Ako uskladniť medvedí cesnak, aby vydržal čo najdlhšie? Poznáme tie najlepšie postupy!

5 min. čítania

Každoročne sa na zber medvedieho cesnaku vyberú tisíce Slovákov. Táto výrazná aromatická bylinka v sebe ukrýva ohromnú silu prírody. Chcete si medvedí cesnak v kuchyni vychutnávať dlhšie, než iba počas apríla? Máme pre vás tipy, ako spracovať a uskladniť medvedí cesnak (mrazenie, chladenie, pesto) spolu s ďalšími užitočnými radami.

REKLAMA

💡Čo je medvedí cesnak?

Medvedí cesnak patrí medzi liečivé rastliny z čeľade cesnakovité. Pod zemou sa ukrýva podlhovastá cibuľka, nad zemou sa zase týčia sýtozelené štíhle listy. Dorastá do výšky 10 – 45 cm. Z listov medvedieho cesnaku sa po pošúchaní šíri výrazná, korenisto-cesnaková vôňa. Svoje uplatnenie nájde nielen ako zaujímavá korenina v kuchyni, pripisujú sa mu aj viaceré ozdravné účinky. Spomedzi všetkých najviac vyniká svojimi detoxikačnými schopnosťami, ktoré sú na jar, po dlhej zime, viac ako vítané. Zlepšuje trávenie, podporuje imunitu a pomáha aj pri liečbe vysokého krvného tlaku

⌚Kde a kedy rastie medvedí cesnak?

Medvedí cesnak je v našich podmienkach najviac rozšírený vo vlhkých listnatých a lužných lesoch. Medzi obľúbené lokality patrí okolie jazier Malý a Veľký Draždiak (Petržalka), Rusovce, Smolenice, Trenčín, Gaderská dolina, Ľubochnianska dolina a mnohé ďalšie miesta. Stačí jednoduchá otázka na sociálnych sieťach a dostanete hneď niekoľko tipov na lokality poblíž vás. Dokonca si medvedí cesnak môžete začať pestovať aj u vás doma na záhrade. Za podmienky, že mu dožičíte dostatok vlahy a tienisté miesto. Sadia sa cibuľky alebo semienka, ku ktorým sa dostanete aj v záhradných centrách.
 
Okrem miesta je však rovnako dôležitý aj termín, v ktorom listy medvedieho cesnaku vykuknú na zem. Zbierajú sa totiž iba mladé listy, ešte pred vykvitnutím rastliny. Keďže popularita medvedieho cesnaku je z roka na rok väčšia, kto zaháľa, nemusí sa mu ujsť. Medvedí cesnak začína rásť začiatkom marca, jeho hlavná sezóna je v apríli a počas mája už prechádza do kvitnutia. Pri zbere si dávame pozor, aby sme nezničili rastlinu, z ktorej listy odoberáme, ani nepodupali ďalšie.

Tastelist

💚Ako spracovať medvedí cesnak na priamu konzumáciu?

Medvedí cesnak je najlepší čerstvo odtrhnutý. Listy dôkladne umyjeme, zľahka usušíme a nakrájame na chlieb s maslom, alebo do pomazánky. Chuťovo výrazný je tiež aj šalát s medvedím cesnakom alebo netradičné zelené jarné smoothie. Nadrobno nasekaný medvedí cesnak je skvelou koreniacou bodkou k pečenému mäsu. Netreba sa báť ani tepelnej úpravy. Aj keď sa varením časť vitamínov stratí, chuť zostáva. Vyskúšať môžete napríklad polievku z medvedieho cesnaku, cestoviny s medvedím cesnakom, rizoto s medvedím cesnakom alebo si ním dochutiť obľúbenú vajíčkovú praženicu.

Cestoviny s medvedím cesnakom

Sissa

Fettuccine s pestom z medvedieho cesnaku je chutná sezónna záležitosť.

Zobraziť recept

Rizoto s medvedím cesnakom

TASTElist

Keď bude sezóna medvedieho cesnaku, tento recept nemôžete vynechať.

Zobraziť recept

Pozrite si aj ďalšie recepty z medvedieho cesnaku

📌Ako uskladniť medvedí cesnak? 

Prejdime k tomu, čo nás najviac zaujíma – ako uskladniť medvedí cesnak aj na ďalšie týždne a mesiace! Cesnak, ktorý okamžite nespracujeme, totiž pri nesprávnom uskladnení v priebehu krátkej chvíle podlieha kazeniu. 

REKLAMA
  • Chladenie medvedieho cesnaku

Čerstvý medvedí cesnak po príchode domov opatrne umyjeme, odhodíme poškodené a nahryznuté kusy, osušíme a uložíme do sklenenej misky. Prekryjeme ho vlhkou utierkou a misku odložíme do chladničky. Takto vydrží čerstvý približne týždeň. Ak by sme ho chceli chladiť dlhšie, naukladáme listy aj so stonkami do nádoby, zalejeme studenou vodou po okraj, uzatvoríme a odložíme do chladu. Bude ako čerstvý a udrží si všetky cenné vitamíny a minerály.

  • Mrazenie medvedieho cesnaku

Mrazenie medvedieho cesnaku je riešenie, ktoré síce uchová všetky živiny, no nie štruktúru cesnaku. Listy sa pri rozmrazení rozpadnú, preto ich môžeme vopred nakrájať na drobno a natlačiť do menších plastových nádobiek. Najbližšie si dáme rozmraziť iba také množstvo, ktoré použijeme napríklad na dochutenie omáčky k mäsu.

  • Pesto z medvedieho cesnaku

Veľmi jednoduchá je aj príprava domáceho pesta z medvedieho cesnaku. Základ receptu tvorí medvedí cesnak, soľ a olivový olej. Na jeho dochutenie sú tiež výborné aj vlašské orechy alebo arašidy. Uzatvorený pohár s pestom potom odložíme do chladničky. Prečítajte si náš recept na zdravé pesto z medvedieho cesnaku, kde sa dozviete základný postup a pomery. Kvalitné suroviny a bezchybné listy zabezpečia trvanlivosť pesta z medvedieho cesnaku na dlhé mesiace.

Pesto z medvedieho cesnaku

lucia.priedhorska

Výborne v studenej aj teplej kuchyni

Zobraziť recept

?

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA