Ako sušiť paradajky? Chce to dôkladnú prípravu, kvalitné paradajky a tento postup

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Sezóna paradajok je na vrchole a s ňou prichádza aj častá otázka, ako sušiť paradajky. Sušené paradajky pripravené doma sú delikátnou pochúťkou, ktorá spestrí mnohé jedlá – a to nielen z talianskej kuchyne. Poradíme, aké paradajky sú vhodné na sušenie a ako dosiahnuť chuťovo jedinečný výsledok.

REKLAMA

Sušené paradajky – výborný spôsob, ako si vychutnať intenzívnu paradajkovú chuť

Medzi kupovanými a doma dopestovanými paradajkami je veľký rozdiel, a to isté platí aj o paradajkových pokrmoch. Kečup, pretlak, lečo, paradajkový základ na pizzu či paradajková omáčka majú v domácom prevedení chuť omnoho komplexnejšiu a prirodzenejšiu. Presne totiž vieme, akej kvality boli základné ingrediencie a tiež samotná snaha pri spracovaní zvyšuje ich úroveň.

Paradajky sušením strácajú 80 – 90 % vody, čo znamená že radikálne zmenšia svoj objem (veľkosť). Suší sa iba dužina so šupkou, zrniečka sa pred sušením odstraňujú. Ak je sušenie šetrné a neurýchľuje sa nadmerne vysokými teplotami, samotné paradajky si v sebe uchovajú všetky cenné živiny a ich paradajková chuť a sladkosť sa ešte viac znásobí. Nečudo, že sa stali tak obľúbenou súčasťou pri príprave mnohých cestovín, šalátov, predjedál a omáčok.

Jednoduchý domáci kečup

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
120 min.
120 min.
Výborný domáci kečup.
Výborný domáci kečup.

Zdroj: Youtube

Domáci hustý paradajkový pretlak

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
120 min.
120 min.
Paradajkový pretlak recept, ktorý je ľahký a chuť je lepšia ako z obchodu.
Paradajkový pretlak recept, ktorý je ľahký a chuť je lepšia ako z obchodu.

Domáce zavárané lečo

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
60 min.
60 min.
Zavárané lečo bez cibule je výborné.
Zavárané lečo bez cibule je výborné.

Zavárané lečo bez varenia (na surovo)

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
60 min.
60 min.
Výborné lečo z čerstvej zeleniny.
Výborné lečo z čerstvej zeleniny.

Zdroj: FB - Domáce- Fajnové jedlá

REKLAMA

Passata - domáce prepasírované rajčiny

Profilová fotka používateľa
patrik_v_kuchyni 63 receptov
50 min.
50 min.
Pravý stredomorský návod ako spracovať rajčiny a uchovať ich vôňu a sladkosť v podobe pasírovaných paradajok, dá sa použiť na polievky omáčka a nemusíte kupovať v obchode, domáce je vždy lepšie :)
Pravý stredomorský návod ako spracovať rajčiny a uchovať ich vôňu a sladkosť v podobe pasírovaných paradajok, dá sa použiť na polievky omáčka a nemusíte kupovať v obchode, domáce je vždy lepšie :)

Domáca paradajková omáčka na cestoviny

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
30 min.
30 min.
Základná jednoduchá paradajková omáčka na cestoviny.
Základná jednoduchá paradajková omáčka na cestoviny.

Zdroj: Pixabay

Domáce zeleninové lečo

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
80 min.
80 min.
Zavárané lečo ako od babičky
Zavárané lečo ako od babičky

Paradajky vhodné na sušenie a základná predpríprava

Začnime výberom a zberom paradajok. Na sušenie sú vhodné červené, dužinaté odrody paradajok. Po vysušení sú aromatickejšie ako ich oranžové a žlté kolegyne. Chuť je presne taká, akú pri sušených paradajkách chceme zažiť.

