REKLAMA

Zavárané dubáky – domáca delikatesa

Zavárané dubáky sú klasikou slovenskej kuchyne. Skvelé ako príloha k mäsu, do šalátov alebo len tak na chlieb. Ich príprava nie je náročná, ale výsledok stojí za to!

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
6
  • 1 kg dubákov čerstvých alebo mrazených Pridané do
  • 1 l vody Pridané do
  • 2 polievkové lyžice soli Pridané do
  • 100 ml octu Pridané do
  • 1 polievková lyžica cukru Pridané do
  • 5 až 6 zrniek čierneho korenia Pridané do
  • 2 až 3 bobkové listy Pridané do
  • 2 strúčiky cesnaku voliteľné Pridané do
  • poháre sterilizované so skrutkovacími viečkami Pridané do
REKLAMA

Postup

50 min.
1. Krok

Dubáky očistíme (nevkladaj do vody, len jemne očisti kefkou alebo nožom). Nakrájame na menšie kúsky, ak sú veľké.

2. Krok

Vodu dáme zovrieť s polievkovou lyžicou soli. Húbky krátko (5–7 min) povaríme a potom scedíme.

3. Krok

V hrnci zmiešame vodu, ocot, cukor, soľ, korenie a bobkový list. Necháme zovrieť.

4. Krok

Húbky plníme do pohárov, pridáme cesnak a zalejeme horúcim nálevom tak, aby boli úplne ponorené.

5. Krok

Poháre zavrieme a sterilizujeme vo vriacej vode cca 20–25 minút. Po vybratí necháme vychladnúť a skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

6. Krok

Tipy: Pre intenzívnejšiu chuť pridajte do nálevu nové korenie alebo kúsok chilli. Dubáky môžu byť mrazené, ale najlepšie je použiť čerstvé.

7. Krok

Ako príloha: 1 pohár (250–300 g húb) vystačí pre 4–6 ľudí. Ako hlavná súčasť jedla: 1 pohár môže byť porcia pre 2 osoby.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4992 receptov

Dezert

3864 receptov

Mäsité jedlá

2297 receptov

Kuracie mäso

803 receptov

Rýchle jedlá

4267 receptov

Slovenská

1072 receptov

Raňajky

1569 receptov

Lacné jedlá

1559 receptov