![Katmer - turecké múčne jedlo Katmer - turecké múčne jedlo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/ujacayWhaXcyKiPNWshJjZ9qYrM=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/PRDtnXL-AahZ_aX1mzwz/f286c2f6fa3b39dac5f26029d84834.jpeg)
Katmer - turecké múčne jedlo
Fantastické múčne jedlo, ktoré sa podobá Böreku. Cesto je tenučké, mäkké a chutí úžasne maslovo👍 Hodí sa aj namiesto chleba.
Ingrediencie
Cesto
- 1 kg múka
- 400 ml voda
- 400 ml mlieko
- 1 kl soľ
- 1 kl sušené droždie
Na potieranie
- 200 g maslo
- 50 ml olej
- soľ
- cukor
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z udaných surovín vypracujeme polomäkké cesto, ktoré na konci vymiesime ešte do bochníka. Bochník rozdelíme na 10ks a vymiesime malé bochníčky, ktoré necháme bokom.
Rozpustíme si maslo a pridáme k nemu olej. Pripravíme si aj kryštálový cukor a soľ. Budeme robiť 5 slaných a 5 sladkých Katmerov. Potrebujeme aj trocha olej na opekanie Katmeru do panvici.
Bochníček si vyváľkame na tenký kruh, popolievame maslom, dobre osolíme a zložíme najprv 2 protilahlé strany a potom druhé protilahlé strany. Dostaneme malý tenký poskladaný štvorec🙂 Urobíme 5 takýchto štvorcov.
Druhých 5 kusov budú sladké. Cesto si takisto vyváľkame na tenko a popolievame maslom. Na maslo nasypeme cukor a aj posypeme trochou soli. Cesto zvinieme ako tenký závin a potom skrútime do tvaru slimáka.
Na horúcu panvicu si nakvapkáme trocha oleja. Poskladaný štvorec si vyváľkame na 5-6mm a opekáme na panvici cca.15 minút. Za ten čas cesto viackrát otočíme. Opekáme na strednom plameňi. Katmer vždy necháme trochu poškvrčať, vždy chytiť trochu viac farby a vždy otáčať🙂 Ku koncu natierame Katmer kúskom masla. Takto isto upečieme aj ten sladký skrútený Katmer.
![Katmer - turecké múčne jedlo - krok prípravy 1 Katmer - turecké múčne jedlo - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/c9Ddx4_gJ6UCY-a0T_CB8-GEihE=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/PRDtnXL-AahZ_aX1mzwz/82ac474390f64628244f9aa30df7d8.jpeg)
Katmer je fantasticky chutný. Slaný je výborný len tak samotný, má úžasnú maslovú chuť🙂 Môže sa jesť aj namiesto chleba ako príloha. Cesto sa krásne lístkuje a je mäkučké. Sladký Katmer je velmi chutný s melasou, alebo lekvárom. Prajem dobrú chuť !
![Katmer - turecké múčne jedlo - krok prípravy 1 Katmer - turecké múčne jedlo - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/ojG77RMac2y0ermauj5YLYes1vc=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/PRDtnXL-AahZ_aX1mzwz/8efb4eda9fcef7f0e5907c41764c37.jpeg)
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na YouTube