Hovädzie mäso na víne a zelenine
Hovädzie na víne so zeleninovou omáčkou je jednoduchý a chutný recept. Šťavnaté mäso so zeleninou a jemnou omáčkou je ideálne na nedeľný obed.
Ingrediencie
Mäso a omáčka
- 800 g hovädzie mäso
- 400 ml voda
- 200 ml biele víno
- 1 ks mrkva
- 1 ks petržlen
- 110 g zeler
- plnotučná horčica
- soľ
- mleté čierne korenie
- 7 ks rajčiny malé
- 1 ks Cibuľa
Zemiaková príloha
- zemiaky
- nastrúhaná mrkva
- červená cibuľa
- soľ
- maslo
- mlieko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Hovädzie mäso si nakrájame na hrubšie plátky. Kraje mierne narežeme, aby sa pri pečení nestiahlo. Každý kúsok osolíme, okoreníme a jemne vyklepeme.
Potrieme horčicou a na rozohriatom masle alebo oleji prudko opečieme z oboch strán.
Výpek nevylievame – pridáme doň nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujeme. Potom pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Krátko podusíme, podlejeme vínom.
Mäso uložíme do pekáča, prelejeme zeleninovým základom,podlejeme vodou, pridáme rajčiny, zakryjeme a vložíme do rúry približne na 1 hodinu,175 st..
Po upečení mäso vyberieme z pekáča, zeleninu rozmixujeme dohladka a podľa potreby zriedime vodou, aby mala omáčka požadovanú hustotu. Dochutíme, vložíme späť mäso a všetko krátko prehrejeme v rúre.
Medzitým si pripravíme prílohu. Zemiaky očistíme, dáme variť do osolenej vody.
Kým sa varia, na masle orestujeme nadrobno nakrájanú červenú cibuľku, pridáme nastrúhanú mrkvu a spolu krátko podusíme.
Zalejeme mliekom, necháme prejsť varom a odstavíme.
Uvarené zemiaky scedíme, roztlačíme a primiešame k nim pripravenú mrkvovú zmes. Všetko dobre premiešame – vznikne zemiakovo-mrkvová príloha.
Na tanier naservírujeme zemiaky s mrkvou, pridáme mäso a prelejeme zeleninovou omáčkou. Ozdobíme podľa chuti a podávame . Dobrú chuť!