 receptov

Lacné jedlá

856 receptov

Kuracie mäso

285 receptov

Cestoviny

179 receptov

Mäsité jedlá

752 receptov

Dezert

1181 receptov

Pečenie

1427 receptov