REKLAMA

Zdroj: quartm via Adobe Stock

Varenie tradičného vývaru z kostí

Tento výdatný vývar z kostí je tradičný recept, ktorý robím stále, najmä v chladnejších mesiacoch. Z času na čas doň pridávam aj zvyšky bio zeleniny, ako sú mrkvové šupky alebo pór, ktoré dodajú vývaru ešte intenzívnejšiu chuť. Je nielen mimoriadne chutný, ale aj mimoriadne bohatý na živiny a zdravý.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
6
  • 2 kg hovädzie kosti Pridané do
  • 2 mrkiev Pridané do
  • 2 Cibuľa Pridané do
  • 4 Stalk zeler Pridané do
  • 2 strúčiky cesnaku Pridané do
  • 1 Tablespoon jablčný ocot Pridané do
  • soľ a korenie podľa chuti Pridané do
  • voda Pridané do
REKLAMA

Postup

60 min.
1. Krok

Recept na vývar z kostí pripravíte tak, že do veľkého hrnca vložíte hovädzie kosti. Kosti úplne zalejte vodou a pridajte jablčný ocot. Jablčný ocot pomáha extrahovať živiny z kostí, a preto je nevyhnutnou súčasťou receptu.

2. Krok

Nechajte vodu zovrieť, potom stlmte oheň a nechajte ju pokojne vrieť. Pravidelne odoberajte stúpajúcu penu z povrchu. Je to dôležitý krok na získanie čistého vývaru.

3. Krok

Medzitým očistite mrkvu a cibuľu, nakrájajte zeler a pretlačte cesnak.

4. Krok

Približne po 2 hodinách pridajte do vývaru nakrájanú zeleninu a nechajte ho ďalej variť. Čím dlhšie sa bude vývar variť, tým bude mať bohatšiu a intenzívnejšiu chuť. Ja zvyčajne nechávam vývar variť 24 až 48 hodín.

5. Krok

Keď ste spokojní s intenzitou chuti, preceďte vývar cez jemné sitko. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.

6. Krok

Vývar z kostí prelejte do nádoby a nechajte ho vychladnúť. Vývar potom môžete skladovať v chladničke približne týždeň alebo ho v menších dávkach zamraziť. Tento vývar môžete použiť ako základ mnohých jedál a polievok alebo omáčok.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov