Ako si založiť vlastný kvások – krok za krokom

6 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Kváskovanie sa v poslednom období stalo obľúbeným trendom. Veľmi úzko s tým súvisí otázka – Ako založiť kvások? Založenie kvásku vyžaduje čas a trpezlivosť, ale výsledok stojí za to. Okrem dobrého pocitu, že sme si upiekli chlieb z vlastného kvásku, bude naše jedlo zdravšie a chutnejšie.

REKLAMA

Čo je to kvások?

Ide o zmes múky a vody – nič viac k tomu nepotrebujeme. Ich zmiešaním vzniká základ pre takzvaný štartér. Ten poskytuje podmienky vhodné pre množenie kvasiniek a baktérií. Správnou starostlivosťou sa budú množiť, až kým nevznikne zrelý kvások.

Čo budeme potrebovať na založenie kvásku?

Ideálna nádoba je veľká fľaša (pohár) na zaváranie. Pred založením kvásku je však potrebné ju dôkladne vyčistiť horúcou vodou, aby sme ju zbavili nechcených baktérií. Ďalej budeme potrebovať múku, vodu a niečo na prekrytie sklenenej fľaše. Kvások potrebuje „dýchať,“ takže najlepšie je prekryť otvor látkou a pripevniť ju gumičkou.

Aká je ideálna múka na kváskovanie?

Na pečenie chlebov sa väčšinou používa ražná múka. Pšeničná múka sa odporúča, ak chceme kvások používať na sladké pečenie (ťahané koláče, buchty). Má menej výraznú chuť, takže je univerzálnejšia. Dôležité je, aby bola čo najčerstvejšia.

Tastelist

Zdroj: https://www.pexels.com/photo/flour-in-a-jar-5765/

Ako založiť kvások – Základný postup

Postup, ako založiť kvások, vôbec nie je náročný. V úvode však bude vyžadovať každodennú starostlivosť. Poďme sa pozrieť na to, čo nás čaká na ceste za domácim kváskom.

Prvý deň

Do pripraveného pohára pridáme múku a vlažnú vodu v pomere 1:1. Množstvo treba prispôsobiť objemu vašej nádoby. Dobrý začiatok pre 7 dcl zavárací pohár sú tri lyžice múky. Zmes premiešame, nádobu prikryjeme a necháme pri izbovej teplote odpočívať do ďalšieho dňa.

Druhý deň

Kvasinky začínajú spracovávať sacharidy v múke a uvoľňujú CO2. Aby sa mali čím živiť aj naďalej, je potrebné kvások po 24 hodinách prikŕmiť. Opäť pridáme múku a vodu a premiešame. Konzistencia by mala pripomínať cesto na lievance. Nádobu prikryjeme a necháme odpočívať.

REKLAMA

Tretí deň

V tomto bode by sme už mali vidieť bublinky. Sú dôkazom aktivity kvasiniek a baktérií vo vašom štartéri. Postup prikrmovania je rovnaký ako v predošlý deň.

Štvrtý deň

Sila kvásku zatiaľ nestačí na výrobu poctivého cesta. Ak je kvásku v nádobe veľa, pokojne z neho môžeme odobrať. Po prikrmovaní si na stenu nádoby urobíme značku, pokiaľ kvások siaha. Potom robíme značky v pravidelných intervaloch a sledujeme, kedy výška dosiahne maximum.

Piaty deň a ďalej

Kvások prikrmujeme každý deň v rovnakom čase. Ak je ho veľa, časť odoberieme, inak ujde z pohára. Po pridaní novej múky a vody opäť sledujeme, ako sa v čase mení jeho objem. Sledujeme značky, prírastok a kontrolujeme jeho aktivitu. Kvások, ktorý vonia ostrokyslo, pýta prikŕmenie.

Ako zistím, že je kvások hotový?

Niekedy medzi 6. a 10. dňom by sa kvások mal začať správať predvídateľne. To znamená, že po prikrmovaní sa jeho objem každý deň mení rovnakým tempom. Keď bude nový prírastok pri pohľade na značky totožný s prechádzajúcim dňom, štartér je dostatočne zrelý a silný. Môžeme z neho odobrať a pustiť sa do pečenia. Nezabudneme však odobraté množstvo aj doplniť (voda + múka), aby sme ho udržali pri živote aj objeme.

Vieš, že…
… ak dáš zrelý kvások do chladničky, bude mu stačiť prikrmovanie raz za týždeň?

Aké sú možné problémy?

Asi najčastejším problémom je, keď kvások ani po pár dňoch nejaví známky aktivity. Dôvodom väčšinou býva použitie múky, ktorá nie je čerstvá. Je dobré skontrolovať aj teplotu kvásku – nemala by klesnúť pod 21°C. Kde pohár s kváskom odložiť? Ideálnym miestom je kuchynská linka, kde ho máme stále na očiach.

REKLAMA

Niekedy sa môže stať, že na povrchu kvásku sa oddelí hnedá tekutina. Tým nám kvások naznačuje, že hladuje. Ak chceme takýto kvások ozdraviť, tekutinu vylejeme a vrchnú časť kvásku vyhodíme. Potom ho poriadne prikŕmime a skontrolujeme teplotu.

Aké sú výhody pečenia z kvásku?

  • Ľahšie stráviteľné pečivo – Mikroorganizmy v kvásku svojou aktivitou rozkladajú komplexné molekuly v múke na jednoduchšie. Pečivo tak menej zaťažuje tráviaci trakt.
  • Chlieb vydrží dlhšie – Kyselina mliečna, ako prirodzený produkt kvasenia, pôsobí ako konzervant.
  • Kontrola nad skutočným zložením pečiva – Na kváskový chlieb stačí múka, voda a soľ. Máš istotu, že v ňom nie je pridaná chémia.

Čo teraz, keď je kvások hotový?

A môžeme sa pustiť do pečenia domáceho kváskového pečiva. Kvások je zrelý, takže cestu dodá typickú chuť a krásnu nadýchanosť. Kde hľadať inšpiráciu na overený recept s kváskom? Na začiatok je dobré skúsiť domáci kváskový chlieb alebo skvelú kváskovú knedľu. Cvik robí majstra aj v tomto prípade. Už na teba čaká veľa chutných, chrumkavých a hlavne podomácky pripravených dobrôt.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA