REKLAMA

Zavárané dubáky – domáca delikatesa

Zavárané dubáky sú klasikou slovenskej kuchyne. Skvelé ako príloha k mäsu, do šalátov alebo len tak na chlieb. Ich príprava nie je náročná, ale výsledok stojí za to!

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
6
  • 1 kg dubákov čerstvých alebo mrazených Pridané do
  • 1 l vody Pridané do
  • 2 polievkové lyžice soli Pridané do
  • 100 ml octu Pridané do
  • 1 polievková lyžica cukru Pridané do
  • 5 až 6 zrniek čierneho korenia Pridané do
  • 2 až 3 bobkové listy Pridané do
  • 2 strúčiky cesnaku voliteľné Pridané do
  • poháre sterilizované so skrutkovacími viečkami Pridané do
REKLAMA

Postup

50 min.
1. Krok

Dubáky očistíme (nevkladaj do vody, len jemne očisti kefkou alebo nožom). Nakrájame na menšie kúsky, ak sú veľké.

2. Krok

Vodu dáme zovrieť s polievkovou lyžicou soli. Húbky krátko (5–7 min) povaríme a potom scedíme.

3. Krok

V hrnci zmiešame vodu, ocot, cukor, soľ, korenie a bobkový list. Necháme zovrieť.

4. Krok

Húbky plníme do pohárov, pridáme cesnak a zalejeme horúcim nálevom tak, aby boli úplne ponorené.

5. Krok

Poháre zavrieme a sterilizujeme vo vriacej vode cca 20–25 minút. Po vybratí necháme vychladnúť a skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

6. Krok

Tipy: Pre intenzívnejšiu chuť pridajte do nálevu nové korenie alebo kúsok chilli. Dubáky môžu byť mrazené, ale najlepšie je použiť čerstvé.

7. Krok

Ako príloha: 1 pohár (250–300 g húb) vystačí pre 4–6 ľudí. Ako hlavná súčasť jedla: 1 pohár môže byť porcia pre 2 osoby.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4978 receptov

Mäsité jedlá

2293 receptov

Lacné jedlá

1555 receptov

Banán

459 receptov

Paradajky

1026 receptov

Cuketa

467 receptov

Rýchle jedlá

4227 receptov

Zaváranie

154 receptov

Nátierky

338 receptov