Vajce na tvrdo? S týmto postupom nehrozí žiadna chyba

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Uvariť vajce na tvrdo nie je žiadna veda, no i napriek tomu nemusí vyjsť všetko podľa predstáv. Raz je vajce uvarené namäkko, inokedy okraje žĺtka ozelenajú alebo sa vajce na tvrdo nedá olúpať. Vieme, ako na to a radi sa podelíme o naše tipy.

REKLAMA

Vajce na tvrdo má v kuchyni rozmanité využitie. Môže byť súčasťou raňajok, šalátov, obložených chlebíčkov a studených mís. Dokonalo uvarené a ošúpané vajíčka tiež patria k veľkonočnému pohosteniu aj do rolády z mletého mäsa. Ak chceme, aby boli vajíčka skutočne uvarené na tvrdo a zároveň mali po ošúpaní pekne celistvý tvar bez potrhania, oplatí sa poznať správny čas varenia a niekoľko trikov, ktoré sa postarajú o perfektný výsledok. Poďme teda na to!

Ešte pred samotným varením sa uistime, že sa chystáme variť čerstvé vajíčka. Vajcia je vhodné uskladňovať v chlade, pri teplote 5 - 8 °C. Do boxu na vajíčka ich ukladáme širším koncom hore, cez užší koniec totiž do vajíčka prestupuje kyslík a môžu sa rýchlejšie pokaziť. Ako zistiť, či je vajce staré? Pomôže rýchly test ponorením do pohára s vodou. Čerstvé vajce klesne na dno, vajce staré 1 - 2 týždne sa zľahka vznáša vo vode, staré vajce (viac ako 4-týždňové), vypláva na povrch vody.

Ako uvariť vajce na tvrdo?

Vajcia vyberieme z chladničky a necháme ich zohriať na izbovú teplotu. Predídeme tak popraskaniu ich škrupiny počas varenia.

Postup č. 1:

  • Vajíčka zalejeme v hrnci vodou tak, aby voda siahala 1 - 2 cm nad ich úroveň. Vajcia sú tak v hrnci už od začiatku a pozvoľna sa zohrievajú. Po dosiahnutí teploty varu, varíme vajíčka ešte 7 - 8 minút. Následne ich presunieme do studenej vody, aby sme si uľahčili lúpanie škrupín.

Postup č. 2:

  • Vodu necháme v hrnci vopred zovrieť. Opatrne, pomocou lyžice alebo plytkej naberačky, vkladáme do hrnca jedno vajíčko za druhým (aby sa neobuchli o dno hrnca). Vajcia varíme po dobu 9 - 10 minút. Aj v tomto prípade ich po dovarení zalejeme studenou vodou.
REKLAMA

Koľko sa varí vajce?

Pre krátke zhrnutie:

  • Vajce na tvrdo sa varí 9 - 10 minút, ak ho vkladáme priamo do vriacej vody.
  • Vajce na tvrdo sa varí 7 - 8 minút po dosiahnutí varu, ak sme ho na začiatku vložili do studenej vody.
  • Vajce na polomäkko sa varí 4 - 5 minút, ak ho vkladáme do vriacej vody.
  • Vajce na mäkko sa varí 3 - 4  minúty, ak ho vkladáme do vriacej vody.

Tastelist

Čo robiť, aby vajce nepraskalo?

Jednou z častých komplikácií je popraskanie škrupiny vajca po vložení do vriacej vody. Vaječný bielok potom chvíľku vyteká a uvarené vajce je na “reprezentatívne” účely prakticky nepoužiteľné. Je niekoľko možností, ako tomu predísť:

  • Vajce pre varením necháme prirodzene zohriať na izbovú teplotu.
  • Na vajíčka s krehkou škrupinou volíme pri varení postup č. 1 - teda ich na úvod zalejeme studenou vodou, nerobíme im šok s vriacou vodou.
  • Na hrubšej strane vajíčka urobíme ihlou miniatúrnu dierku a pridáme do vody trochu octu.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Ako ošúpať vajce na tvrdo?

S prípravou na jednoduché šúpanie môžeme začať ešte počas varenia. Dobrým zvykom je pridávať do vody ocot alebo sódu bikarbónu, ktoré zmäkčia škrupiny vajec. Po dovarení vajíčka rýchlo zachladíme a aj vďaka teplotnému šoku sa škrupina ľahšie odpojí od bielka.

Ak nechceme z vajíčka pri šúpaní vytrhávať celé kusy, je dobré začať od širšieho konca. Škrupinu vychladnutého uvareného vajca zľahka poklepeme lyžičkou, aby sa na povrchu škrupiny vytvorili jemné pavučinky a nechtami ich opatrne sťahujeme.

REKLAMA

Čo robiť, ak sa uvarený vaječný bielok predsa len trhá? Vajce na krátky čas opäť ponoríme do studenej vody. Voda prenikne po škrupinu, čistenie sa zjednoduší a straty na bielku budú podstatne menšie.

Paradoxne sa najhoršie šúpu práve čerstvé vajcia. Pred chystaním sviatočného pohostenia je preto fajn mať medzi zásobami o niečo staršie vajíčka, napríklad 1 - 2 týždňové.

Koľko kalórií má vajce na tvrdo?

Jedno stredne veľké vajce na tvrdo (50 g) v sebe ukrýva cca 75 kalórii, 6 g bielkovín a 5 g tukov. Je cenným zdrojom železa, selénu, zinku, vitamínu B12, kyseliny listovej a vitamínu A. Už jeden žĺtok obsahuje 10 % dennej odporúčanej dávky vitamínu D.

Vajce na tvrdo v receptoch

Vajíčka na tvrdo máme úspešne uvarené. Kam s nimi? Odpoveďou môžu byť tieto zaujímavé a chutné recepty.

REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA