Šafránové rizoto s parmezánom a slaninovým čipsom

Šafránové rizoto s parmezánom a slaninovým čipsom

45 min
REKLAMA

Vynikajúce krémové rizoto s chuťou šafránu a parmezánu je mojou špecialitou.

45 min
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4
  • 1 hrnček guľatozrnná ryža Pridané do
  • 1 l slepačí vývar Pridané do
  • 1 čl šafrán Pridané do
  • 1 ks šalotka Pridané do
  • 1 dc biele suché víno Pridané do
  • 4 pl strúhaný parmezán Pridané do
  • 2 pl maslo Pridané do
  • 1 pl olivový olej Pridané do
  • plátky údenej oravskej slaniny alebo anglickej slaniny Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Začneme tým, že menšiu šalotku nakrájame nadrobno. Pripravíme si wok alebo rajnicu, v ktorej rozohrejeme lyžicu olivového oleja s lyžicou masla a šalotku orestujeme.

2. Krok

V druhom hrnci si zohrejeme v hrnci cca. liter vývaru, aby bol teplý. Môže byť aj hovädzí alebo zeleninový. Do vývaru primiešame vlákna šafránu.

3. Krok

K hotovej šalotke pridáme hrnček guľatozrnnej ryže (cca 230g - 250g) a miešame max 1 minútku.

4. Krok

Zvýšime stupeň ohrevu a ryžu zalejeme suchým bielym vínom. Miešame, kým sa vstrebe. Následne prilejeme vývar tesne nad povrch ryže. Stačí 1 väčšia žufanka. Ďalšiu pridáme až vtedy, keď sa vývar vpije do ryže. Takto postupujeme, kým bude ryža mäkká. Ak ostane vývar navyše, nevadí, už ho nepridávame. Je to dlhý a takmer relaxačný proces neustáleho miešania a prilievania vývaru.

5. Krok

K hotovému rizotu primiešame ešte lyžicu masla a parmezán. Časť z neho si odložíme na posypanie vrchu.

6. Krok

Na suchej panvici opečieme plátky slaniny, ktoré servírujeme na vrch rizota aj spolu so zvyšným parmezánom a bylinkami.

7. Krok

Podávame okamžite. Toto lahodné rizoto je závislosť a nepoznám nikoho, kto by si ho nezamiloval. :-)

Top kategórie

Pečivo

219 receptov

Obed

1691 receptov

Lacné jedlá

856 receptov

Dezert

1180 receptov

Kuracie mäso

286 receptov

Mäsité jedlá

753 receptov

Pečenie

1427 receptov

Šaláty

135 receptov