Vyberáme plody, ktorú sú dostatočne pevné (tuhé). Prezreté paradajky je lepšie spracovať do kečupu alebo leča. Paradajky dôkladne umyjeme a nakrájame podľa veľkosti – menšie paradajky (napríklad strapcové) na štvrtiny a veľké kusy na rovnomerné plátky s hrúbkou cca 5 mm. V jednej várke je najlepšie sušiť rovnakú odrodu paradajok. Je tak veľká šanca, že sa všetky kúsky presušia rovnomerne, bez dosušovania v niekoľkých krokoch. 

Ako sušiť cherry paradajky? A dajú sa vôbec sušiť? Cherry paradajky majú vzhľadom k svojej veľkosti pomerne väčšiu zrnkovú časť a nízku vrstvu dužiny. Hoci sú drobné, aj napriek tomu je vhodnejšie ich predeliť na polovicu a zrnká odstrániť. Sušenie celých cherry paradajok sa nemusí vydariť podľa predstáv (miesto sušenia začnú hniť, voda z nich sa cez šupu nemá ako odparovať).

Z paradajok sa pred sušením odporúča odstrániť časť so zrniečkami. Celý proces sušenia prebehne rýchlejšie a výsledok bude lahodnejší.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Ako správne sušiť paradajky?

Storočiami overený originálny spôsob sušenia paradajok z Talianska hovorí o prirodzenom sušení paradajok na slnku. Pri tomto spôsobe paradajky nakrájame a rozložíme na pripravené čisté sitá. Sitá umiestnime na vonkajší stôl a podložíme ich, aby pod ne mohol prúdiť vzduch. Celý proces sušenia môže prebiehať 8 až 10 dní za prepokladu, že počasie bude teplé, slnečné a bez zvýšenej vlhkosti. V našich geografických podmienkach je to viac o šťastí vystriehnuť takto stabilne pekné počase. Na noc sa sitá so sušiacimi paradajkami musia prenášať na suché a bezpečné miesto. Často tiež musia byť zhora zľaha prekryté jemnou gázou, aby si na nich nepochutnávali hladní zástupcovia hmyzu.

REKLAMA

Zdá sa, že tento postup má viac úskalí. Avšak – výsledok je mimoriadne chutný, priam nasýtený slnkom a chuť sušených paradajok je najvýraznejšia. Okrem sušenia paradajok na slnku existujú aj ďalšie dva obľúbené spôsoby sušenia paradajok – v rúre a v sušičke potravín (postupy viď nižšie).

Ako spoznať, že sú sušené paradajky hotové?

Kúsok paradajky chytíme medzi prsty a stisneme. Pod prstami by mal mierne pružiť, podobne ako sušené mäso. Zo sušených paradajok nesmie vytekať šťava (ešte potrebujú dosušiť) a ak pod prstami šuštia a praskajú, už sú vysušené až príliš.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Ako sušiť paradajky v rúre?

Na slnečné a teplé počasie sa nedá vždy spoľahnúť, poďme si teda pomôcť spotrebičom, bez ktorého sa nezaobíde žiadna slovenská kuchyňa. Sušenie paradajok v rúre má nasledujúce kroky:

  • Umyté a nakrájané paradajky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. V prípade, že je rošt v rúre dostatočne hustý, môžeme paradajky rozložiť na rošt a do drážky pod rošt umiestniť plech, aby sa minimalizovalo zašpinenie rúry.
  • Paradajky v rúre sušíme pri teplote 80 – 90 °C. Sušenie potrvá niekoľko hodín (minimálne 3 hodiny), v závislosti od hrúbky a mäsitosti paradajok. Dvierka by mali byť zľahka pootvorené, preto je dobré počítať s rastúcou teplotou v kuchyni aj výraznou rajčinovou arómou. Teplotu však nezvyšujeme, inak sa paradajky môžu uvariť až upiecť a spáliť.
  • Paradajky pravidelne kontrolujeme, podľa potreby otáčame a premiestňujeme, ak rúra nehreje rovnomerne.

