Perfektné vajíčka – Takto sa podaria vždy podľa predstáv! Stačí poznať zopár trikov

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Stačí pár minút perfektné vajíčka sú hotové! Alebo aj nie? Varenie vajec je v zásade veľmi jednoduché, ak poznáme správne minúty. Či už pôjde o vajce na mäkko, na hniličku alebo na tvrdo, poradíme ako na to, aby bol výsledok vždy podľa predstáv.

REKLAMA

Varené vajcia majú svoje využitie v množstve jedál. Na mäkko, na tvrdo aj na hniličku sú neodmysliteľnou súčasťou raňajok. Každému chutia tak trochu inak, a ak chceme každého potešiť, mali by sme vystihnúť ten správny čas prípravy.

Určite nikoho nepoteší, ak pri čistení vajíčok od škrupín zistí, že miesto pevných žĺtkov sú žĺtky ešte stále tekuté alebo polotekuté a na chlebíčky, do nátierok či do šalátov sa nedajú použiť. Nie je to však žiadna veľká veda a s nasledujúcimi tipmi budeš mať varenie vajec perfektne zvládnuté.

Perfektné vajcia = čerstvé vajcia

Základom je variť čerstvé vajcia, kde máme istotu, že si na náš nepočká nemilé prekvapenie. Ako spoznať čerstvosť vajec? 

V prvom rade je dobré mať prehľad o vajíčkach, ktoré sa ukrývajú v chladničke. V prípade kupovaných je viditeľne vyznačená minimálna trvanlivosť na balení. Vajcia sa balia a triedia do 10 dní po znáške, do 21 - 28 dní by mali byť skonzumované. Odporúča sa ich držať v chladničke pri teplote od 5 - 10 °C. Ak sú z pôvodného obalu vyložené do plastovej vložky, boxu alebo ide o vajíčkové zásoby od doma chovaných sliepok, jedným z rýchlych spôsobov, ako zistiť, či sú vajíčka staré, je test s pohárom.

Do vyššieho pohára nalejeme studenú vodu. Ponoríme do neho vajce.

  • Ak vajce padne na dno a leží, je čerstvé.
  • Dvojtýždňové vajce síce zostane ležať na dne, no jedna jeho časť sa už mierne dvíha smerom nahor.
  • Trojtýždňové vajce je síce pri dne, no zdá sa, že len tak-tak a vypláva smerom nahor.
  • Vajce staré 4 týždne a viac vypláva v pohári smerom hore. Nie je vhodné na varenie ani prípravu jedál. Je staré a malo by poputovať do odpadu. Bielok v ňom sa mení na vodu a vajce môže byť pokazené.
REKLAMA

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Malý detail, ktorý zaváži

Skôr, ako pustíme do samotného varenia vajec, vyberieme ich z chladničky von a necháme pri izbovej teplote postáť minimálne 30 minút. Pri vložení do vody sa zníži riziko teplotného šoku, pri ktorom praská škrupina. Žĺtok a bielok si zachovajú rovnomernejšiu štruktúru.

Vložiť vajcia do vriacej vody alebo pozvoľna zohrievať?

Odpoveď na túto otázku je pomerne zásadná a v značnej miere ovplyvňuje, ako budú vajíčka uvarené. Zakaždým totiž treba sledovať iný čas a názory sú rozličné, v závislosti od veľkosti vajec a množstva vody.

Vezmeme si hrniec, do ktorého sa vajíčka zmestia a nalejeme do neho toľko vody, aby siahala aspoň 1 centimeter nad ich úroveň. Všetky musia byť ponorené úplne do vody. My sme sa rozhodli pre častejší postup - vkladanie do vriacej vody, kde je väčšia šanca dosiahnuť želanú konzisteniu žĺtkov.

Ako dlho sa varia vajcia na mäkko?

Tekutý žĺtok a príjemne kompaktný bielok – to je dokonalé raňajkové vajce na mäkko k toastom. 

Ak vajíčka vložíme do vriacej vody, postačia im 3 - 4 minúty. Okamžite by malo nasledovať zachladenie.

Ako dlho sa varia vajcia na hniličku?

