:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/E14XCernvfDFxE37QLAX/81eadc115fd23fcaeb6a62ea5efa65.jpeg)
Hovädzie mäso na víne a zelenine
Hovädzie na víne so zeleninovou omáčkou je jednoduchý a chutný recept. Šťavnaté mäso so zeleninou a jemnou omáčkou je ideálne na nedeľný obed.
Ingrediencie
Mäso a omáčka
- 800 g hovädzie mäso
- 400 ml voda
- 200 ml biele víno
- 1 ks mrkva
- 1 ks petržlen
- 110 g zeler
- plnotučná horčica
- soľ
- mleté čierne korenie
- 7 ks rajčiny malé
- 1 ks Cibuľa
Zemiaková príloha
- zemiaky
- nastrúhaná mrkva
- červená cibuľa
- soľ
- maslo
- mlieko
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Hovädzie mäso si nakrájame na hrubšie plátky. Kraje mierne narežeme, aby sa pri pečení nestiahlo. Každý kúsok osolíme, okoreníme a jemne vyklepeme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/E14XCernvfDFxE37QLAX/6f57deabe94f941d681b0cc0a5a90a.jpeg)
Potrieme horčicou a na rozohriatom masle alebo oleji prudko opečieme z oboch strán.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/E14XCernvfDFxE37QLAX/02c7c9252922d8bc4170c1112e823c.jpeg)
Výpek nevylievame – pridáme doň nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme. Potom pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Krátko podusíme, podlejeme vínom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/E14XCernvfDFxE37QLAX/3b6500e130e3cbfe4ae9ebcc05c6bb.jpeg)
Mäso uložíme do pekáča, prelejeme zeleninovým základom,podlejeme vodou, pridáme rajčiny, zakryjeme a vložíme do rúry približne na 1 hodinu,175 st..
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/E14XCernvfDFxE37QLAX/3718f64da580da83d421c94784acf0.jpeg)
Po upečení mäso vyberieme z pekáča, zeleninu rozmixujeme dohladka a podľa potreby zriedime vodou, aby mala omáčka požadovanú hustotu. Dochutíme, vložíme späť mäso a všetko krátko prehrejeme v rúre.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/E14XCernvfDFxE37QLAX/1b9ae13e03cddae57fdb65a33e7ffc.jpeg)
Medzitým si pripravíme prílohu. Zemiaky očistíme, dáme variť do osolenej vody.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/E14XCernvfDFxE37QLAX/54180886a6891fc6c917df32036e46.jpeg)
Kým sa varia, na masle orestujeme nadrobno nakrájanú červenú cibuľku, pridáme nastrúhanú mrkvu a spolu krátko podusíme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/E14XCernvfDFxE37QLAX/ffb66c6b2d79f224a094f799b5c72b.jpeg)
Zalejeme mliekom, necháme prejsť varom a odstavíme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/E14XCernvfDFxE37QLAX/b8c96a40e721fc862b697d4c0a18d4.jpeg)
Uvarené zemiaky scedíme, roztlačíme a primiešame k nim pripravenú mrkvovú zmes. Všetko dobre premiešame – vznikne zemiakovo-mrkvová príloha.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/E14XCernvfDFxE37QLAX/b4e2158819aa6b473138d3c7fa0149.jpeg)
Na tanier naservírujeme zemiaky s mrkvou, pridáme mäso a prelejeme zeleninovou omáčkou. Ozdobíme podľa chuti a podávame . Dobrú chuť!
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/E14XCernvfDFxE37QLAX/9ef9440094ec5c97df63960c6d650f.jpeg)