Ako sušiť paradajky v sušičke potravín?

Sušička potravín vie byť v domácnosti veľmi užitočným pomocníkom. Šikovným spôsobom a takmer sama dokáže spracovať do zásob sušené ovocie, sušené huby, bylinky a sušenú zeleninu. 

REKLAMA

Nakrájané kúsky paradajok rovnomerne rozložíme na pláta v sušičke, nastavíme teplotu 40 – 50 °C a na úvod nastavíme čas sušenia na 4 hodiny. Po 4 hodinách ešte nebudú presušené, no treba ich skontrolovať, pláta medzi sebou povymieňať a v sušení pokračovať dovtedy, kým nedosiahnu želaný stupeň vysušenia (dehydratácie). 

Pri používaní sušičky tiež treba počítať s teplým vzduchom, arómami a istou mierou hluku. Výhodou sušičky potravín sú však jej menšie rozmery. Samotné sušenie tak môže prebiehať za dverami v komore, či dokonca v dielni pri dome alebo v záhradnom altánku.

Čím dochutiť sušené paradajky?

Paradajky sa ešte pred samotným sušením môžu zľahka posypať morskou soľou. veľmi obľúbené je aj dochutenie typickými talianskymi koreninami – bazalka, oregano, rozmarín, tymián. Vynikajúco tiež chutia s cesnakom či drvenými chilli vločkami.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Ako sušené paradajky uskladniť?

Ak chceme paradajky uskladniť „na voľno“, po vysušení a vychladnutí ich naukladáme do tmavej uzatvárateľnej nádoby (s kvalitným tesnením) a odložíme do chladničky alebo na chladnejšie tmavé miesto. Mali by byť podľa možnosti čo najviac dehydrované, pretože práve vyšší obsah vody môže znamenať rýchle množenie baktérií. Vo vhodných podmienkach vydržia 3 – 5 mesiacov.

Pri zatuchnutí, objavení plesne alebo hnilobného procesu treba obsah celej dózy vyhodiť. Aj z tohto dôvodu patrí medzi najobľúbenejšie recepty na sušené paradajky práve naloženie do kvalitného oleja.

Obľúbený recept na sušené paradajky v oleji

  • Pripravíme si vysterilizované zaváracie poháre s dobre padnúcim viečkom. 
  • Sušené paradajky osolíme, zľahka okoreníme a na dno pohára uložíme prvú vrstvu paradajok.
  • Na rad prichádza pár plátkov cesnaku a obľúbené korenie (bazalka, oregano, tymián). Takto postupne striedame sušené paradajky a aromatické dochucovadlá. Poslednou vrstvou by mali byť paradajky.
  • Paradajky sa snažíme utláčať, aby bolo medzi nimi čo najmenej vzduchu.
  • Obsah pohára zalejeme kvalitným olivovým olejom tak, aby bol tesne ponad najvrchnejšie kúsky paradajok (všetko musí byť ponorené).
  • Pohárom zľahka zatočíme a zahrkáme, aby sa olej dostal všade, kde treba.
  • Pohár pevne uzatvoríme viečkom a odložíme do chladničky. Ak vyjde viac pohárov, po dobu 5 minút ich krátko sterilizujeme, aby chytili viečka. Pozor však – medzi viečkom a závitom nesmie byť ani kvapka oleja (mastnoty), inak sa pohár hermeticky neuzavrie. Sušené paradajky v oleji potom po vychladnutí môžu poputovať do komory.

Nakladané paradajky s cibuľou a cesnakom

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 404 receptov
10 min.
10 min.
Recept na sušené nakladané paradajky v oleji.
Recept na sušené nakladané paradajky v oleji.

Zdroj: Pixabay

Kam so sušenými paradajkami? V kategórii Recepty so sušenými paradajkami už čaká chutná inšpirácia.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA