Netradičné veľkonočné dezerty, s ktorými zahviezdite u hostí

4 min. čítania

Zdroj: bigstock.com

Chcete túto Veľkú noc okrem tradičných receptov vyskúšať aj niečo nové? Inšpirujte sa našimi tipmi na originálne veľkonočné dezerty, s ktorými určite prekvapíte svojich blízkych. Navyše ak vám zachutia, môžete si ich jednoducho pripraviť aj kedykoľvek mimo sviatkov.

REKLAMA

Kávové pusinky

Potrebné suroviny:

  • 140 gramov hladkej múky
  • 15 gramov kakaa
  • 75 gramov práškového cukru
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku
  • 75 gramov masla
  • 1 vajce
  • 4 čajové lyžičky mletej kávy
  • Malinový džem

Maslový krém:

  • 100 gramov práškového cukru
  • 50 gramov masla
  • 2 čajové lyžičky mletej kávy

Postup:

  1. Predhrejte si rúru na 180 ºC. Vezmite si misku a zmiešajte v nej múku, kakao a cukor. Potom primiešajte maslo a rozšľahané vajíčko. Mletú kávu zalejte vodou a pridajte do cesta 4 čajové lyžičky.
  2. Z vymiešanej zmesi vytvorte rukami malé guličky rovnakej veľkosti a poukladajte ich na dobre vymastený plech. Pečte ich 15 minút a potom nechajte úplne vychladnúť.
  3. Na prípravu maslovej plnky zmiešajte maslo a postupne pridávajte práškový cukor, až kým nebude plnka svetlá a nadýchaná. Aj do plnky pridajte kávu a dobre premiešajte. 
  4. Na záver dajte na upečené pusinky malinový džem, krém a uzavrite ju ďalšou upečenou pusinkou. 

Tastelist

Zdroj: bigstock.com

Veľkonočné sušienky

Potrebné suroviny:

Cesto:

  •  5 hrnčekov hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 hrnček masla
  • 2 hrnčeky cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnček cmaru

Poleva:

  • 1 hrnček masla
  • 900 gramov práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 lyžice mlieka
  • zelené potravinárske farbivo
  • 2 vrecká malých čokoládových vajíčok

Postup:

  1. Začnite prípravou cesta na sušienky. Do veľkej misky preosejte múku, prášok do pečiva a soľ. Odložte bokom.
  2. V ďalšej miske zmiešajte maslo, cukor, vajíčka a vanilkový cukor. Po vymiešaní pridajte polovicu suchých ingrediencií. Začnite miešať a potom pridajte k zmesi cmar. Následne pridajte ešte zvyšné suché suroviny a miešajte, kým nevznikne hladké cesto. To potom zabaľte do fólie a dajte na celú noc do chladničky.
  3. Po vychladnutí cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche. Pomocou pohára z vyvaľkaného cesta vyrežte kruhy, ktoré uložíte na plech vystlaným papierom na pečenie. Pečte na 190 °C približne 8 až 10 minút a potom nechajte sušienky poriadne vychladnúť.
  4. Kým sušienky chladnú, pripravte si polevu. Mixérom vyšľahajte roztopené maslo s práškovým cukrom a vanilkový extraktom. Pre hladšiu konzistenciu pridajte mlieko. Po vyšľahaní vmiešajte do polevy ešte zelené potravinárske farbivo.
  5. Pripravenú polevu vložte do zdobiaceho vrecúška a pridajte na vrch sušienok malé stopky. To vytvorí na sušienkach efekt trávy. Na záver ešte pridajte na trávu z polevy tri čokoládové vajíčka a po ozdobení nechajte všetko spolu poriadne stuhnúť.
REKLAMA

Tastelist

Zdroj: bigstock.com

Bábovka

Potrebné suroviny:

Cesto:

  • ¾ hrnčeka zmäknutého masla
  • 1 ½ hrnčeka cukru
  • 3 vajcia
  • 1 ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 ¼ hrnčeka kyslej smotany
  • 2 ½ hrnčeka hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • ¼ čajovej lyžičky soli

Posýpka:

  • ¼ hrnčeka hnedého cukru
  • ½ hrnčeka hladkej múky
  • 1 ½ čajovej lyžičky mletej škorice
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 3 polievkové lyžice masla

Poleva:

  • 2 polievkové lyžice rozpusteného masla
  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 5 polievkových lyžíc mlieka
  • 2 polievkové lyžice posýpky plus viac na ozdobu

Postup:

  1. Začnite predhriatím rúry na 180 °C . V miske vyšľahajte spolu maslo aj s vajíčkami. Potom pridajte vanilkový extrakt a kyslú smotanu. V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Nakoniec pridajte suché suroviny k mokrým a miešajte ich, kým sa úplne nespoja. 
  2. Ďalej si pripravte posýpku. Do misky dajte hnedý cukor, múku, škoricu, soľ a maslo. Prstami zmes miešajte, kým nevytvoríte posýpku. Následne do maslom vymastenej bábovkovej formy nalejte polovicu cesta. To posypte posýpkou a zalejte zvyškom cesta. Bábovku pečte 50 až 60 minút. 
  3. Medzitým si pripravte polevu. V miske vyšľahajte práškový cukor, rozpustené maslo, vanilku, soľ a mlieko. Snažte sa, aby bola poleva čo najhustejšia. Nakoniec, keď bábovka vychladne polejtu ju polevou a môžete servírovať.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA