:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/_d4G_RunDVUHH5Zaqe3R/2790916b01ade10ad83f0dee3274c2.jpeg)
Zavárané dubáky – domáca delikatesa
Zavárané dubáky sú klasikou slovenskej kuchyne. Skvelé ako príloha k mäsu, do šalátov alebo len tak na chlieb. Ich príprava nie je náročná, ale výsledok stojí za to!
Ingrediencie
- 1 kg dubákov čerstvých alebo mrazených
- 1 l vody
- 2 polievkové lyžice soli
- 100 ml octu
- 1 polievková lyžica cukru
- 5 až 6 zrniek čierneho korenia
- 2 až 3 bobkové listy
- 2 strúčiky cesnaku voliteľné
- poháre sterilizované so skrutkovacími viečkami
Najnovšie letáky
Postup
Dubáky očistíme (nevkladaj do vody, len jemne očisti kefkou alebo nožom). Nakrájame na menšie kúsky, ak sú veľké.
Vodu dáme zovrieť s polievkovou lyžicou soli. Húbky krátko (5–7 min) povaríme a potom scedíme.
V hrnci zmiešame vodu, ocot, cukor, soľ, korenie a bobkový list. Necháme zovrieť.
Húbky plníme do pohárov, pridáme cesnak a zalejeme horúcim nálevom tak, aby boli úplne ponorené.
Poháre zavrieme a sterilizujeme vo vriacej vode cca 20–25 minút. Po vybratí necháme vychladnúť a skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Tipy: Pre intenzívnejšiu chuť pridajte do nálevu nové korenie alebo kúsok chilli. Dubáky môžu byť mrazené, ale najlepšie je použiť čerstvé.
Ako príloha: 1 pohár (250–300 g húb) vystačí pre 4–6 ľudí. Ako hlavná súčasť jedla: 1 pohár môže byť porcia pre 2 osoby.