REKLAMA
Kysnutý medovo - orechový veniec

Kysnutý medovo - orechový veniec

Výborný koláč s jemným cestom a vláčnou medovou plnkou. Je veľmi jednoduchý a pritom efektný svojím výzorom :-) Na obmenu ho môžete upiecť aj s makovou plnkou

REKLAMA
Základný recept na kysnuté cesto a všetko dôležité, aby sa podarilo na prvýkrát!

Recept nájdeš v tomto článku

Základný recept na kysnuté cesto a všetko dôležité, aby sa podarilo na prvýkrát!

Ingrediencie

porcií
5

Cesto

  • 600 g hladká múka Pridané do
  • 100 g kryštálový cukor Pridané do
  • 314 dl mlieko Pridané do
  • 4 pl olej Pridané do
  • 2 pl jogurt Pridané do
  • 21 g čerstvé droždie Pridané do
  • 1 kl soľ Pridané do

Plnka

  • 200 g mleté orechy Pridané do
  • 250 g Med Pridané do
  • 112 dl olej Pridané do

Na potretie

  • 1 ks vajce Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

30 min.
1. Krok

Cesto: V miske si najprv lyžicou premiešame múku, soľ a cukor. Následne pridáme olej, jogurt a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1,25 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Máme dostať polomäkké cesto, ktoré sa už začína oddeľovať od misky. Cesto trošku poprášime múkou a krátko ho vymiesime do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme cca 40 minút kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

2. Krok

Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Mleté orechy, med a olej v mixéri vymixujeme do hladka. Aby sa vám ľahšie mixovalo, môžete med aj trošku ohriať, aby nebol taký stuhnutý :-) Ja som dala agátový med, ale dajte kľudne podľa chuti. Čo sa týka oleja, ten je v plnke veľmi dôležitý a preto, ak chcete mať rovnaký výsledok, tak ho nenahrádzajte maslom. Maslo je niečo iné a olej je niečo iné :-) S maslom to bude už inak chutiť a maslo sa vám z tej plnky aj veľmi vpije do cesta :-) Naozaj sa netreba toho oleja báť.

3. Krok

Keď nám cesto nakyslo, vyvaľkáme ho celkom na tenko na cca 5 mm, do tvaru veľkého kruhu. Natrieme celé cesto plnkou, ktorú si môžete predtým troška ohriať, aby sa lepšie rozotierala.

4. Krok

Kruh pokrájame na 5 hrubších pásov, ktoré poukladáme na seba.Ten posledný dáme opačne. Následne rukami pláty rozťapkáme a znova pozdĺž prekrojíme a položíme na seba. (Pre lepšiu predstavu pozri video)

5. Krok

Cesto stočíme ako vrtuľu a preložíme na olejom vytretý a múkou posypaný plech. Môžete aj na papier. Napravíme ho do tvaru venca a necháme 30 minút podkysnúť.

6. Krok

Podkysnutý veniec natrieme vajcom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C na cca 35 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

Kysnutý medovo - orechový veniec - krok prípravy 1
7. Krok

Koláč je naozaj výborný, srdečne odporúčam vyskúšať, určite nebudete sklamaní ;-P Prajem dobrú chuť!

Kysnutý medovo - orechový veniec - krok prípravy 1
8. Krok

Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YouTube

Kysnutý medovo - orechový veniec - krok prípravy 1

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov