Vajce na tvrdo? Už žiadne pochybnosti, s týmto postupom nehrozí žiadna chyba

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Uvariť vajce na tvrdo nie je žiadna veda, no i napriek tomu nemusí vyjsť všetko podľa predstáv. Raz je vajce uvarené namäkko, inokedy okraje žĺtka ozelenajú alebo sa vajce na tvrdo nedá olúpať. Vieme, ako na to a radi sa podelíme o naše tipy.

REKLAMA

Vajce na tvrdo má v kuchyni rozmanité využitie. Môže byť súčasťou raňajok, šalátov, obložených chlebíčkov a studených mís. Dokonalo uvarené a ošúpané vajíčka tiež patria k veľkonočnému pohosteniu aj do rolády z mletého mäsa. Ak chceme, aby boli vajíčka skutočne uvarené na tvrdo a zároveň mali po ošúpaní pekne celistvý tvar bez potrhania, oplatí sa poznať správny čas varenia a niekoľko trikov, ktoré sa postarajú o perfektný výsledok. Poďme teda na to!

Ešte pred samotným varením sa uistime, že sa chystáme variť čerstvé vajíčka. Vajcia je vhodné uskladňovať v chlade, pri teplote 5 - 8 °C. Do boxu na vajíčka ich ukladáme širším koncom hore, cez užší koniec totiž do vajíčka prestupuje kyslík a môžu sa rýchlejšie pokaziť. Ako zistiť, či je vajce staré? Pomôže rýchly test ponorením do pohára s vodou. Čerstvé vajce klesne na dno, vajce staré 1 - 2 týždne sa zľahka vznáša vo vode, staré vajce (viac ako 4-týždňové), vypláva na povrch vody.

🥚Ako uvariť vajce na tvrdo?

Vajcia vyberieme z chladničky a necháme ich zohriať na izbovú teplotu. Predídeme tak popraskaniu ich škrupiny počas varenia.

Postup č. 1:

  • Vajíčka zalejeme v hrnci vodou tak, aby voda siahala 1 - 2 cm nad ich úroveň. Vajcia sú tak v hrnci už od začiatku a pozvoľna sa zohrievajú. Po dosiahnutí teploty varu, varíme vajíčka ešte 7 - 8 minút. Následne ich presunieme do studenej vody, aby sme si uľahčili lúpanie škrupín.
REKLAMA

Postup č. 2:

  • Vodu necháme v hrnci vopred zovrieť. Opatrne, pomocou lyžice alebo plytkej naberačky, vkladáme do hrnca jedno vajíčko za druhým (aby sa neobuchli o dno hrnca). Vajcia varíme po dobu 9 - 10 minút. Aj v tomto prípade ich po dovarení zalejeme studenou vodou.

🕛Koľko sa varí vajce?

Pre krátke zhrnutie:

  • Vajce na tvrdo sa varí 9 - 10 minút, ak ho vkladáme priamo do vriacej vody.
  • Vajce na tvrdo sa varí 7 - 8 minút po dosiahnutí varu, ak sme ho na začiatku vložili do studenej vody.
  • Vajce na polomäkko sa varí 4 - 5 minút, ak ho vkladáme do vriacej vody.
  • Vajce na mäkko sa varí 3 - 4  minúty, ak ho vkladáme do vriacej vody.

Tastelist

💡Čo robiť, aby vajce nepraskalo?

Jednou z častých komplikácií je popraskanie škrupiny vajca po vložení do vriacej vody. Vaječný bielok potom chvíľku vyteká a uvarené vajce je na “reprezentatívne” účely prakticky nepoužiteľné. Je niekoľko možností, ako tomu predísť:

  • Vajce pre varením necháme prirodzene zohriať na izbovú teplotu.
  • Na vajíčka s krehkou škrupinou volíme pri varení postup č. 1 - teda ich na úvod zalejeme studenou vodou, nerobíme im šok s vriacou vodou.
  • Na hrubšej strane vajíčka urobíme ihlou miniatúrnu dierku a pridáme do vody trochu octu.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

👍Ako ošúpať vajce na tvrdo?

S prípravou na jednoduché šúpanie môžeme začať ešte počas varenia. Dobrým zvykom je pridávať do vody ocot alebo sódu bikarbónu, ktoré zmäkčia škrupiny vajec. Po dovarení vajíčka rýchlo zachladíme a aj vďaka teplotnému šoku sa škrupina ľahšie odpojí od bielka.

REKLAMA

Ak nechceme z vajíčka pri šúpaní vytrhávať celé kusy, je dobré začať od širšieho konca. Škrupinu vychladnutého uvareného vajca zľahka poklepeme lyžičkou, aby sa na povrchu škrupiny vytvorili jemné pavučinky a nechtami ich opatrne sťahujeme.

Čo robiť, ak sa uvarený vaječný bielok predsa len trhá? Vajce na krátky čas opäť ponoríme do studenej vody. Voda prenikne po škrupinu, čistenie sa zjednoduší a straty na bielku budú podstatne menšie.

Paradoxne sa najhoršie šúpu práve čerstvé vajcia. Pred chystaním sviatočného pohostenia je preto fajn mať medzi zásobami o niečo staršie vajíčka, napríklad 1 - 2 týždňové.

⚖️Koľko kalórií má vajce na tvrdo?

Jedno stredne veľké vajce na tvrdo (50 g) v sebe ukrýva cca 75 kalórii, 6 g bielkovín a 5 g tukov. Je cenným zdrojom železa, selénu, zinku, vitamínu B12, kyseliny listovej a vitamínu A. Už jeden žĺtok obsahuje 10 % dennej odporúčanej dávky vitamínu D.

👩‍🍳Vajce na tvrdo v receptoch

Vajíčka na tvrdo máme úspešne uvarené. Kam s nimi? Odpoveďou môžu byť tieto zaujímavé a chutné recepty.

Tradičný vajíčkový šalát

Daniela_Ivanova

Skvelý, rýchly a chutný to je tento vajíčkový šalát, vhodný aj ako príloha.

Zobraziť recept

Syrová roláda

zuzana_vari

Najlepšia syrová veľkonočná roláda - určite vyskúšajte. Klasický recept, ktorý snáď cez sviatky ani nesmie chýbať na každom stole.

Zobraziť recept
REKLAMA

Vianočný šalát

TASTElist

Tradičný vianočný šalát so zemiakmi a majonézou, ktorý na vianočnom stole nesmie chýbať.

Zobraziť recept

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA