:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/2XaOk55Z7CbmFl_ludtW/e03f67f99f3c92babd6fda54b13888.jpeg)
Fantastické domáce rožky
Recept na fantastické domáce rožky, ktoré upečiete za dopoludnie. Chutia úžasne. Pečiem ich každú nedeľu. Tie, ktoré nestihnete zjesť v deň upečenia doporučujem dať do mraziaka, aby ostali čerstvé. Potom ich len vytiahnete kedy budete potrebovať.
Ingrediencie
- 300 g múka
- 200 g špaldová múka
- 15 g čerstvé droždie
- 300 ml teplá prevarená voda
- 55 g maslo
- 2 pl soľ
- 1 čl kryštálový cukor
- na potretie mlieko
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ako prvé si pripravíme kvások. Zmiešame cukor s vodou a droždím. Kvások necháme 20 minút pracovať.
Medzitým si pripravíme ostatné ingrediencie. V miske zmiešame múky, soľ, roztopené maslo. Pridáme kvások.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/2XaOk55Z7CbmFl_ludtW/e3db2519bdeff01e9f9a2057dfcc1e.jpeg)
Zdroj: Vlastná fotka
Vypracované cesto necháme prikryté kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/2XaOk55Z7CbmFl_ludtW/a02ce501e1d0df81964ab8c5f10c91.jpeg)
Zdroj: Vlastná fotka
Po hodine kysnutia z cesta vytvarujeme guľky o gramáži cca 80g.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/2XaOk55Z7CbmFl_ludtW/6bba92427104b2dedd04d08e1a04e0.jpeg)
Zdroj: Vlastná fotka
Guľky necháme prikryté kysnúť približne 30 minút.
Po uplynutí doby začneme tvarovať cesto na rožky. Guľku vyvaľkáme do tvaru trojuholníka a ztočíme ho od dlhšej strany k špicu trojuholníka. Vytvarované rožky necháme odpočívať na plechu ďaľšiu pol hodinku.
Pred pečením ich potrieme mliekom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/2XaOk55Z7CbmFl_ludtW/efe0cc9c05459e4f3f07919279338b.jpeg)
Zdroj: Vlastná fotka
Domáce rožky pečieme v predhriatej rúre na 250°C - najprv 10 minút. Potom teplotu stiahneme na 200°C a pečieme ešte 7 minút. V momente kedy vložíme do trúby plech s rožkami, najelejeme 100 ml vriacej vody do malého hrnčeka alebo plechu a vložíme na spodok rúry.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/2XaOk55Z7CbmFl_ludtW/16aee601639ad47be333d85e82d160.jpeg)
Zdroj: Vlastná fotka
Upečené rožky necháme vychladnúť na mriežke.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/2XaOk55Z7CbmFl_ludtW/83d8d87591253962aac901fa08b57f.jpeg)
Zdroj: Vlastná fotka