![Juhoslovanské slané koláče Juhoslovanské slané koláče](https://eu.tastescdn.net/thumbor/4Wfl-ChGIPpPhWqgfEVKuPTcUEY=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/ejKX6a70kJD9OgSdizpM/1f0c1733a16ecc5a75e123ac263a64.jpeg)
Zdroj: Facebook - DOBRÉ RECEPTY terapeuticko#kuchárska mini#megaskupinka ??❤
Juhoslovanské slané koláče
Výborné slané juhoslovanské koláče sú kysnuté trojuholníky plnené strúhaným cesnakom a posypané sezamom.
Ingrediencie
Suroviny
- 500 g polohrubá múka
- 1 pl hnedý cukor
- 70 ml olivový olej
- 1 ks sušené droždie
- 300 ml mlieko
- 2 čl soľ
- sezam na posypanie
Plnka
- 200 g maslo
- 2 ks žĺtko
- 1 čl morská soľ
- cesnak
- mleté čierne korenie
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ako prvé si pripravíme kvások z teplého mlieka, cukru a droždia. Necháme ho 20 minút pracovať.
V miske zmiešame spolu múku, soľ, kvások a olivový olej. Vymiesime elastické cesto, ktoré necháme kysnúť zhruba 1,5 hodiny.
Zmäknuté maslo vymiešame so soľou a žĺtkami.
Cesto rozdelíme na 2 polovice a vyvaľkáme ich do tvaru obdlžníka s hrúbkou cca 0,5 cm. Cesto potrieme maslom.
Jednu polovicu cesta posypeme strúhaným cesnakom a čiernym korením.
Cestá zakrútime a nakrájame na trojuholníky. Dáme na plech a necháme podkysnúť. Potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme pri 170 °C približne 30 minút dozlatista.
Preložíme ich na papierom vystlaný plech na pečenie a necháme ešte podkysnúť. Potom ich potrieme vajíčkom a posypeme sezamom.
Juhoslovanské slané koláče pečieme v rúre na 170°C približne 30 minút - dozlatista.