Patríš k nerozhodným, ktorí nechcú ani tekuté vajce na mäkko, no ani sýte vajce na tvrdo? Priprav si ho na hniličku (polomäkko), hoci práve táto príprava vyžaduje najviac pozornosti pri kontrole času.

Polotekuté žĺtky dosiahneme tak, že vajcia vložíme do vriacej vody a povaríme ich 5 minút.

Ako dlho sa varia vajcia na tvrdo?

S vajíčkami natvrdo je takmer vždy výsledok dokonalý. Hodia sa do šalátov, prívarkov, na chlebíčky, ľahko sa dajú nastrúhať do nátierok. Aké by bez nich boli zapekané skladané zemiaky, však?

REKLAMA

Koľko času potrebujú žĺtky, aby dosiahli pevnú konzistenciu? Vajcia vložíme do vriacej vody a povaríme 8 - 9 minút. Po uplynutí času okamžite zachladíme studenou vodou, aby sa dali ľahšie očistiť od škrupín.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Ako ošúpať vajce?

Vajcia na tvrdo musia pred šúpaním úplne vychladnúť, inak sa bielky potrhajú. Čerstvé, doslova párdňové vajcia sa však zvyčajne veľmi ťažko čistia. 

Ešte počas varenia je preto dobré pridať do vody ocot alebo sódu bikarbónu. Uvarené chladnúce vajcia zľahka naklepneme na hrubšom konci a vložíme naspäť do vody. Voda prenikne pod škrupinu a pomôže s oddelením membrány od bielka.

Perfektné vajíčka v receptoch

Zaujímavú inšpiráciu prinášajú aj zaujímavé a chutné recepty s vajíčkami.

Vajíčková nátierka

Profilová fotka používateľa
Hela 4 receptov
15 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
15 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Vynikajúca vajíčková nátierka na raňajky s čerstvým pečivom.
Vynikajúca vajíčková nátierka na raňajky s čerstvým pečivom.

Tradičný vajíčkový šalát

Profilová fotka používateľa
Daniela_Ivanova 9 receptov
15 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
15 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Skvelý, rýchly a chutný to je tento vajíčkový šalát, vhodný aj ako príloha.
Skvelý, rýchly a chutný to je tento vajíčkový šalát, vhodný aj ako príloha.

Plnené vajíčka

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
20 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
20 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Postup
Vajíčka uvarené natvrdo si rozrežete na polovicu a vyberiete žĺtok. Žĺtky dáte do misky a pridáte zmäknuté maslo, tavený syr a horčicu. Všetko spolu pomocou vidličky dobre premiešate. Nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme. Ja som pridala aj trochu mletej červenej papriky. Pripravenou plnkou naplníte vaječné bielky. Ja som ešte posypala trochou mletej červenej papriky na ozdobu.
Vajíčka uvarené natvrdo si rozrežete na polovicu a vyberiete žĺtok. Žĺtky dáte do misky a pridáte zmäknuté maslo, tavený syr a horčicu. Všetko spolu pomocou vidličky dobre premiešate. Nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme. Ja som pridala aj trochu mletej červenej papriky. Pripravenou plnkou naplníte vaječné bielky. Ja som ešte posypala trochou mletej červenej papriky na ozdobu.

Šalát s balkánskym syrom a vajíčkom

Profilová fotka používateľa
Oteckovo 2 recepty
15 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
15 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Ľahký letný šalátik
Ľahký letný šalátik
REKLAMA

Šošovicový prívarok s vajíčkom

Profilová fotka používateľa
Hela 4 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Šošovicu si namočíme deň vopred. Potom vodu zlejeme, šošovicu prepláchneme a dáme ju variť spolu s bobkovým listom, soľou a korením. Varíme, kým šošovica nezmäkne. . Do uvarenej šošovice prilejeme kyslú smotanu vymiešanú s lyžicou hladkej múky. Povaríme 10 minút a podľa potreby osolíme a okoreníme. Na zlepšenie chuti ešte do omáčky pretlačíme cesnak. K šošovicovému prívarku neodmysliteľne patrí uvarené vajíčko, párok alebo dobrá fašírka.
Šošovicu si namočíme deň vopred. Potom vodu zlejeme, šošovicu prepláchneme a dáme ju variť spolu s bobkovým listom, soľou a korením. Varíme, kým šošovica nezmäkne. . Do uvarenej šošovice prilejeme kyslú smotanu vymiešanú s lyžicou hladkej múky. Povaríme 10 minút a podľa potreby osolíme a okoreníme. Na zlepšenie chuti ešte do omáčky pretlačíme cesnak. K šošovicovému prívarku neodmysliteľne patrí uvarené vajíčko, párok alebo dobrá fašírka.

Odľahčená, sýta vajíčková pomazánka

Profilová fotka používateľa
michalindaaa 44 receptov
10 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
10 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Vajíčka popučíme vidličkou, pridáme ostatné suroviny, dobre zamiešame, dochutíme a necháme 10 minút odležať. Podávame s toastom a veeeeľká kopa zeleninového šalátu či kuracia šunka. Toasty som opiekla na sucho, aby boli chrumkavé 👌.
Vajíčka popučíme vidličkou, pridáme ostatné suroviny, dobre zamiešame, dochutíme a necháme 10 minút odležať. Podávame s toastom a veeeeľká kopa zeleninového šalátu či kuracia šunka. Toasty som opiekla na sucho, aby boli chrumkavé 👌.

Vajíčkový toast

Profilová fotka používateľa
Klara_Morgosova 4 receptov
15 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 18
4.6
15 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 18
4.6
Ideálny na lenivé nedeľné raňajky
Ideálny na lenivé nedeľné raňajky

Izrealská rýchlovka z lístkového cesta

Profilová fotka používateľa
friendly_cooking 57 receptov
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Tento recept sme "pochytili" u rodiny v Izraeli. Zatiaľ sa nám však nepodarilo dohľadať originálny názov, ak ho niekto poznáte, určite dajte vedieť.
Tento recept sme "pochytili" u rodiny v Izraeli. Zatiaľ sa nám však nepodarilo dohľadať originálny názov, ak ho niekto poznáte, určite dajte vedieť.
REKLAMA

Pečené vajíčka so syrom a dubákmi

Profilová fotka používateľa
TASTElist 139 receptov
15 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 15
4.5
15 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 15
4.5
Postup
Vajíčka rozbijeme do malých (sklenených alebo keramických) misiek na pečenie. Na každé vajíčko dáme lyžicu crème fraîche. Syr nakrájame na tenké plátky. Čerstvé dubáky rozkrojíme na menšie kúsky. Ak je to potrebné, jemne ich vysušíme papierovým obrúskom. Dubáky a cheddar rovnomerne rozdelíme do misiek. Hríby môžeme nahradiť údeným lososom, pečené vajíčka budú chutiť rovnako skvele. Do hlbokého pekáča nalejeme približne 500 ml vody. Poukladáme do neho misky s vajíčkom a zakryjeme ho pokrievkou. Pekáč vložíme do rúry rozohriatej na 150°C a pečieme približne 10-15 minút. Vajíčka servírujeme teplé, s čerstvým pečivom a zeleninkou.
Vajíčka rozbijeme do malých (sklenených alebo keramických) misiek na pečenie. Na každé vajíčko dáme lyžicu crème fraîche. Syr nakrájame na tenké plátky. Čerstvé dubáky rozkrojíme na menšie kúsky. Ak je to potrebné, jemne ich vysušíme papierovým obrúskom. Dubáky a cheddar rovnomerne rozdelíme do misiek. Hríby môžeme nahradiť údeným lososom, pečené vajíčka budú chutiť rovnako skvele. Do hlbokého pekáča nalejeme približne 500 ml vody. Poukladáme do neho misky s vajíčkom a zakryjeme ho pokrievkou. Pekáč vložíme do rúry rozohriatej na 150°C a pečieme približne 10-15 minút. Vajíčka servírujeme teplé, s čerstvým pečivom a zeleninkou.

Rascová s vajíčkom a zemiakom a domáci chlieb

Profilová fotka používateľa
patrik_v_kuchyni 63 receptov
20 min.
20 min.
Skvelá polievka pre tých, ktorí majú radi rascu. Je to rýchle lacné a veľmi chutné. Overený recept starých mám.
Skvelá polievka pre tých, ktorí majú radi rascu. Je to rýchle lacné a veľmi chutné. Overený recept starých mám.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA