![Domáci hráškový krém Domáci hráškový krém](https://eu.tastescdn.net/thumbor/64zXbfvWIQeM5riOKeZ9bbpyLPM=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/_z6YN1-uhUQFCFd_ehmz/8bc5528e4a6da9b49495af978954f5.jpeg)
Zdroj: Canva
Domáci hráškový krém
Vynikajúci hráškový krém - lahodná krémová polievka z hrášku a smotany.
Ingrediencie
- 500 ml zeleninový vývar alebo bujón
- 500 g hrášok
- 150 ml mlieko
- 200 ml smotana na varenie
- 1 ks Cibuľa
- 1 ks pór
- maslo
- olivový olej
- soľ a korenie
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Na prípravu hráškového krému môžeme použiť čerstvý alebo aj mrazený hrášok.
Cibuľu nakrájame na drobno a spolu s bielou časťou póru orestujeme na masle.
Potom pridáme hrášok, soľ, korenie a zalejeme ho zeleninovým vývarom.
Hrniec odstavíme zo sporáka hneď ako hrášok zmäkne. Pozor! Ak použijeme mrazený hrášok, je to naozaj malá chvíľka.
Do polievky primiešame smotanu a mlieko. Všetko spolu zmixujeme a cez jemné sitko polievku precedíme a ešte niekoľko minút varíme.
Hráškový krém môžeme dozdobiť čerstvými bylinkami, pažítkou, medvedím cesnakom, petržlenovou vňaťou alebo kôpkami smotany.
Hráškový krém môžeme konzumovať samostatne ako polievku alebo ako prílohu napríklad k opraženej slanine.